Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Šťastný nový rok: Písně o přelomu roku, předsevzetích i kocovině mají v diskografii U2, Taylor Swift nebo Tři sestry

Avatar photo Pavel Kučera
02. 01. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

O tom, že vánočních svátků jsou písničky plné, nemá nikdo nejmenších pochyb. Ve skutečnosti však existuje také celá řada písní, které se vztahují k událostem na Vánoce hned navazujícím, tedy Silvestru a Novému roku. Tady je několik z těch vůbec nejznámějších.

Osmdesátiletý Keith Richards: Život bez drog a cigaret je jedinečný zážitek, současný pop mu nic neříká

Michal Plšek / 18. 12. 2023

U2 – New Year’s Day

Dost možná nejslavnější píseň, která má Nový rok v názvu, pochází z druhé desky irské skupiny U2 War. Vyšla jako první singl z této desky a byla vydána jen velmi krátce po datu, ke kterému se vztahuje, tedy 10. ledna. Píseň samotná je údajně milostným vyznáním Bona jeho žene Ali, současně je ale inspirován polským hnutím Solidarita. Basák Adam Clayton pak zmínil, že se při skládání svého partu nechal inspirovat písní Fade To Grey od skupiny Visage.

Taylor Swift – New Year’s Day

Shodný název, jiná píseň. Představila ji v roce 2017 americká písničkářka, skladatelka a zpěvačka Taylor Swift. Pochází z její šesté desky Reputation, Taylor ji složila společně se svým parťákem, producentem Jackem Antonoffem. Údajně se jednalo o nejrychleji složenou písničku z celé desky a ve studiu ji nahráli během dvou sezení. Sama Taylor se pak při skládání nechala inspirovat svou kolegyní, legendární písničkářkou Joni Mitchell.

ABBA – Happy New Year

V roce 1980 švédská skupina ABBA vydala album Souper Trouper, z nějž vzešly zejména hity Lay All Your Love On Me, Winner Takes It All a pak samozřejmě titulní skladba. Je tam však i o něco méně slavná píseň, kterou zpívá výhradně Agnetha Fältskog sama. A přestože to není úplně vlajkový hit kapely, objevuje se snad v každém silvestrovském playlistu. Písnička má i španělskou verzi Felicidad, která zabodovala především v Argentině.

Snoop Dogg & Marty James – New Years’s Eve

Coby promosingl svojí desky Doggumentary z roku 2010 vybral americký rapper Snopp Dogg tuhle píseň, která se však nakonec do finálního tracklistu nedostala. Napsal ji společně s americkým hudebníkem Marty Jamesem, který v písničce také hostuje. Zaznamenala i určitý hitparádový ohlas, ale skutečným hitem se nestala. A to nejspíš proto, že i přes celkem nápaditou produkci, kterou obstaral Scoop DeVille, je to prostě novoroční písnička do počtu. Půlnoc, skleničky, šampaňské.

Tři sestry – Silvestr

Z trochu jiného soudku je tahle skladba od kapely Tři sestry, která vyšla v roce 2005 na jejich albu Na exx. V textu písně Fanánek celkem trefně postihl to, co všichni ze Silvestrovského veselí dobře známe. Zkrátka, že všichni, i zapřisáhlí abstinenti, kalí jako o život. A někdy o něj skutečně i jde. V textu jsou pak zábavné obraty jako „římská svíce za krkem a brzy hoří vlasy, nezletilé vodka Puškin kosí jako klasy.“ Zkrátka, téměř všichni to jistě dobře známe.

MØ –  New Year’s Eve

Velmi hezkou píseň o tom, co může také obnášet Silvestrovská oslava, složila a nazpívala dánská zpěvačka MØ v roce 2015. Je o dvou lidech, kteří za sebou mají těžký rok plný konfliktů, hádek a problémů. Ale když dojde na silvestrovskou půlnoc, mají oba snahu dívat se do budoucnosti s optimismem a nadějí, že všechny problémy překonají. A to i přesto, že oba dobře vědí, že si tak trochu lžou do kapsy a jejich společné dny jsou velmi pravděpodobně sečteny. Kdo z nás něco podobného někdy nezažil.

Tom Waits – New Years’s Eve

Americký bard Tom Waits před jedenácti letech napsal silvestrovskou baladu o jednom nešťastném rodinném setkání, na které se sice možná všichni účastnici předem těšili, ale celkem rychle se zvrhne v otravu a výpady vzájemné nevraživosti. „Všichni jsme se někdy zúčastnili jednoho z těch shromáždění, kde to dopadlo špatně, kde všichni zpíváme, i když ten ohňostroj vyděsil psa, který byl pryč dvě hodiny, někdo zapálil pohovku, Marge dostala otravu jídlem a sousedi na nás zavolali policajty,“ řekl o tématu skladby sám Tom Waits. 

Eagles – Funky New Year

Jedna z nejslavnějších amerických skupin všech dob, jejíž album Hotel California dodnes figuruje mezi nejprodávanějšími alby světa (a v USA je dokonce vůbec nejprodávanější), v roce 1978 nahrála skladbu o tom, že Nový rok může být docela náročný. Zvlášť když se probudíte 1. ledna v poledne, hlava vám třeští kocovinou a vy si sotva pamatujete, kde jste předchozího večera byli a co jste dělali, natož co všechno jste vypili. Jak se říká, těžká jsou rána opilcova. Kdo tohle nezažil, neví, co je život.

Ella Fitzgerald – What Are You Doing On New Year’s Eve

V našem výčtu je jednoznačně nejstarší písní. Již v roce 1947 ji složil americký skladatel a slavný muzikálový tvůrce Frank Loesser a jako první nazpívala zpěvačka Margaret Whitting hned v roce jejího vzniku. Skutečné slávy se však dočkala až podstatně poději, v roce 1960, kdy ji přezpívala Ella Fitzgerald. A její verze je stále patrně nejslavnější, ačkoliv ji přezpívali i The Carpenters, Barbra Streissand, Azealia Banks nebo Norah Jones. Roztomilou verzi pak natočili společně herci Zooey Deschanell a Joseph Gordon-Levitt, kteří spolu předtím zazářili v romantické nezávislé komedii 500 dní se Summer.

Hurts – All I Want For Christmas Is New Year’s Day

Docela zajímavý pohled na Vánoce nabízí skladba od britské popové dvojice Hurts, kterou vydala v roce 2010. Je vyprávěná z pohledu člověka, který má zlomené srdce a truchlí (ačkoliv pravá příčina jeho smutku v textu není výslovně zmíněna), a tak mu celé to vánoční třeštění plné rolniček, smíchu a všeobecné radosti připadá naprosto cizí. A proto se nemůže dočkat, až to všechno zase skonči, nastane nový rok a věci se vrátí opět do normálu. Na tom něco je.

Bon Jovi – New Year’s Day

Velké klišé – textové, ale i hudební – obsahuje píseň od americké skupiny Bon Jovi z roku 2018, která pochází z jejich desky This House Is Not For Sale. Celá píseň je protkána slovy o naději v lepší zítřky, zvedání sklenic, košatými přípitky a dalšími věcmi, které si každý z nás se Silvestrem asi spojuje. Nějak tomu ale chybí jakýkoliv nadhled nebo přidaná hodnota. Ale co bychom mohli čekat od kapely, která svoji desku z roku 1986 pojmenovala Slippery When Wet, což je sice klasický nápis varující před uklouznutím na mokré podlaze. Dá se volně přeložit i jako „Kde je vlhko, tam to klouže!“

Hovory s Lou Reedem, květiny pro Suzanne Vega a půjčka na koncert Stounů: Václava Havla se světovými hvězdami pojilo skutečné přátelství

Pavel Kučera / 18. 12. 2023

Unikátní žebříček, který nemá v historii obdoby: 50 nejlepších českých desek všech dob

Radek Bureš / 20. 12. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM