Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Trendy

Pravidla zdravého opalování: Mažte se každé dvě hodiny a doplňujte tekutiny

Andrea Machajdíková
22. 06. 2023

Sezóna letních dovolených je tady a s ní i opalování na lehátku, sportování na přímém slunci, ale také koupání. Co všechno udělat, abychom si nedovezli nechtěný suvenýr v podobě spálené kůže?

Ano, díky slunečním paprskům dávkujeme našemu tělu tolik potřebný vitamín D, pokožka se zbarví do bronzova, díky čemuž vypadáme perfektně i bez make-upu. Má to ovšem svá ale. Slunění způsobuje předčasné stárnutí kůže a bohužel zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. Když ale dodržíme všechna pravidla, odneseme si z letních dnů jen to pozitivní.

Správné oblečení pro hosty letní svatby: Denim nechte ve skříni, dodržujte dress code a neberte bílou nevěstě

Andrea Machajdíková / 16. 06. 2023

Mazat, mazat a mazat

Opalovací krém je v létě naprostou nezbytností, i když jen třeba na chalupě sekáte trávu nebo vyrazíte na procházku. Pořiďte si krém s vysokým ochranným faktorem (ideálně SPF 50) a v druhé půlce léta ho můžete vyměnit za SPF 30. Opalovacím krémem se natřete ideálně dvacet minut před odchodem na slunce a ideálně každé dvě hodiny se namažte znovu. Pokud se koupete nebo potíte během sportu, namažte se hned, jak aktivitu dokončíte. Na obličej si pořiďte speciální pleťový opalovací krém, jehož složení je speciálně navrženo pro citlivou kůži obličeje. 

Móda, co pomáhá

I když jste se důkladně namazali opalovacím krémem, vybavte se ještě kloboukem či kšiltovkou a také slunečními brýlemi. Pokožka kolem očí je velmi náchylná a vyplatí se ji chránit na maximum. Stejně tak vás pokrývka hlavy ochrání před spálením pěšinky ve vlasech, ušních boltců nebo v případě klobouku s širokou krempou i krku.

Klobouk a sluneční brýle jsou v létě nezbytné

Čas hraje velkou roli

Pokud je to možné, nevystavujte se přímému slunci mezi jedenáctou a patnáctou hodinou, kdy září nejsilněji. Ani pod slunečníkem nejste v úplném bezpečí. I do stínu se proto důkladně namažte. Samozřejmě, že se můžete v této době vykoupat, ale vždy jen po natření opalovacím krémem a s pokrývkou hlavy. Ideálně však koupání v tomto časovém horizontu berte jako formu rychlého osvěžení, nikoliv jako hodinovou opalovačku. Celková doba, kdy vystavujete svoji kůži přímému slunci, by nikdy neměla přesáhnout čtyři hodiny denně. 

Doplňujte tekutiny

Během pobytu na slunci je důležitější než kdy jindy dodržovat pitný režim. V průměru je ideální vypít až tři litry neslazené vody, ale každý to může mít trochu jinak. Pijte průběžně už od rána a nikdy to nenechejte dojít k velké žízni, která značí, že tělo začíná být dehydratované. 

Péče po

Po slunění vždy dopřejte pokožce speciální hydratační péči. Po sprše ji celou natřete after sun přípravkem, který zklidňuje, chladí a dokonce i prodlouží opálení. Ideální je aplikovat poopalovací krém večer, protože během noci bude moc kůže krásně regenerovat.

Naše tipy na přípravky najdete v galerii

Plavky na léto 2023: Pro ženy asymetrie a zemité barvy, pro muže pruhy a květiny

Andrea Machajdíková / 19. 05. 2023

Jen krém na obličej nestačí: Naučte se pečovat o pleť kolem očí a zbavte se vrásek i kruhů pod očima

Andrea Machajdíková / 20. 06. 2023

Autorský článek
Zdroj fotografii: Shutterstock a archiv jednotlivých firem

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM