Sunday Night Cream /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: Gossip potěší své fanoušky po dlouhých 11 letech, Björk brojí proti rybářům a loňský objev vydá debutové album

Avatar photo Václav Mašinda
07. 01. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Zdar a sílu do nového roku, jenž končí čtyřkou. První lehce zkrácený pracovní týden je za námi a zatímco se někteří z vás ještě po dnech volna rozkoukávali, my do toho šlapeme naplno. Hudebně nám zmizely Vánoce a náš playlist se opět plní novinkami. Těch si představíme tradičně pět a k tomu nesmí chybět desítka nejhranějších hitů uplynulého týdne. 

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: The Killers – Spirit

Na konci roku The Killers vydali výběrové album Rebel Diamonds. A jsou tam skutečně doslova drahokamy téhle kapely, která si dala záležet, aby na desce bylo opravdu to nejlepší. Je to již druhá best of deska, na které se i po deseti letech některé skladby znovu objevují. Ale Brandon Flowers a spol. přidali na kompilaci i tři novinky. Písně Boy a Your Side Of Town už jako singly vyšly, poslední nový kus se jmenuje Spirit. A zatímco The Killers prezentují tuhle novinku, frontman Brandon Flowers už natáčí svoji třetí sólovou desku!

Nová hudba: The Killers potěšili fanoušky kompilací největších hitů, Olivia Rodrigo i Tate McRae připomínají svá úspěšná alba

Radek Bureš / 03. 01. 2024

10. Tea Sofia – Burn

Tea Sofia má dlouhé prsty, díky nimž může hrát na klavír Rachmaninova, a taky – jak sama tvrdí – má absolutní sluch. Což se hudebnici hodí. Po singlu Whoa! přišla s ještě výraznější nahrávkou Burn. Tato srbskolitevská zpěvačka s českým jazykem a anglickým textem je na desátém místě nejhranější muziky Expres FM.

Tea Sofia: Dělám spíš odlehčující hudbu, ale neříkám, že zas nespadnu do nějakých úzkostí

Vladimír Pavlík / 05. 04. 2023

Novinka: Olivia Rodrigo – Bad Idea Right?

V závěrečném počítání na konci roku jsme zjistili, že tu nejhranější skladbu Expres FM za rok 2023 měla dvacetiletá Olivia Rodrigo. Song se jmenuje Get Him Back! A jako byste tuto mladou zpěvačku vyhodili dveřmi, oknem je tu nazpátek s dalším songem Bad Idea Right? Skladbu najdete na její druhé desce Guts a i na ni spolupracovala s Danielem Nigrem, který se postaral o úspěch prvního i druhého alba. 

Expres Top 2023: Třicet nejhranějších hitů ve vysílání rádia Expres FM za uplynulý rok

Václav Mašinda / 01. 01. 2024

9. Sammy Virji – If U Need It

Pokud zkontrolujete , jak je na tom Sammy Virji v rámci djského severu Beatport, zjistíte, že v sekci UK Garage má čtyři kousky ze své produkce včetně songu If U Need It. Tenhle singl je třeba brát jako velký teaser na severoamerické turné kam se vydává začátkem února.

Novinka: Tate McRae – Exes

Další novinkou je kanadská dvacítka Tate McRae. Na svoji druhou desku se spojila s producentem a hudebním čarodějem a hitmakerem Ryanem Tedderem, jinak též zpěvákem One Republic. Prosincové album Think Later proslavila skladba Greedy, která se stala nejstreamovanější v loňském roce. A nyní je tu albová dvojka Exes, se kterou vyrazí na jaře i do Evropy. V plánu má Irsko, Anglii, Německo, Holandsko Belgii a nějaké skandinávské zastávky. Ale třeba si najde čas a zavítá i do srdce Evropy. Protože by byla škoda, abychom si na vlastní oči neužili její vypracované tělo, které dává v plavkách na koncertech na odiv.

8. Mydy – Red Flag Parade

Mydy chtěli uspět v domácím kole Eurovize, a tak na songwriting campu za přítomnosti švédské skladatelky Marie Broberg napsali nový song Red Flag Parade. Účast v nejsledovanější hudební soutěži světa nakonec neklapla, ale hudba tu zůstává. 

Žofie a Nèro z kapely Mydy: Nová deska je o znovuzrození naší kapely i nás samotných 

Vladimír Pavlík / 29. 11. 2022

Novinka: Fred Again & Baby Keem – leavemealone

Nejlepší taneční/elektronické hudební album, Nejlepší taneční/elektronická nahrávka, Nejlepší taneční/elektronická nahrávka a Nejlepší nový umělec – hned ve čtyřech kategoriích je na Grammy nominovaný anglický producent Fred Again. V novém tracku se k němu připojil ještě další nominant Baby Keem. Bratranec Kendricka Lamara měl ale nominaci už předloni, takže žádnou nevraživost nelze očekávat. Oba se vydali cestou drum’n’bassu v nahrávce leavemealone.

7. Green Day – Dilemma

Už za necelých 14 dní, přesněji 19. ledna, se můžeme těšit na čtrnácté album kapely Green Day. Původně se šuškalo, že se bude jmenovat 1972, což je rok narození všech členů téhle legendární trojice. Ale nakonec ho ve streamovacích službách najdeme pod názvem Saviors, čili spasitelé. 

Novinka: Joy Anonymous – Joy (Up The Street)

Jako poslední novinku jsme vybrali britskou dvojici Henry Counsell a Louis Curran neboli Joy Anonymous. Tato dvojice za covidu uspořádala přes 100 šestihodinových ilegálních mejdanů. Nejen tím nabrali na popularitě. Nejvíc kvůli tomu, že jejich tracky jsou fakt skvělé a navíc mají druhou desku Cult Classics. Z ní je tu aktuální song Joy (Up The Street). Pokud v něm uslyšíte melodii, kterou nahrála Miley Cyrus před pěti lety (Party Up The Street), pak je to správně. 

6. Björk & Rosalía – Oral

Šestá nejhranější skladba Expres FM nese název Oral. A společně ji nahrály Björk a Rosalía. Přičemž ležela v šuplíku skoro 25 let, než ji islandská víla vytáhla, aby jí pomohla v boji proti drancování vod kolem jejího rodného ostrova.

5. Jack Harlow – Lovin On Me

Jack Harlow platí v hudebním světě za velkou naději. Přesto celkem propadla jeho třetí deska Jackman. Tu vydal před devíti měsíci rokem. Ale nesložil zbraně, zabojoval a v listopadu vydal megahit s názvem Loving On Me. V Británii byl první, ve Státech pak na na třetím místě Billboard Hot 100.

4. Kenya Grace – Paris

Kenya Grace v posteli ve svém pokojíku složila svůj největší hit Strangers. Samozřejmě chtěla napsat velký euforický hit, ale s takovým úspěchem určitě nepočítala. Díky TikToku se stala velkým skokanem loňského roku, kdy videa s kouskem její písně měla 11 milionů zhlédnutí. Když bylo celé venku, hodilo to dalších 38 milionů a následně má skladba přes 600 tisíc užití v dalších příspěvcích. Dnes je to víc jak miliarda a už jen čekáme na debutové album. Na něm najdeme i aktuální singl Paris.

3. Noah Kahan – Stick Season

Noaha Kahana v počátcích kariéry inspirovali Paul Simon, Cat Stevens nebo kapela Counting Crows, a tak se i jako písničkář prezentuje. Rodák z Vermontu má třetí album Stick Season, ze kterého pochází i  titulní song.

2. Eliza Rose & Calvin Harris – Body Moving

Eliza Rose a Calvin Harris se několikrát potkali na tanečních festivalech, až slavnější kolega Elizu pozval do svojí rezidentury v hotelovém komplexu Ushuaia na Ibize, kde se odehrávají opravdu legendární mejdany mezi bazény. A došlo i na hudební spolupráci, výsledkem je chytlavý taneční singl Body Moving. 

1. Gossip – Crazy Again

Jedenáct let trvalo, než se trio Gossip rozhoupalo k dalšímu albu. Taky se do nich pořádně opřel pravidelně Grammy oceňovaný producent Rick Rubin, který Beth Ditto s jejími kumpány doslova dostrkal do studia. My se díky tomu v březnu dočkáme desky Real Power. Pilotní song Crazy Again je první ochutnávkou. A stal se aktuální jedničkou našeho playlistu. 

Rok 2023 v hudbě: Světu vládnou ženy v čele s Taylor Swift, Česku dominují rappeři a první tuzemský miliardář

Carlito Brigante / 04. 01. 2024

Šťastný nový rok: Písně o přelomu roku, předsevzetích i kocovině mají v diskografii U2, Taylor Swift nebo Tři sestry

Pavel Kučera / 02. 01. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM