Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Aktuálně

Předvolební Slovensko jako ráj dezinformátorů: Populista Fico se neštítí ničeho, extremisté využívají Telegram

Avatar photo Pierre Beneš
22. 09. 2023

Slováci jdou příští týden hlasovat v předčasných volbách. Velkou část politického spektra tvoří populisté nebo ultrapravice, a to se propisuje i do online prostředí. Dnešní rozhovor podcastu Stopáž je s Peterem Jančárikem, odborníkem na boj s dezinformacemi společnosti Seznam.cz. Jak se slovenský online prostor liší od toho českého? A proč jsou Slováci náchylnější k dezinformacím než voliči v Česku? 

Jaká teď na Slovensku panuje atmosféra a jak vypadají předvolební průzkumy?
První tři příčky vypadají následovně: Už nějakou dobu vede Smer, strana Roberta Fica, o kterém jsem tedy předpokládal, že po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a následném pádu jeho vlády politicky skončil. Teď to ale vypadá, že se vrátil zpátky a vede průzkumy. Za Smerem je Progresivné Slovensko, liberální městská strana, která v poslední době hodně vyrostla. A dnes už se dá říct, že šlape Smeru na paty. A třetí strana je Hlas, strana Petra Pellegriniho a dalších lidí, kteří odešli od Fica. 

Robert Fico byl před politickou pauzou takovým sice kontroverzním, ale pořád šéfem sociální demokracie. On se transformoval do něčeho nového? 
Zcela. Podstatně přitvrdil a jede si takzvaný nový populismus. Loví voliče skrz dezinformační média a dezinformační aktéry. Ochotně chodí dávat rozhovory k Danu Kollárovi. Což je v podstatě neonacista. 

Jak spolu Slováci komunikují online? Je to podobné jako u nás, kde má každý Facebook, píše si s lidmi na WhatsAppu a kouká na YouTube? 
Na Slovensku není silný lokální hráč jako je Seznam v Česku. Takže tam dominují globální hráči jako Meta, Google nebo TikTok. Na Slovensku není největší sociální síť Facebook, ale YouTube se čtyřmi miliony uživatelů. Pak následuje Facebook se třemi miliony, a pak je tu samozřejmě Instagram nebo TikTok. A v poslední době roste velmi radikální Telegram. Sice je to relativně malá síť, ale je hodně radikalizovaná. Eldorádo dezinformací.

Telegram se primárně používá na chaty jeden s jedním, ne? Nebo na Slovensku jedou obří informační kanály? 
Přesně tak. Existují komunity, které si kolem sebe tvoří politici jako Luboš Bláha. Ten se poté, co mu Facebook zrušil stránku, přestěhoval na Telegram. Sice mu klesl počet sledujících, ale zase tam může být radikálnější. A už zmiňovaný Dan Kollár také žije na Telegramu.

Co má společného Karel Havlíček Borovský a volby na Slovensku, jakou roli hrají v online Slovensku neziskovky a jak volit z České republiky, si můžete poslechnout v kompletním rozhovoru.
Pustit si ho můžete v přehrávači v úvodu článku. Pokud radši posloucháte na cestách, podcast Stopáž najdete i v aplikaci Seznam.cz a nebo ve vašem oblíbeném podcastovém přehrávači.

Stát se opět chystá bojovat s dezinformacemi: Svoje plány radši tají

Pierre Beneš / 03. 02. 2023

BeReal Danuše Nerudové jako pokus se odlišit: Kampaň pro masy jede hlavně na Facebooku, kandidáti ale musí i mezi lidi

Pierre Beneš / 22. 01. 2023

„Děti“ mají šanci změnit budoucnost planety: Vyhrály v USA zlomový soud o ochranu klimatu

Pierre Beneš / 18. 08. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM