Veganské restaurace zažívají rozmach. Neustále se otevírají nové podniky, které už ale dávno nevyhledávají pouze příznivci rostlinného stravování. I masožrouti mají totiž tu a tam chuť na změnu. Kam zajít, pokud se chcete vyhnout pokrmům živočišného původu?
Nejdelším seznamem míst, kde mohou vegani s čistým svědomím poobědvat, se samozřejmě pyšní hlavní město. To ale neznamená, že v jiných koutech republiky musí zůstat hladoví. Ukážeme vám top lokály, které stojí za návštěvu.
Na výběr restaurací si vegani v Praze stěžovat nemohou. Ať už zavítají do Pastvy, Eaternie nebo třeba Loving Hut, z bohatého menu si určitě vyberou. Další možností jsou pak podniky, které mají kuchyni jak veganskou, tak vegetariánskou. Mezi nejvyhlášenější patří Maitrea, Lehká hlava či Dhaba Beas. Posledním tipem, kde se naobědvat nebo navečeřet, jsou místa, kde vaří sice většinu pokrmů z živočišných složek, ale dokážou vyhovět i jejich odpůrcům. Dnes vám ovšem představíme Forky’s. Restauraci, v níž pracují pouze s rostlinnými ingrediencemi. Každý den je hostům k dispozici jiné polední menu, vybrat si mohou samozřejmě i ze stálé nabídky. Vyzkoušejte bramborové knedlíky s „uzeným,“ pálivý burger, bohaté superbowls nebo smažené nugetky s kuřecí příchutí! Forky’s má mimochodem také e-shop s vlastními produkty, které si můžete uvařit doma.
Pokud bydlíte v okolí Tachova nebo pojedete kolem, určitě se zastavte v bistru pod kostelem. Jen pozor na neobvyklou otevírací dobu. Do Píďalky si můžete zajít pouze ve všední den, od 7:30 do 14:30 hodin. Na večeře zde sice specialisté nejsou, zato snídaně, obědy i svačiny umí perfektně. Dejte si na chuť veganské párečky s hořčicí, bagetu s avokádem či chlebíček se škvaříkem a petrželkou. Polední nabídka se mění každý den a kromě polévky si můžete objednat i hlavní chod a salát.
V bývalé pivnici U Skákavého poníka vzniklo veganské bistro, které se snaží nejen o dobré jídlo, ale také o minimální ekologickou stopu během jeho získávání i přípravy. Svým hostům nabízí nejen denní menu, ale také hotovky či fantastické dortíky. Zdejší kuchaři umí kouzlit, ostatně nad jejich výtvory se olizují i zarytí masožravci. Perfektně dochucená jídla dokáží ocenit. Ať už si do bistra zajdete, nebo si oběd objednáte domů, určitě nebudete litovat.
V Centru rostlinné stravy Slunce naleznete vegan raw food restauraci v přízemí, a pokud si nevyberete ze zdejší nabídky, o patro výš se můžete naobědvat v (ne)klasické jídelně. Každý všední den si můžete zvolit ze tří hlavních jídel a bezlepkové polévky. K dispozici je vám i salátový bar, z něhož si namixujete zdravý chod podle své chuti. Suroviny, z kterých ve Slunci vaří, jsou převážně v biokvalitě a bez chemických přísad. A takovou umí klidně i svíčkovou!
Vyznavači rostlinného stravování hlady nezemřou ani v centru Kladna. Sympatické bistro s otevírací dobou 9–15 hodin ve všední dny se specializuje hlavně na obědy. Protože myslí i na ty, co mají alergii na lepek, mají vždy připravenou i jednu bezlepkovou variantu. Těšit se můžete na českou i zahraniční kuchyni, a tak tu narazíte například na kulajdu, spaghetti carbonara s rýžovou slaninou či smažák, to vše ve vegan úpravě. Za vyzkoušení stojí i místní dezerty.
Úvodní foto: Shuttestock