Expres Drive /
Celý playlist
Hudba

Za vším hledej ženu: Před 20 lety Black Eyed Peas získali s Fergie novou energii a vydali své nejslavnější album

Avatar photo Pavel Kučera
24. 06. 2023

Nebyl to sice jejich debut, ale bylo to album, které udělalo z americké trojice Black Eyed Peas jednu z největších světových hudebních senzací své doby. V červnu uplyne už dvacet let od jeho vydání.

O úspěchu ve světě velkého showbyznysu snili William James Adams Jr a Allan Pineda Lindo Jr už od konce 80. let, kdy se potkali v losangeleské tančírně Club What? Bylo to dlouho předtím, než si jména změnili na will.i.am a apl.de.ap.

Sláva zloději: Před 20 lety vydali Radiohead desku, jejíž název inspirovali odpůrci George W. Bushe

Pavel Kučera / 10. 06. 2023

Za vším hledej ženu

K založení skupiny pod jménem The Black Eyed Peas se pak rozhoupali v roce 1995 a jejich první dvě alba Behind The Front (1998) a Bridgint The Gap (2000) zaznamenala i relativně slušný úspěch, ale na první ligu to zatím nestačilo. To změnil až příchod zpěvačky Stacey Ann Ferguson, zkráceně Fergie, a rappera jménem Jaime Luis Gomez alias Taboo. V této sestavě pak v 24. června 2003 skupina vydala své třetí album Elephunk. A byla to trefa do černého. Nebo do hráškově zeleného?

Nová energie 

Dá se říct, že to byla zejména Fergie, kdo kapele dal novou energii a styl. Především zásluhou jejího charismatu, sex appealu a samozřejmě i skvělého silného hlasu se písně jako Where’s The Love, Shut Up nebo Hey Mama staly doslova hymnami generace, které vyrostla v 90. letech, ale pro nové milénium hledala nové zvuky a vzory. Vedle našlapané hudební produkce, která mísila pop, rock, raggaton, dancehall, rap i R’n’B, se vždy Black Eyed Peas snažili i o nějaké zásadní sdělení v textech. Mohlo sice působit trochu vykalkulovaně a prvoplánově, ale vycházelo to.

Sdělení v textech

Singl Where Is the Love? se například věnuje problémům současného světa, jako jsou války, rasismus a nesnášenlivost. Text písně přímo nabádá k lásce a porozumění mezi lidmi. Shut Up, která se zase vyznačuje energickým rytmem a výraznou melodií, se zase zaměřuje na vztahy mezi lidmi a význam komunikace a respektu. Hey Mama je pak o potřebě lásky a touhy. A všechny zmíněné skladby bodovaly na prvních příčkách řady světových hitparád. A pak tu samozřejmě byla skladba Let’s Get Retarded, která musela být kvůli přijetí v rádiích přejmenována a přezpívána na Let’s Get It Started. Dodnes je ultimátním rozjížděčem večírků.

Přehnaný patos

Album Elephunk pak bylo jedním z komerčně nejúspěšnějších alb roku 2003, bylo nominováno na šest Grammy a jednu z nich i získalo. Celkově se alba prodalo kolem devíti milionů kusů, a to přesto, že kritika z něj měla v době vydání trochu smíšené pocity (vytýkala jí právě přehnaný patos a přílišný eklektismus). Po dvaceti letech však Elephunk můžeme považovat za plnohodnotnou moderní klasiku a jedno z nejslavnějších popových alb tohoto milénia.

Stav nouze na Zemi: Před 30 lety svět uhranula debutová deska unikátních Jamiroquai

Pavel Kučera / 13. 06. 2023

Pomsta konkurentovi zajistila Cypress Hill nesmrtelnost: Před 30 lety vyšla hiphopová klasika Insane In The Brain

Pavel Kučera / 22. 06. 2023

Autor je hudební publicista 
Úvodní foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM