Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

Milovanou i nenáviděnou píseň našel George Michael v pokojíčku: Výtěžek z Last Christmas putoval na dobrou věc

Avatar photo Pavel Kučera
19. 12. 2023

A zase je tu ten čas. Z rádií i v supermarketech znějí písně o tom, jak sněží, všichni se máme rádi a těšíme se na ten den, kdy nás fousatý tlusťoch, případně holátko, které nikdy nikdo nespatřil, obdarují něčím, co nepotřebujeme. I vánoční období má své hity, ale i předělávky a dokonce i parodie. Pojďme se podívat na jednu, která rozděluje hudební fanoušky na dva nesmiřitelné tábory. 

Prorazila už debutem, album s hvězdným producentem jí přineslo obří slávu: Nelly Furtado je ale už šest let v důchodu

Pavel Kučera / 13. 12. 2023

Někteří z ní zvracejí, jiní na ni nedají dopustit. V zásadě záleží na tom, jaký k máte vztah k George Michaelovi, který však nicméně bezpochyby patří k nejvšestrannějším popovým zpěvákům i skladatelům všech dob. Píseň samotná však vlastně s Vánocemi, vyjma úvodních dvou slov, nemá nic společného. Je spíš o rozchodu a setkání o rok později.

A vánoční nebyly ani kulisy jejího vzniku. „Byli jsme na návštěvě u Georgeových rodičů,“ vzpomínal na to druhý ze dvojice, Andrew Ridgeley. „Něco jsme snědli, pak jsme si sedli na gauč k televizi a odpočívali. George ale asi na hodinku zmizel ve svém bývalém pokojíčku a když se vrátil, v očích mu zářilo vzrušení, jako by tam nalezl zlato. A ve skutečnosti vlastně našel. Spolu jsme pak šli do jeho pokoje, kde jsme si jako kluci často hrávali a on mi tam na svoje staré klávesy zahrál ten úžasný úvod a refrén něčeho, co byl základ Last Christmas. Byl to skutečně úžasný okamžik. George byl hudební alchymista, do téhle skladby přímo destiloval podstatu Vánoc a nakonec ji ještě mistrovsky doplnil textem o ztracené lásce,“ řekl Andrew.

Vědí, že jsou Vánoce? Bob Geldof se dojal u televize a spolu s hvězdnými kolegy stvořil sváteční bestseller

Pavel Kučera / 15. 12. 2023

Možná, že se té písničce dneska pošklebujete zejména coby ukázkovému kýči, nicméně k dovršení myšlenky téhle písně se autor rozhodl celý výdělek z ní (a fakt nešlo o drobné), věnovat na lidi postižené hladomorem v Etiopii. Její chytlavost tak posloužila i jako klíč k peněženkám pro dobrou věc. Teď už se nesmějete, co?

Stejně jako se nesmějí třeba Jimmy Eat World, Coldplay, Kylie Minogue nebo Taylor Swift, kteří udělali její cover. Překvapivě ale nebyla na špici UK Chart, nejvýš skončila druhá. George Michael byl také několikrát nařčen, že je nápěv písně až nápadně podobny tomu ze skladby I Can’t Smile Without You od The Carpenters, ale k soudu nikdy nedošlo.

A vznikla na ni minimálně jedna geniální parodie, v jejímž textu konečně uslyšíte přesný popis toho, co se odehrává v jejím videoklipu. Ten je historicky posledním videozáznamem, na němž George Michael ještě nemá svůj později charakteristický plnovous. Smutnou ironií osudu sám George Michael zemřel na Vánoce roku 2016.

Všechno nejlepší, mistře: George Michael by oslavil šedesátiny

Pavel Kučera / 25. 06. 2023

Kamarádi ze základky, kteří se rozhodli dobýt svět popu: Před 40 lety vyšlo debutové album dvojice Wham

Pavel Kučera / 01. 07. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM