Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Den, kdy svět poprvé uslyšel The Jackson 5

Avatar photo Michal Plšek
11. 08. 2023

11. srpen je 223. den roku, do jehož konce zbývá 142 dní. Svátek slaví Zuzana, Dulcinea a Filoména. Před 15 lety, tedy v roce 2008, Brian Chesky, Joe Gebbia a Nathan Blecharczyk založili platformu Airbnb, díky které si můžete pronajmout třeba i dům Gwyneth Paltrow. 

Kdo dnes slaví narozeniny? A jaké události se vážou k dnešnímu datu?  

 

Boj Gwyneth Paltrow proti osamělosti: V jejím domku pro hosty můžete spát zdarma, slavná herečka s vámi povečeří

Kristýna Ševčíková / 09. 08. 2023

Narodili se

Chris Hemsworth, australský herec (1983)

Představitel Thora z marvelovského komiksového univerza zazářil také jako James Hunt, rival Nikiho Laudy ve snímku Rivalové, nebo coby žoldák Tyler Rake, hlavní hrdina akční série Vyproštění, jejíž dosavadní dva díly vznikly v Česku. 

Mack Daddy, americký rapper (1978)

Největší slávu zažil Chris Kelly jako dítě. On a Chris Smith aka Daddy Mac totiž válcovali hitparády coby duo Kris Kross. Jejich debutové album Totally Krossed Out z nich udělalo nejmladší hip-hopové duo, které dosáhlo úspěchu v podobě zlatých a platinových alb. Chlapcům bylo 12 a 13 let. Chystaný comeback dvojice překazila smrt Macka Daddyho v roce 2003, bylo mu pouhých 34 let. 

Andy Bell, anglický hudebník (1970)

Od roku 1999 hrál na baskytaru v kapele Oasis, po jejím konci se připojil k mladšímu z bratrů Gallagherů, Liamovi, do projektu Beady Eye. Už od roku 1988 je kytaristou a jedním ze dvou vokalistů kapely Ride, kterou založil se spolužákem (a druhým vokalistou) Markem Gardenerem. V roce 1996 si pánové dali pauzu, aby se o 18 let později zase v plné síle dali dohromady. 

 

Stalo se

2022

David Bowie byl vyhlášen nejvlivnějším britským umělcem posledních 50 let. V anketě Sky Arts, která zohledňovala stopu v hudební, filmové i módní sféře, za sebou nechal Spice Girls, Eltona Johna, Stormzyho a Boy George.

1984

Ray Parker Jr. se na tři týdny usadil na vrcholu amerického singlového žebříčku s ústřední písní k filmu Krotitelé duchů neboli Ghostbusters. Studiový kytarista Stevieho Wondera a Marvina Gaye byl obviněn, že melodii okopíroval od kapely Huey Lewis And The News, konkrétně z písně I Want A New Drug. Soud nakonec rozhodovat nemusel, pánové se vyrovnali mimosoudně. 

1969

350 pozvaných hostů si přišlo poslechnout novou akvizici Motown Records, bratrskou skupinu The Jackson 5. Vystoupení se uskutečnilo v klubu The Daisy v Beverly Hills.

1964

V USA měla – více než měsíc po Velké Británii – premiéru hudební komedie Perný den (A Hard Days Night) s kapelou The Beatles. Přesně o rok později pak Američani – opět později než Britové – viděli druhý film s Brouky v hlavních rolích, a to Pomoc! čili Help!

Chtěl být profesionálním fotbalistou, za hraní divadla ho zatkli: Antonio Banderas slaví narozeniny

Kristýna Ševčíková / 10. 08. 2023

Úžasný hlas a nezapomenutelné hity: Whitney Houston by oslavila šedesátiny

Pavel Kučera / 09. 08. 2023

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM