Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: Mladá zpěvačka do svého singlu vykradla letitý hit Bittersweet Symphony

Avatar photo Václav Mašinda
27. 08. 2023

Vypadá to, že léto s tímto víkendem spustilo svou labutí píseň. U nás na Expres FM je vše v nejlepším pořádku: Hudba jede a žádné labutě u nás neuslyšíte! Pokud jste se chtěli dozvědět, co se u nás hraje, pak jste v ten nejlepší čas na tom nejlepším místě. Je tu aktuální Expres Top, tentokrát rozkročená od Peru, přes Skotsko až po Koreu (tu Jižní, samozřejmě).

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: N1 The Snuts – Gloria

Členové skotské indie kapely se poznali ve škole. Tři na základce, frontmana Jacka Cochraina pak přibrali do party na střední. Od roku 2015 o sobě nesměle dávali vědět. A kdyby jim to tehdy nevyšlo, mohli se pohodlně živit rukama.  Kameník, mechanik, pokrývač, truhlář. Hudba zvítězila a The Snuts jsou tu s novým singlem z třetího alba. A přitom to poslední, Burn The Empire, vydali před necelým rokem. 

10. Tove Lo – I Like U

Švédská zpěvačka Tove Lo vydala nový singl, který tak trochu navazuje na její poslední desku, ale již vyhlíží album nové, kde by se měla objevit i její spolupráce se zpěvačkou Siou. 

Novinka: Hot Chip & Yune Pinku – Fire Of Mercy

Mezi novou hudbu se zařadila i nahrávka od Hot Chip. Alexis Taylor a Joe Goddard nabídli spolupráci producentce s malajsijskou a irskou krví v žilách, která si říká Yunè Pinku. Není to tak dávno, co u nás na Expres FM měla svůj výtečný song Night Light. Hot Chip tedy propojují zkušenost s progresivním mládím, a to se odráží i textu skladby Fire Of Mercy. 

9. Hozier – Francesca

Francesca je poslední singl irského muzikanta s magnetickým hlasem Hozier. Tuto skladbu berte jako pozvánku do pražské Fortuna Arény, kam 6. prosince dorazí představit svoji třetí album Unreal Unearth, které vyšlo minulý pátek. Hudební servery neváhaly rozdávat opravdu velmi dobrá hodnocení, což na tu pozvánku dává razítko. 

Novinka: NewJeans – Super Shy

Další novinkou je první zástupce k-popu na Expres FM. Ano, už i my jsme podlehli holčičkám v krátkých sukních, které zbouraly i americkou hitparádu. A to singlem Attention, který měl milion zhlédnutí za jediný den, předobjednávky na EP byly skoro půl milionu kopií do tří dnů. Tak velký je to fenomén. A protože to nezní nijak korejsky, tak si ho dovolujeme do playlistu zařadit i my. A to se singlem Super Shy. 

 

Nová hudba: Korejská pětice bourá hitparády a sklízí chválu recenzentů, funguje přitom pouhý rok

Radek Bureš / 23. 08. 2023

8. Flowerovlove – Coffee Shop

Nyní jsme se zastavili v Coffe Shopu, který si tady u nás na Expres FM otevřela modelka a zpěvačka Floweroflove. Ta v ložnici ve svém bytě v jižním Londýně skládá svoje hudební laskominy. 

Novinka: Sonny Fodera & MK & Clementine Douglas – Asking

Kdo jste letos byli na Ibize, jistě jste vsadili na jistotu a vyrazili do osvědčených klubů. Pokud ve vašem seznamu byla i Amnesia, pak byla velká pravděpodobnost, že jste se potkali tváří v stage s australským djem Sonnym Foderou, který dělá společně s dvojicí Gorgon City rezidenta. Sonny Fodera je už nějaký pátek ale uklizený v Anglii a produkuje s dalšími djs skvělé taneční tracky. V novince se spojil s Markem Kinchenem, zkráceně MK. Ale potřebovali nějaký fajnový hlas, který našli u zpěvačky Clementine Douglas. Singl se jmenuje Asking.

7. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Open The Door, See What You Find

Sedmé místo měl poslední oficiální singl Noela Gallaghera, který má velmi dobře hodnocenou desku Council Skies. Na desku nebyl sám, ale s celou svojí kapelou High Flying Birds a také s Johnnym Marrem, ex-členem The Smith. Smyčcové party pro desku vznikaly v legendárních studiích Abbey Road, jejichž zázemí využil bývalý kapelník Oasis i k natočení videoklipu.   

Novinka: Sofia Kourtesis – Si Te Portas Bonito

Poslední novinka je od peruánské djky, která už 22 let prohání desky, ale teprve letos v říjnu se dočká kompletního alba nazvaného Madres. V minulosti udělala singl Estación Esperanza s Manu Chao, ale to už měla přechodné bydliště v Berlíně. Tady je Sofia Kourtesis a singl Si Te Portas Bonito. 

6. Venbee & Rudimental – Die Young

Venbee je mladá zpěvačka z britského Kentu, která díky ADHD dokáže velmi rychle psát songy, ale už je zase kvůli dyslexii nemůže pořádně číst. Než se naplno vrhla na muziku, tak si přivydělávala v hospodě a taky byla osobní fitness trenérkou. S novým singlem Die Young jí pomohli Rudimental.

5. Blur – Barbaric

Hyperaktivní Damon Albarn střídá skupiny Blur a Gorillaz, občas vydá sólovou desku, případně se spojí s africkými hudebníky. Navíc se nedávno nechal slyšet, že se stará i o reunion odvěkých rivalů Oasis. Se svou nejstarší kapelou, tedy Blur, nedávno vydal úspěšné album, které obsahuje i singl Barbaric.

4. Jessie Ware & Róisín Murphy – Freak Me Now

Jessie Ware studovala novinařinu, ale než se k tomu dostala, bylo jí hozeno lano jako doprovodné zpěvačce. Pak přišel průlomový rok 2012, kdy za debutové album získala nominace na Mercury Prize i Brit Awards. To už je jedenáct let. Dnes má svoji pátou desku That! Feels Good!, která má tytéž nominace. Singl Freak Me Now dostal oproti albu velmi speciální verzi, když Jessie k mikrofonu i před kameru pozvala discodivu Róisín Murphy. 

3. The Last Dinner Party – Sinner

The Last Dinner Party je dívčí kapela, která má konečně dva oficiální singly. O ten novější se postaral oceňovaný producent James Ford. Po létě na festivalech a mezi podpůrnými koncerty s First Aid Kit a Hozierem odehraje tato pětice jedenáct nedávno oznámených koncertů po celé Velké Británii. Ten londýnský byl vyprodán za pár hodin, a tak musely přidat na druhý den ještě jeden.

2. Charli XCX – Speed Drive

Charlie XCX se nijak netají slabostí k rychlým autům ,a to se propsalo i do singlu Speed Drive. Pokud už jste přispěli k rekordním tržbám filmu Barbie, víte, že kinem duní i právě tato píseň. 

Bonus: Killers – Boy

Dnešní bonus je singl, který se nám usídlil na prvním místě přesně před rokem. A tou kapelou byli The Killers, kteří při skládání hudby na svoji desku Pressure Machine přišli se spoustou nápadů. Nakonec se rozhodli, že singl Boy, který je inspirovaný mládím Brandona Flowerse, si zaslouží speciální vydání. Mimochodem tehdy pro magazín NME prozradili, že další osmé album máme očekávat s příchodem roku 2023. Zatím je ale ticho po pěšině, tak se singlem Boy připomínáme.

1. Issey Cross – Bittersweet Goodbye

Isabella Eliza Victoria Cross je anglická hudebnice, která zatím byla známá jako vokalistka pro drum’n’bassové hudebníky. Poprvé jsme ji mohli slyšet ve Wilkinsonově hitu Used to This, potom po ní sáhnul Luude do singlu Oh My, v níž využil samply od Mobyho. A právě Luude pak byl nápomocen při produkci prvního samostatného singlu. Issey Crosss po dohodě s Richardem Ashcroftem použila megahit Bitttersweet Symphony. 

Jako Ken dobyl plátna kin i hitparády: Ryan Gosling má i svou plastovou verzi, podobu budete hledat marně

Michaela Dočkalová / 24. 08. 2023

50 let hip-hopu: Legendy, díky kterým se žánr ulice dostal na absolutní vrchol

Radek Honc / 23. 08. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM