Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Expres Top 2023: Třicet nejhranějších hitů ve vysílání rádia Expres FM za uplynulý rok

Avatar photo Václav Mašinda
01. 01. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Ani jsme se nenadáli a je tu nový rok! Jaký byl ten uplynulý na Expres FM, co se týká hudby? Na tuhle otázku přináší odpověď Expres Top 2023. Třicítka nejhranějších písní za minulý rok. A kdo nás zná, ví, že náš playlist se inspiruje světovými žebříčky.

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

30. Dua Lipa – Dance The Night

Třicáté místo obsadila zpěvačka a zároveň i herečka z filmu natřeného na růžovo. Dua Lipa si letos zahrála na filmovém plátně jednu z Barbie, konkrétně mořskou pannu. A co víc, ve spolupráci s Markem Ronsonem upekla i část soundtracku k tomuto nejnavštěvovanějšímu a nejvýdělečnějšímu filmu roku 2023. Song nese název Dance The Night.

Dua Lipa si jako mořská panna otevřela cestu k filmu: Hudební hvězdu čekají nové výzvy

Michaela Dočkalová / 04. 09. 2023

29. Kasabian – Algorithms

Parta z Leicesteru se poslední roky snažila vyplnit díru po Tomu Meighanovi. Tu nakonec zacelil kapelník Sergio Pizzorno a Kasabian natočili desku The Alchemist Euphoria. Následně vydali i song, který reflektuje nejvyhledávanější výraz loňského roku, tedy AI. Píseň Algorithms se zabývá tím, že roboti nemohou prožívat emoce a bytí v daném okamžiku, zatímco lidé ano, a to je ta krása, která nás odděluje. Prozatím. 

28. Jungle & Eric The Architect – Candle Flame

Londýnská dvojice Josh Lloyd-Watson a Tom McFarland, neboli Jungle, nás dlouho dráždila, než vydala své čtvrté album Volcano. Tomu se dostalo skvělých recenzí (na Metacritic 81 procent) a bylo plné hostů. Hned první kousek z desky se jmenuje  Candle Flame, objevuje se v něm Eric The Architect.

27. Boygenius – Not Strong Enough

Boygenius je dívčí (nebo chcete-li ženská) superkapela, jejíž vznik se datuje k roku 2018. Tak dlouho se na festivalech a koncertech potkávaly americké zpěvačky Julien Baker, Lucy Dacus a Phoebe Bridgers, až přišla řeč na to, že založit kapelu není vůbec špatný nápad. Ale až loni na jaře se Boygenius odhodlaly vydat debutové album. Své odhodlání doplnily i filmem složeným ze tří skladeb, přičemž to všechno měla režijně na starosti herečka Kristen Stewart. Sedmadvacátá pozice náleží Boygenius a nahrávce Not Strong Enough.

26. New Jeans – Super Shy 

Na Expres FM byste dopočítali K-popu na prstech jedné ruky. A ještě byste si mohli čtyři prsty ufiknout. Nemohli jsme si ale nevšimnout velké korejské formace New Jeans, která okupovala světové hitparády se singlem Super Shy. Hudební magazíny NME, The Guardian, Pitchfork nebo Rolling Stone zařadili tuhle nahrávku do seznamu nejvýznamnějších skladeb roku. 

Korejský vývozní artikl, který vzniká s podporou vlády: K–pop pomalu ovládá svět

Carlito Brigante / 15. 09. 2023

25. Nothing But Thieves – Welcome To The DCC 

Britští Nothing But Thieves v čele s Conorem Masonem letos vytvořili své čtvrté album Dead Club City, které hned vyskočilo na první místo albové hitparády ve Velké Británii. Zásluhu na tom má celá deska, ale především singl Welcome To The DCC.

24. Miley Cyrus – Flowers 

Miley Cyrus se rozhodla, že se vypořádá s nepovedeným vztahem celou deskou. V lednu zveřejnila novou skladbu Flowers, s níž pokořila streamovací rekord na Spotify, když dosáhla více než 96 milionů přehrání. Dobyla také první místa hitparád ve Velké Británii, Austrálii, Kanadě, Číně a dalších zemích. 13. leden nebylo náhodné datum. V ten den má narozeniny brácha Thora, herec Liam Hemsworth, exmanžel Miley, kterému po rozchodech a zase sblíženích vzkázala, že kytky si může kupovat i sama a poslala ho do patřičných míst.

23. Last Dinner Party – Nothing Matters

Dívčí kapela Last Dinner Party je velmi pozoruhodná. Tenhle indierockový girlband měl za poslední rok vyprodané koncerty a nepotřeboval k tomu žádný vydaný singl. A to předskakovaly i Rolling Stones. Nakonec je přemluvil James Ford, že by měly nahrát nějakou muziku. A tak se stalo. Singl Nothing Matters najdeme v únoru tohoto roku na jejich debutové desce Prelude To Extasy. 

22. Mitski – My Love Is All Mine 

Mitski Miyawaki se jako malá podívala na spoustu kontinentů. Sice má americký pas, ale narodila se v Japonsku, žila v Turecku, Číně, Malajsii, Kongu, ale i v Čechách, konkrétně v Jičíně. „Řekni Řáholec“ vám asi neřekne, ale zato vám zahraje něco ze své sedmé desky The Land Is Inhospitable And So Are We. Třeba melodramatickou záležitost My Love Is All Mine. 

21. Issey Cross – Bittersweet Goodbye 

Issey Cross dostala první kytaru ke 13. narozeninám. Nadaná byla natolik, že ji táta nechal hrát v hospodě naproti svému kadeřnictví. Aby nebyl průšvih kvůli nezletilosti, Issey si udělala silný make-up na obličej a oba s tátou lhali jako psi. O Issey jsme se poprvé dozvěděli, když ji do svého hitu Used To This dosadil drum’n’bassový mág Wilkinson. Pak už tu byla sama za sebe s předělávkou hitu Bittersweet Symphony. 

20. Milky Chance – Living In The Haze

Němečtí huliči Clemence Rehbein a Philipp Dauch neboli Milky Chance, v minulosti fungovali v jazzové formaci. Později se trhli a na svém kontě mají čtvrté album Living In A Haze, ze kterého pochází i titulní singl. 

Milky Chance exkluzivně: Skládali bychom hudbu, i kdyby nás vůbec nikdo neposlouchal. Je skvělé vidět tu radost

Veronika Koloušková / 01. 12. 2022

19. Charli XCX – Speed Drive 

Speed Drive je song, který byl pro britskou zpěvačku Charli XCX devátým top singlem v ostrovním žebříčku. Za úspěchem stojí nejen samotný song, ale i to, že se objevil ve filmu Grety Gerwig Barbie. 

Charli XCX exkluzivně: Nová deska bude popová, chtěla bych moderovat

Redakce / 07. 10. 2021

18. Becky Hill & Chase & Status – Disconnect 

Zpěvačka Becky Hill byla doslova nadšená až unešená, jak dopadla její spolupráce s Chase & Status. Lze říct, že na ni myslela už jako teenager a sen se splnil s jejím druhým albem. Becky Hill je mimochodem účastnicí soutěže The Voice UK, která jako první (i poslední) byla z téhle soutěže na vrcholu hitparády. Tehdy to bylo v singlu Gecko (Overdrive) s Oliverem Heldensem. 

17. Gorillaz & Adeleye Omotayo – Silent Running

Skoro před rokem vyšlo osmé studiové album Gorillaz. Navzdory tomu, že kapela je to takříkajíc virtuální, animovaná, hudba je reálná a skvělá. Na albu se objevili Stevie Nicks, Beck nebo rapper Bad Bunny. Ale také letitý vokalista Gorillaz Adeleye Omotayo, jehož kvality ocenili Damon Albarn a spol. tím, že mu věnovali speciální song Silent Running. 

Kolik kapel máš, tolikrát jsi hvězdou: Na více frontách uspěli Dave Grohl, Damon Albarn nebo Roman Holý

Pavel Kučera / 21. 11. 2023

16. Dj Seinfeld & Confidence Man – Now U Do

Švéd Armand Jakobsson žije v Barceloně. Jednou se nudil a napadlo ho převzít jméno po legendární televizní show. S australskými Confidence Man se několikrát potkali, až z toho vznikla tato v našem playlistu stále aktuální věc s názvem Now U Do.

15. Romy – Enjoy Your Life 

Britský soubor The xx se trochu rozutekl za sólovými projekty. Romy se spolčila s producenty Fred Again a Stuartem Pricem a kolegou z kapely Jamiem xx. Nápad na text písně Enjoy Your Life vzešel z cesty, kterou Romy absolvovala se zpěvačkou Robyn. Její matka poslala dívkám na cestu vzkaz „Užívej si života“. To byla dost odzbrojující věta. Do té doby si spíš uvědomovala jen to, že život je zpropadeně krátký.

14. Foo Fighters – Under You 

Jak se vypořádat se ztrátou nejoblíbenějšího člena kapely? Natočit desku, která bude tento smutek reflektovat. To přesně udělal frontman Dave Grohl se zbytkem Foo Fighters a tak se vyrovnal s nenadálým odchodem bubeníka Taylora Hawkinse. Pro frontmana přišla další rána, když mu zemřela máma. Album But Here We Are tak dostalo dvojnásobnou váhu. 

Jména slavných na všech sloupích: Kde najdeme ulici Justina Biebera, Davida Grohla nebo náměstí Beastie Boys

Radek Honc / 05. 09. 2022

13. Jessie Ware & Róisín Murphy – Freak Me Now 

Třinácté místo po zásluze obsadily dvě ženy z britských ostrovů. Jessie Ware měla sice v té době venku album That! Feels Good, které na Metacritic mělo téměř 90 procent. Ale song Freak Me Now si doslova říkal o to, aby měl ještě nějakou další verzi. A tady se nabízela spolupráce s irskou zpěvačkou, ex-členkou Moloko, Róisín Murphy. Ta na dálku sice nahrála své vokály v domácím studiu, ale při natáčení videoklipu se už potkaly obě dámy osobně.

S Moloko i sólo, bruneta, zrzka nebo platinová blondýna, vždy úžasná: Róisín Murphy slaví neuvěřitelné jubileum

Pavel Kučera / 05. 07. 2023

12. Kenya Grace – Strangers 

Mladá zpěvačka, hudebnice a skladatelka Kenya Grace má v rodném listě Jižní Afriku, ale domov je v Southamptonu. Jako malá hrála hokej a kdyby nedostala v deseti letech své první klávesy, asi bychom jí fandili na šampionátu. Pro nás naštěstí vyhrála hudba. Svým debutem – skladbou Strangers – dobyla ostrovní hitparádu.

11. Paramore – Running Out Of Time 

Jedenáctou nejhranější skladbou vytvořili američtí Paramore, kteří letos vydali výtečné album This Is Why. Následně toto album dali k dispozici jiným vybraným umělcům, aby buď skladby přezpívali po svém anebo úplně překopali. A byl z toho zajímavý projekt, na kterém se podíleli Foals, Wet Leg, Bartees Strange nebo Remi Wolf. 

10. Kylie Minogue – Padam Padam 

Tenhle song je nominovaný na Grammy v sekci Nejlepší popová taneční skladba. Jestli ji nakonec získá, se dozvíme 4. února. Kylie Minogue už dlouhé roky promlouvá do hitparád, a tak by se nějaký ten zlatý gramofonek hodil. Název Padam Padam představuje bušení srdce. A aby nebušilo, když je Kylie v britské historii na desátém místě sólových zpěváků, kteří se umístili se svými alby na prvním místě. Má jej dělené s Bobem Dylanem. Navíc se jí to podařilo v každé ze čtyř dekád kariéry.

9. Fred Again – Delilah (Pull Me Out Of This)

Deváté místo má producent a dj a bezpochyby i hudební vizionář, co se týká taneční hudby. Ten své album Actual Life 3 vydal už v roce 2022. 

8. Raye & 070 Shake – Escapism 

Toto byl song Escapism, který oslavila zpěvačka Raye se slzami v očích. A byly to slzy štěstí hned ze dvou důvodů. Rozplakalo ji vítězství v britské hitparádě i  vítězství ve sporu s velkým labelem Polydor, který jí nepochopitelně několik let blokoval vydání debutové desky. V songu Escapism hostuje americká zpěvačka a rapperka 070 Shake.

7. Peggy Gou – (It Goes Like) Nanana

Sice jsme tu už měli zástupkyně z Jižní Koreje, ale v případě djky Peggy Gou se nedá hovořit o K-popu. Peggy Gou v minulosti fungovala jako berlínská dopisovatelka pro korejskou mutaci Harpers Bazaar, do toho hrála na rave party a nakonec se dala i na skládání hudby. Aktuálně má v hitparádách nový song s Lenny Kravitzem, ale tahounem loňského roku byl chytlavý song (It Goes Like) Nanana.

6. Depeche Mode – Ghosts Again 

Depeche Mode byli také jednou z kapel, která se musel vyrovnat se ztrátou člena už tak úzkého kolektivu. Fletch už není. A tak Dave Gahan a Martin Gore natočili album album Memento Mori. O skladbě Ghosts Again Martin řekl: „Nestává se často, že bychom natočili skladbu, které bych už neměl dost, když ji poslouchám. Jsem nadšený, že se o ni mohu podělit.“ Nakonec s albem přijeli loni do Prahy a letos je tu máme zase. V únoru se s nimi potkáme v O2 Aréně hned na dvou koncertech.

Zlomový moment pro Depeche Mode: Před 40 lety vyšel singl, který jim pomohl stát se kultem

Pavel Kučera / 11. 07. 2023

5. SZA – Kill Bill

Jsme u pátého místa, kde je zpěvačka SZA. 34letá zpěvačka má na svém listu pouhá dvě alba, CTRL a SOS. Z druhého se objevil song, který kopíruje legendární film s Umou Thurman. Zpěvačka prohlásila, že za pomstou by šla i přes mrtvoly. Je to drsné, ale nikdy nepodceňujte zhrzenou ženu. Kill Bill se objevil v sedmi zemích na prvním místě, včetně americké Billboard Hot 200, kde se držel úctyhodných 21 týdnů. 

4. Troye Sivan – Rush 

Kdo si letošek hudebně opravdu užil, byl australský zpěvák Troye Sivan. 13. července přišel se singlem Rush, který rozčeřil poklidné rádiové vody. A taky předznamenával novou desku Something To Give Each Other. Ta přišla přesně o čtvrt roku později. Nutno podotknout, že nás tenhle song hodně baví, a tak dostal prostor i ve vysílání. A bylo z toho čtvrté místo výroční Expres Top.

3. Blur – The Narcissist 

Blur si dlouhých osm let dávali na čas, až přišlo celé album The Ballad Of Darren. Přestože to trvalo tak dlouho, je to jejich nejkratší album v historii. Ale jak se říká: Dobrého pomálu. 36 minut úplně stačí. Součástí alba je i pilotní singl The Narcissist. 

Kolik kapel máš, tolikrát jsi hvězdou: Na více frontách uspěli Dave Grohl, Damon Albarn nebo Roman Holý

Pavel Kučera / 21. 11. 2023

2. Pink Pantheress & Ice Spice – Boy’s A Liar Pt. 2

Druhé místo za rok 2023 má dvojice Pink Pantheress a Ice Spice. První jmenovaná udělala společně s producentem Mura Masou song Boy’s A Liar. Navzdory tomu, že Pink Patheress na Instagram příliš nechodí, všimla si, že ji stalkuje jakási Ice Spice. A po dotazu, zda by s ní nechtěla udělat společný song, došlo k tomu, že předělaly právě singl Boy’s A Liar z roku 2022. Byl z toho celosvětový hit. 

1. Olivia Rodrigo – Get Him Back!

A kdo má titul nejhranějšího umělce? Po Adele z roku 2021 a předloňských Romy s Fred Again si loňskou jedničku vyzpívala zpěvačka, která o sobě poprvé dala vědět megahitem Drive Licence a pak i dvěma deskami. A v neposlední řadě i songem Get Him Back! 

Unikátní žebříček, který nemá v historii obdoby: 50 nejlepších českých desek všech dob

Radek Bureš / 20. 12. 2023

Hovory s Lou Reedem, květiny pro Suzanne Vega a půjčka na koncert Stounů: Václava Havla se světovými hvězdami pojilo skutečné přátelství

Pavel Kučera / 18. 12. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM