Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Mix

Rodiče ho opustili kvůli vzhledu 36 hodin po narození, dnes je z něj úspěšný model a motivátor

Avatar photo Eliana Moravcová
29. 12. 2022

Pro většinu rodičů je jejich čerstvě narozené miminko tím nejkrásnějším dětí ze všech. Bohužel se však najdou i tací, kteří jsou schopni své dítě kvůli jeho vzhledu zavrhnout a opustit. Jono Lancaster byl jedním z takových dětí, jelikož se narodil s výrazně odlišným vzhledem od ostatních dětí. Naštěstí ve svém životě našel lásku díky adoptivní matce a o 37 let později se dokonce stal úspěšným modelem a motivátorem. 

Jono Lancaster, který letos oslavil 37. narozeniny, se narodil s velmi odlišným vzhledem od ostatních dětí. Jeho tvář neměla dostatečně vyvinutou čelist, měl nedostatek lícních kostí a také deformované uši, které sám rád přirovnává k uším postavičky Barta ze seriálu Simpsonovi. Za jeho neobvyklým vzhledem stojí syndrom zvaný Treacher Collins, což je vzácná genetická porucha charakterizovaná malformacemi hlavy a obličeje. Tato porucha se může projevit až u jednoho z 50 tisíc narozených dětí. Přesto však i takové děti mohou prožít šťastný život, ačkoliv může být zpočátku pro jejich rodiče těžké zvyknout si na odlišnost. Jonovi rodiče se však svých rodičovských práv vzdali už 36 hodin po jeho narození a dokonce odmítli, aby ho spatřil zbytek jejich rodiny. Malý Jono tak zůstal od narození sám.

 Andělem strážným se mu stala adoptivní matka

Navzdory této smutné události potkal ve svém životě svého strážného anděla, kterým se stala jeho adoptivní matka Jean, která se ho ujala, když mu byly pouhé dva týdny bez jakýchkoliv předsudků. Formálně ho adoptovala v jeho 5 letech. „Vždycky mi říkala, že když mě poprvé viděla, nemohla si pomoct a usmívala se,“ prozradil Jono. „Vše, co potřebuješ, je láska, mateřská superhrdinská láska,“ napsal na svůj Instagram, kde sdílí další láskyplné vzkazy pro svoji adoptivní matku. Ačkoliv ho jeho biologičtí rodiče opustili, nikdy se po adopci necítil osamělý. Během dětství mu pak matka velmi opatrně odhalila rozhodnutí jeho rodičů a poskytla Jonovi střípky příběhu s maximální taktností, aby ho tím nezranila. 

Pomáhá ostatním s podobným stavem

Od svého dětství se snažil přijmout svůj velmi atypický vzhled a stále na tom pracuje. Na střední škole se musel vyrovnávat s předsudky ostatních lidí, kteří sklápěli oči, když ho potkávali, jelikož nikdy nepotkali někoho s takovými rysy obličeje. Během těch let choval odpor ke svým biologickým rodičům, se kterým se vypořádal až kolem svých 20 let, kdy začal pořádně pracovat na svém sebevědomí. Dokonce i potkal dívku, která mu pomohla překonat pocit, že je nemilovaný. Jono se úplnou pravdu o svých rodičích dozvěděl, když mu bylo 25 let. Cítil se připravený čelit kruté realitě, tak si přečetl dokumenty k adopci. Rozhodl se, že jim dá šanci a v roce 2009 jim poslal dopis, ve kterém je žádal o kontakt. Bohužel se mu dostalo smutné odpovědi, že žádný kontakt nechtějí. Dnes se Jono snaží působit jako motivační řečník pro ostatní, kteří se potýkají se stejným stavem, a pomáhá jim rozvíjet sebevědomí. Pracuje také jako model a prý se při pohledu na sebe konečně dokáže usmát. 

Zdroj: insider.com
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM