Expres ráno /
Celý playlist
Mix

Proč má v názvu šunku a kdo ho vlastně vymyslel: Zajímavosti o všemi milovaném hamburgeru

Avatar photo Eliana Moravcová
28. 02. 2023

Možná ho nejíte, ale určitě ho znáte. Populární kousek hovězího masa podávaný v housce s rajčaty, salátem či okurkou: Hamburger. Pokud ovládáte angličtinu, možná jste si již někdy položili otázku, proč se hamburgeru vlastně tak říká, když v něm žádná šunka (tedy ham) není?

Přečtěte si, jak oblíbená fastfoodová záležitost přišla ke svému jménu a jaký je vlastně její původ.

Kde se vzal název hamburger?

Popravdě vlastně neexistuje žádný jasný důvod, existují však určité odhady, které se jeví jako nejvíce pravděpodobné. Počátky hamburgeru lze totiž vystopovat až do Hamburku v Německu. Když se pak Evropané v 18. a 19. století začali masově přesouvat do Spojených států, nezapomněli si s sebou přinést svá oblíbená jídla, včetně hamburských steaků nebo smažených placiček z mletého hovězího masa a nakrájené cibule, které byly spojeny vejci a strouhankou. Název oblíbeného německého jídla byl hamburgs. Poté někdo přišel se skvělým nápadem vložit tento plátek masa mezi dva plátky chleba či housky a hamburger byl na světě. Podle některých zdrojů se hamburger poprvé objevil na jídelním lístku v roce 1873, kdy ho restaurace Delmonico v New Yorku inzerovala jako hamburgerový steak. Američané to později zkrátili na hamburger.  

Spory o vynález

Nikdo asi už nedokáže dnes potvrdit, zda byli vynálezci hamburgeru bratři Frank a Charles Menchesovi, kteří v roce 1885 na okresním veletrhu v Hamburgu v New Yorku vložili hovězí placičku mezi dva krajíce chleba. Téhož roku totiž teenager Charlie Nagreen vkládal mezi plátky chleba masové kuličky a prodával je jako hamburgery na veletrhu Outagamie County Fair v Seymouru ve Wisconsinu. V roce 1891 zas Oscar Weber Bilby poprvé vložil masovou placku do housky. Jiná historka zase tvrdí, že v roce 1900 vešel zákazník do Louis’ Lunch v New Haven ve státě Connecticut a požádal o něco, co by mohl sníst na cestách. Majitel Louis Lassen prý přišel s pohotovou improvizací, když mu mezi dva kousky toastu vložil masovou placku z odřezků ze steaků. Možná mají nějaký podíl na vzniku hamburgerů zkrátka všichni. Jedno je však jisté – hamburger měl takový úspěch, že se rozšířil po celém světě.

Ikona fastfoodových řetězců

Nebýt vize Edgara „Billyho“ Ingrama a Waltera Andersona, kteří v roce 1921 otevřeli svou první restauraci White Castle v Kansasu, možná by zůstala tato pochoutka místní specialitou v USA. White Castle se snažila napravit reputaci hamburgerového masa, o kterém kolovaly nepěkné pověsti, tím, že se jejich restaurace stala baštou čistoty, zdraví a hygieny. Jejich systém, který zahrnoval i mletí masa, fungoval dobře a byl inspirací pro další národní fastfoodové řetězce založené v letech rozpuku po druhé světové válce. Mezi nimi byl i dnes již všem známý McDonald’s.

Zdroj: www.history.com
Zdroj fotografií: Shutterstock

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM