Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Per Gessle slaví 65: Dvojice Roxette na přelomu 80. a 90. let dobývala hitparády po celé zeměkouli

Avatar photo Pavel Kučera
12. 01. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Vedle legendární čtveřice ABBA jsou nejslavnější švédskou poprockovou skupinou rozhodně Roxette. Dvojice, kterou tvořili již zesnulá blonďatá zpěvačka Marie Fredriksson a kytarista, zpěvák a skladatel Per Gessle, má na svědomí některé zásadní hity zejména konce 80. a začátku 90. let. Ku příležitosti pětašedesátin, které dnes slaví Per Gessle, jsme vybrali ty vůbec nejlepší.

Hudební filmy na obzoru: Své životopisy na stříbrném plátně dostanou Amy Winehouse, Michael Jackson, Bee Gees i Cher

Pavel Kučera / 11. 01. 2024

It Must Have Been Love (1987)

Tahle skladba je samozřejmě mimořádně známá i zásluhou filmu Pretty Woman z roku 1990, která z Julie Roberts udělala hereckou hvězdu první velikosti. Vznikla už o tři roky dříve a původně vyšla ještě před vydáním jejich druhého alba Look Sharp!, které bylo pro skupinu Roxette průlomové (debut Pearls Of Passion z roku 1986 však uspěl doma ve Švédsku). Píseň se stala velký rádiovým hitem i v USA. A právě tam ji slyšel režisér Garry Marshall, když potřeboval do svého chystaného romantického filmu s Julií Roberts a Richardem Gerem klíčovou baladu. Skupinu oslovil, zda by s jejím použitím ve filmu souhlasila. Gessle a Frederiksson samozřejmě souhlasili a dokonce skladbu přezpívali s mírně upraveným textem, který více ladil k příběhu filmu. Během pozdějšího turné Joyride pak vznikla i country verze a ještě později ji Roxette nazpívali i ve španělštině. Celkem jsou tedy v oběhu čtyři verze této slavné skladby.

Listen To Your Heart (1988)

Kdo si ještě pamatuje, že na diskotékách v 80. a 90. letech byl vždycky po bloku rychlých písní „povinný“ blok takzvaných ploužáků, ten má tuto skladbu jistě v živé paměti. Protože bez ní to tehdy prostě nešlo. Skladba pochází z druhého alba Roxette nazvaného Look Sharp!, které vyšlo v roce 1988. Gessle ji napsal se spoluhráčem Matsem Perssonem a údajně chtěli udělal klasickou rockovou baladu, typickou pro americká rocková rádia. A to se jim povedlo. Text skladby je pak inspirovaný jeho kamarádem, který se v té době potácel mezi starým a novým vztahem. Po nějaké době, když se ze skladby stal celosvětový hit, mu prý Gessle zavolal a pobaveně mu řekl: „hele, víš o tom, že jsi právě na prvním místě americké hitparády?“ K písni existuje i ikonické video, které bylo natočeno na zámku Borghlom nedaleko baltského moře. Dosáhla první příčky v mnoha zemích, včetně Spojených států, Kanady, Austrálie, Nizozemska a Německa. V Británii byla druhá.

Dangerous (1988)

I tato píseň vyšla na album Look Sharp! A také její videoklip byl natočen na švédském zámku Borgholm. Ovšem zatímco klip k předchozí písni vznikl za tmy, tento byl natočen za denního světla. Samotnou skladbu Gessle napsal začátkem roku 1987, byla jednou z prvních, kterou složil pro druhé album. Byla také jedním z prvních velkých hitparádových úspěchů kapely, když byla druhá v americké a šestá v britské hitparádě. Je vlastně pozoruhodné, že v počátcích byli Roxette patrně mnohem většími hvězdami v USA než v Evropě, což je do jisté míry způsobeno tím, jak výrazně „americký“ – tedy ovlivněný tamním mixem rocku a moderního country – jejich zvuk v té době byl.

The Look (1989)

Stačí slyšet ten úvodní kytarový riff a během několika vteřin jste přeneseni na přelom 80. a 90. let, kdy tenhle hit hrál doslova na každé diskotéce na škole v přírodě nebo lyžáku. Píseň The Look byla pro Roxette jejich první číslo 1 americké hitparády, málem ji však nikdo neslyšel a nerodila se snadno. Byla položena tak hluboko, že se Marii zpívala špatně, nazpíval ji tedy Per. Pro toho to ale byla první větší zkušenost za mikrofonem a jako zpěvák si tehdy vůbec nevěřil. Vtipné navíc je, že při jejím skládání se prý pokoušelnapsat něco, co by znělo jako ZZ Top a zejména skladba Gimme All Your Lovin. Ale ve výsledku to dopadlo úplně jinak, což je podle Gessleho typické. Písnička vyšla až jako třetí singl z jejich druhé desky Look Sharp! Stala se ovšem okamžitým hitem a první byla v hitparádách třiceti zemí. „Pořád je to moje nejoblíbenější skladba od Roxette, možná vůbec nejlepší, jakou jsme kdy nahráli. A i po letech zní pořad stejně skvěle jako když jsme ji dodělali,“ prohlásila na konto skladby kdysi Marie.

Dressed For Success (1988)

A ještě jednou a naposled slavné album Look Sharp! A tato skladba, jejíž text reflektuje touhu po úspěchu a sebevědomí, které je zapotřebí k tomu, aby člověk v něčem opravdu uspěl. Tahle skladba vyšla jako vůbec první singl ze slavné desky. A přestože vrcholky hitparád přímo nevymetla, rozhodně vydláždila cestu písním, které měly z dílny Roxette přijít později. Písnička ale taky nevznikala snadno. „Byl jsem z ní doslova šílený, všechno, co mohlo, se během jejího nahrávání podělalo. Hodně jsme se hádali ohledně aranží, změnili jsme i její tóninu a když jsem do ní měl nazpívat doprovodné vokály, měl jsem jí doslova plné zuby. Udělali jsme to ale na první dobrou a když jsem si ji pak poslechl, řekl jsem si, ale jo, to by asi šlo,“ komentoval to později Gessle. Velkým hitem se skladba stala v Austrálii, kde byla třetí v tamní hitparádě.

Joyride (1991)

Do devadesátých let vešli Roxette jako opravdové hvězdy první velikosti. Bez nadsázky tehdy patřili mezi největší popové skupiny planety a jejich popularita se mohla měřit i s úspěchem kolegů jako Madonna, Michael Jackson a samozřejmě ABBA. S jejich třetí deskou která vyšla pod jménem Joyride, byla logicky spojena ta nejvyšší očekávání. A dvojice je naplnila vrchovatou měrou. Hned pilotní singl s titulní skladbou byl hit, který zdolal více než dvacet světových hitparád a první byl i v americké Billboard Chart. A kdo se tehdy pohyboval v dosahu MTV, ví, že tato skladba tam hrála o sto šest. Gessle jednou prozradil, že úvodní slova písně jsou inspirovaná zprávou, kterou mu jednou nechala jeho přítelkyně na pianu. Stálo tam švédsky „Hej, din tok, jag älskar dig“ což je do angličtiny přeloženo jako „Hello, you fool, I love you“. Česky bychom pak nejspíše použili něco jako „prober se, hlupáčku, vždyť já tě miluju.“ K názvu písně pak Gessleho inspiroval rozhovor s Paulem McCartneyem, ve kterém ten svoji spolupráci s Johnem Lennonem nazval jako „velkou bláznivou jízdu“.

Fading Like a Flower (Every Time You Leave) (1991)

I tato skladba je z alba Joyride, je však podstatně melancholičtější než předchozí píseň. Její text totiž, už dle samotného názvu, vyjadřuje bolest a melancholii při odchodu milované osoby. Je to nicméně velmi dobře napsaná rocková balada a dočkala se prakticky okamžitého úspěchu. Jejím videoklip je navíc možné chápat jako milostný dopis jejich rodném Stockholmu. Kompletně celý je natočený v oblasti Gamla Stan, což je historická část švédské metropole a řada záběru ukazuje přímo proslulou  stockholmskou radnici s vysokou cihlovou věží.

How Do You Do! (1992)

Hned ve velmi rychlém sledu po mimořádně úspěšném albu Joyride vydali Roxette své další album pojmenované Tourism, které jen potvrdilo Gessleho schopnost rychle zásobovat světové hitparády dalšími a dalšími výraznými hity. Deska je nicméně trochu omylem často považována za živé album, jelikož je tu i živá verze skladby The Look. Jedná se však spíše o album natočené za pochodu během světové turné. Prvním singlem z desky pak byla tato vypalovačka, která dvojici opět ukázala v jejich silné svižní poprockové podobě. Skvěle bodovala v kontinentální Evropě, Británie a USA však vůči ní byly už trochu chladnější.

Sleeping In My Car (1994)

Páté album s názvem Crash! Boom! Bang! z roku 1994 lze považovat za konec zlaté éry Roxette. Alba sice vydávali i poté a vždycky se na něm našel i nějaký hit, ovšem zájem o ně začínal přece jen trochu slábnout. Velkým hitem ze zmíněné desky se pak stala tato skladba. Ta prý vznikla celkem spontánně asi během hodiny a půl poté, co jednou přišel Per Gessle domů se špatnou náladou. A tak z něj ze vzteku vytryskl tento riff, který sám později napsal jako „neandrtálský“. Navíc si prý v té době uvědomil, jak uhlazeně a popově jejich skladby z poslední doby zněly a měl chuť udělat něco rockovějšího a přímočařejšího. A v tomto případě se mu to rozhodně povedlo.

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM