Expres Drive /
Celý playlist
Kalendář

Den, kdy Ed Sheeran pokořil legendární U2

Avatar photo Radek Honc
02. 08. 2023

2. srpen je 214. dnem letošního roku, do jehož konce zbývá 151 dní. Svátek slaví Gustav, Gustava, Alfrída. V roce 1944 v noci z 2. na 3. srpna nacisté zlikvidovali takzvaný cikánský rodinný tábor, součást koncentračního tábora Auschwitz–Birkenau. Na základě toho je připomínán Památný den romského holokaustu.

Kdo dnes slaví narozeniny? A co se v tento den stalo v hudebním světě?

Hvězdy 80. let: Mistr balad a idol náctiletých dívek Richard Marx původně psal hity pro slavnější kolegy

Pavel Kučera / 01. 08. 2023

Narodili se

Charlie XCX, anglická zpěvačka (1992)

Na dvě Grammy nominovaná Charlotte Emma Aitchison debutovala před deseti lety ceněnou deskou True Romance. Od té doby přidala další čtyři úspěšné nahrávky. Nejnovějším počinem je příspěvek na soundtrack k filmu Barbie. Píseň s názvem Speed Drive ode dneška budete slýchat i na Expres FM.

Zelma Davis, americká zpěvačka (1970)

Umělkyně liberijského původu se proslavila jako součást skupiny C+C Music Factory v první půlce devadesátých let.

Pete De Freitas, anglický hudebník (1961)

Bubeníka Echo & The Bunnymen stála život jeho vášeň pro silniční motorky. Ve věku 27 let měl smrtelnou nehodu na cestě z Londýna do Liverpoolu. 

Butch Vig, americký producent (1955)

Producent kultovního alba Nirvany Nevermind je zároveň bubeníkem v americké kapele Garbage. Pracoval také s The Smashing Pumpkins na albu Siamese Dream, dále se Sonic Youth, Jimmy Eat World, The Subways, Green Day, Foo Fighters nebo Muse. Doma má tři Grammy. 

Stalo se

2019

Ed Sheeran překonal rekordní turné U2, když se to jeho nazvané ÷ [Divide] stalo největším, nejnavštěvovanějším a nejvýdělečnějším turné všech dob. V době, kdy skončilo, měl za sebou 893 dní na cestě ve srovnání se 760 dny irské čtveřice. Mimochodem, i Ed Sheeran má od letoška přemožitele, nejvýdělečnějším turné je aktuálně Farewell Yellow Brick Road zpěváka Eltona Johna. 

2017

Rapper The Kidd Creole byl zatčen v souvislosti se smrtelným pobodáním bezdomovce v New Yorku. 57letý rapper, vlastním jménem Nathaniel Glover, byl zakládajícím členem hiphopové skupiny Grandmaster Flash And The Furious Five, která v roce 1982 vypustila do světa hit The Message.

2004

Eric Clapton koupil 50% podíl ve společnosti Cordings, aby tento tradiční krejčovský salón zachránil před uzavřením. Obchod sídlící v Londýně od roku 1839 se dostal do finančních potíží. Kytarista řekl, že měl tento obchod rád od chvíle, kdy ho v 16 letech zaujala výkladní skříň, a od té doby stal se jejich pravidelným nakupujícím. V Cordings šili i mnozí členové královské rodiny.

2001

Mezinárodní letiště v New Orleans bylo pojmenováno podle slavného rodáka, jazzového trumpetisty Louise Armstronga.

1998

Čtenáři prestižního hudebního magazínu Mojo zvolili v anketě o nejoblíbenější hudebníky všech dob The Beatles. Za čtveřicí z Liverpoolu zůstali Elvis, Frank Sinatra, Queen a Elton John. 

Kolikrát byl Louis de Funès četníkem a který český herec ho nikdy nedaboval? Vyzkoušejte, jak znáte legendárního komika

Michal Plšek / 01. 08. 2023

Jak v létě pečovat o vlasy nejen u moře: Dopřejte jim UV ochranu a zkuste noční zábal

Andrea Machajdíková / 01. 08. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com
Úvodní foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM