Expres Drive /
Celý playlist
Hudba

Václav Neckář: V 60. letech se přetahovali o fanynky s Gottem, comeback po mrtvici mu zařídili o generaci mladší hudebníci

Avatar photo Pavel Kučera
23. 10. 2023

Osmdesáté narozeniny slaví zpěvák, který od poloviny 60. let patří k největším hvězdám tuzemské pop music. Po těžké mrtvici zažil chvíle hrůzy, kdy se učil znovu chodit, mluvit a zpívat, ale na pódiích září dodnes. Těchto deset písní definovalo hudební kariéru Václava Neckáře.

Hvězdy 90. let: Uměle vytvořený projekt způsobil zemětřesení na hudební scéně, Spice Girls radily teenagerům s problémy

Pavel Kučera / 19. 10. 2023

Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě (1965)

Dnes tu písničku zná české publikum především zásluhou filmu Pelíšky. Poprvé však zazněla na prknech pražského Divadla Rokoko, kde v té době Neckář účinkoval. A vyšla hned na jeho první řadovém albu z roku 1966 s docela komickým názvem Václav Neckář zpívá pro mladé. Autorem jednoho z prvních hitů tehdy dvaadvacetiletého Neckáře byli Vratislav Blažek a Jiří Bažant.

Lékořice (1966)

V roce 1966 byli Václav Neckář i Karel Gott na samém začátku své kariéry. A tak není s podivem, že se ochotně mezi sebou podělili o dvě strany jednoho singlu, který jim vydal Supraphon. Na jedné byla Gottova dnes již skoro zapomenutá Modrá jeskyně, na druhé Lékořice. Obě balady napsala dvojice Jaromír Vomáčka a Vratislav Blažek. Kdo byl pomyslným vítězem popularity tohoto singlu, je jasné.

Stín katedrál (1967)

Celou řadu duetů nazpíval Neckář společně s Helenou Vondráčkovou, s níž se později objevil v hlavní roli pohádky Šíleně smutná princezna a byli také členy skupiny Golden Kids s Martou Kubišovou. Jejich prvním duetem pak byla tato krásně klenutá balada, kterou zkomponoval Karel Svoboda a otextoval Ivo Fischer. Zajímavé je, že píseň je uváděna především jako Neckářova, Vondráčková tu je spíše v pozici doprovodné vokalistky. V roce 1995 skladbu přezpíval i Petr Muk.

Miluju a maluju (1968)

Václav Neckář se na filmovém plátně ocitnul mnohokrát a to dokonce v oscarových Ostře sledovaných vlacích. Nezapomenutelná pěvecká čísla však předvedl zejména v pohádce Bořivoje Zemana Šíleně smutná princezna po boku Heleny Vondráčkové. Pohádka je plná skvělých písní, které tehdy zkomponoval tehdy devatenáctiletý (!) Jan Hammer, později proslavený především soundtrackem k seriálu Miami Vice. 

Láska má (1970)

Tuhle píseň pro Neckáře napsal autor především filmové hudby Angelo Michajlov a trochu překvapivě ji otextoval filmový režisér Zdeněk Podskalský společně s textařem Jindřichem Minrou. Vyšla ale také v německé verzi pro německý trh, stejně jako několik dalších Neckářových písní, ovšem tady se jmenovala Mon Amour.

Kdo vchází do tvých dnů má lásko (1973)

Další z úspěšných zahraničních písní, kterou Václav Neckář citlivě převedl do české podoby, je tato píseň z roku 1969, kterou napsal a také zpíval anglický písničkář Peter Sarsted. V originále se jmenovala Where Do You Go To My Lovely a autor českého textu, jímž byl Zdeněk Rytíř, se v tomto případě snažil o velmi věrný překlad původního textu a jeho významu, což se mu i skutečně povedlo.

Znala panna pána (1974)

Dvojice Václav Vorlíček a Miloš Macourek přišla v polovině 70. let s pohádkovou komedií pro dospělé o tom, že vodníci žijí nepozorovaně mezi lidmi. Ve skutečnosti však byla lehkou satirou na téma tehdejšího OPBH (Okresní podnik bytového hospodářství) a úplatkářství. Hudbu k filmu složil Vítězslav Hádl, který je také autorem ústřední písně, kterou Neckář nazpíval společně s Helenou Vondráčkovou. Text napsal Petr Markov a píseň nahrál Orchestr Karla Vágnera.

Chci tě líbat (1978)

Václav Neckář měl v repertoáru řadu převzatých písní, které ale dokázal prezentovat s citem a bez zbytečné estrádnosti. Je to i případ této písně z roku 1977, kterou původně zpíval v anglické verzi When I Need You její spoluautor, anglo-australský hudebník Leo Sayer, slavná je však i ve verzi od Roda Stewarta. Českým textem ji opatřil Eduard Krečmar.

Mademoiselle Giselle (1979)

Také Vašek Neckář podlehl „diskotékové horečce sobotní noci“ a v roce 1980 vydal tuto skladbu, kterou pro něj napsali Jiří Dospěl a Zdeněk Rytíř. Je to vlastně dodnes hravá a zábavná hříčka o poblouznění krásnou, ale marnivou dívkou, se kterou není radno si začínat, protože láme srdce na počkání. Nezapomenutelný je i Neckářův tanec v televizním Silvestru z roku 1979.

Kde jsou ta rána stříbrná (1979)

I tato píseň zazněla v úspěšném filmu Jana Hřebejka, a sice v Pupendu. Tuto krásnou baladu napsali Zdeněk Borovec a Bohuslav Ondráček a vyšla jenom na kompilaci Hvězdolet 06, na které byly dále písně od hudebníků jako Hana Zagorová, Helena Vondráčková, Jiří Korn, Marie Rottrová a Jiří Schellinger. A je docela s podivem, že všichni jmenovaní též posloužili jako sboristé této Neckářovy písně.

Půlnoční (2012)

Takový hit neměl Václav Neckář od začátku 80. let. Písnička, kterou napsali Jaromír Švejdík, Dušan Neuwerth a Jan P. Muchow pro filmovou adaptaci komiksu Alois Nebel, se stala podobnou vánoční klasikou, jako Purpura Jiřího Suchého. A přestože ji Švejdík původně psal pro sebe, Neckářovi padla doslova jako ulitá.

Největší písně Paní zpěvačky: Marta Kubišová slaví 80, připomeňte si její hity a vyberte svůj nejoblíbenější

Pavel Kučera / 01. 11. 2022

Zajímavosti o Miro Žbirkovi, který by oslavil 70: Proč se mu říkalo Meky a kterou píseň The Beatles slyšel jako první?

Pavel Kučera / 21. 10. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM