Víkend na Expres FM /
Celý playlist
Ostatní

Miminku lékaři nedávali ani 24 hodin života. Nyní je mu 45 let

Redakce
Claudio Vieira de Oliveira se narodil s převrácenou hlavou a deformovanými končetinami. Po porodu řekli lékaři jeho matce, že by měla svého syna nechat zemřít hlady. Ta však jejich rady neposlechla a Claudio dosáhl věku 45 let.
18. 02. 2022

Lékaři doporučili smrt hladem

Claudio se narodil roku 1976 s výrazně deformovaným tělem v důsledku syndromu artrogrypózy. Jeho hlava byla po narození vyvrácena v poloze "vzhůru nohama" a jeho končetiny byly vážně zdeformované, kdy paže měl přilepené k hrudi a trpěl výraznou svalovou atrofií. Lékaři původně očekávali, že se Claudio nedožije ani 24 hodin. Dokonce údajně doporučili jeho matce, aby ho nekrmila a nechala ho zemřít hlady. Jeho matka však byla odvážná a ignorovala rady lékařů. Namísto toho se rozhodla, že Claudia vychová i s jeho postižením. Do jeho sedmi let ho všude nosila a od osmi začal Claudio chodit po kolenou. Jeho rodiče také zrekonstruovali dům tak, aby byl přizpůsobený jeho postižení. V současné době žije Claudio v malé obci Monte Santo ve státě Bahia, který se nachází v severovýchodní Brazílii.

Sam Brinton a ti druzí aneb Koho se snažili "vyléčit" z homosexuality konverzní terapií

Užívá si život a motivuje ostatní

Claudio nedovolil, aby mu jeho handicap zabránil dělat věci, které miluje. Díky matce se naučil číst i psát a ačkoliv jeho fyzický stav určité činnosti nedovoluje nebo ztěžuje, Claudio nikdy neměl problémy s dýcháním, viděním či příjmem potravy. Absolvoval Státní univerzitu ve Feira de Santana a stal se profesionálním účetním, kdy poskytoval svým klientům i poradenství. Stal se také motivačním řečníkem a cestoval do různých zemí, kde přednášel motivační projevy. V roce 2016 napsal a vydal svou autobiografii s názvem El mundo esta a contramano. V roce 2021 se ocitl v karanténě kvůli onemocnění Covid-19 a svou činnost tak musel na krátký čas pozastavit. Claudio doufá, že bude žít ještě mnoho let.

Victoria's Secret mění podobu: Podívejte se na jejich historicky první modelku s Downovým syndromem

Co je vlastně artrogrypóza

Artrogrypóza je onemocnění, u kterého se dítě narodí s kloubní ztuhlostí, která je způsobena fibrózou svalů a zkrácením kloubních pouzder a vazů. Dítě s takovým onemocněním má nedostatečně pohyblivé klouby, někdy mohou být zaseknuté v určité poloze. Na končetinách jsou slabé až chybějící ztuhnuté svaly a postižené končetiny mají tenkou kůži, na které chybějí kožní záhyby. Dochází také k různým deformitám tváře, končetin a orgánů, jako je například nesymetrická tvář, plochý nos, skolióza či nevyvinuté orgány. Občas mají lidé s tímto postižením problémy s dýcháním, srdcem či ledvinami. U léčby závisí na rozsahu deformit a závažnosti onemocnění, kdy nejdůležitější součástí léčby je rehabilitace zahrnující cvičení, polohování a uvolňování kloubů. Chirurgickou léčbou lze také do určité míry řešit deformity páteře či kloubů. Prognóza je závislá na hlavní příčině, kdy délka života jedinců obvykle nelze predikovat. Pokud je však při narození poškozený i centrální nervový systém, pacienti obvykle umírají do prvního roku života.



Úvodní fotka: Profimedia
Zdroje:
verywellhealth, DailyMail

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM