Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Nejlepší fotbalista všech dob slaví narozeniny

Avatar photo Radek Honc
24. 06. 2023

24. červen je 175. dnem letošního roku, do jehož konce zbývá 190 dní. Svátek slaví Jan a Danuta. V roce 1991 se v Praze konal koncert Adieu Soviet Army jako tečka za okupací Československa sovětskou armádou. Vystoupil na něm i Frank Zappa, bylo to poslední veřejné vystoupení legendárního hudebníka. 

Kdo dnes má narozeniny? A co se stalo v hudebním světě?   

Sbohem, okupanti: Před 31 lety opustil Československo poslední ze 110 tisíc Sovětů

Václav Šilpoch / 27. 06. 2022

Narodili se

Lionel Messi, argentinský fotbalista (1987)

Asi nejlepší fotbalista všech dob po 20 letech strávených v dresu španělské Barcelony dva roky působil ve městě nad Seinou v barvách tamního PSG. Momentálně má mistr světa z posledního šampionátu a sedminásobný držitel Zlatého míče FIFA nakročeno do zámořského klubu Inter Miami, jehož vlastníkem je David Beckham.

Solange Knowles, americká zpěvačka (1986)

Ani jeden z jejich uměleckých počinů, ať už z oblasti hudby – vydala 4 alba – nebo filmu, se nestal tak mediálně vděčným a slavným, jako záznam z bezpečnostní kamery umístěné ve výtahu hotelu Standard v New Yorku. Ve virálním videu je vidět dodnes nevysvětlený fyzický útok na manžela slavnější sestry Beyoncé, rappera Jay-Z.

Helena Vondráčková, česká zpěvačka (1947)

Svou hudební kariéru odstartovala v roce 1964 vítězstvím v pěvecké soutěži Hledáme nové talenty, která se konala v paláci Lucerna. Pozdější Šíleně smutná princezna zazpívala klasiky George Gershwina, Summertime a The Man I Love You.

Jeff Beck, britský muzikant (1944)

Stejně jako Eric Clapton a Jimmy Page i Jeff Beck začínal svou kariéru v bluesových (a později psychedelicky orientovaných) Yardbirds. Magazín Rolling Stone ho zařadil mezi nejvlivnější rockové kytaristy vůbec. Jeff Beck zemřel 10. ledna letošního roku.

Nejlepší kytaristi: Kariéru Steve Ray Vaughana utnula tragédie, John Frusciante je pro Red Hot Chili Peppers rozdílovým hráčem

Pavel Kučera / 23. 05. 2023

STALO SE

2022

V kinech měl premiéru autobiografický film Elvis. Soundtrack obsahoval mimo jiné nový singl Eminema, King and I nebo zpěvačky Doja Cat. Zazněly taky původní verze písní Krále Rock’n’Rollu, ale i jejich předělávky v podání Kacey Musgraves či Italů Måneskin.

2014

Irský elektronický mág Aphex Twin prodal na eBay jednu kopii z celkového počtu 5 kusů alba Caustic Window. Šťastným majitelem je Marcus Person autor video hry Minecraft. Za desku zaplatil 46 tisíc dolarů. 

2008

Americký blogger dospěl k názoru, že bude dobrý nápad sdílet některé hotové písně Guns N’ Roses z očekávané desky Chinese Democracy na internet. Agenti FBI, kteří ho během pár dní navštívili, si to ovšem nemysleli.

2003

Beyoncé vydala svůj sólový debut Crazy in Love. Ve stejnojmenném singlu hostuje její budoucí manžel Jay-Z. V jejich svatební den o pět let poději byl právě tenhle song jejich prvním novomanželským.

Kocovina a špatné šaty jako inspirace: Před 20 lety vyšel hit Crazy In Love, Beyoncé jím odtajnila vztah s hvězdným rapperem

Pavel Kučera / 14. 05. 2023

1991

14letá kolumbijská zpěvačka Shakira vydala svůj debut Magia. Přestože prodej alba nebyl úplně nejlepší, směs španělsky zpívaných popových songů položila základ pozdější obrovské popularity budoucí exmanželky obránce FC Barcelona Gerarda Piqueho v rodné zemi.

Vlk z Hollywood Hills: Leonardo DiCaprio se nechce hádat se sousedy, koupil už čtyři domy a brousí si zuby na pátý

Michaela Dočkalová / 23. 06. 2023

Velká česká loupež: Ringo zparodoval Queen, Karel Gott přezpíval hit Eltona Johna a Marie Rottrová The Jacksons

Pavel Kučera / 23. 06. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com
Úvodní foto: Victor Velter / Shutterstock.com

 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM