Expres Drive /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: Kenya Grace navazuje na svůj megahit, The Killers bilancují 20 let v showbyznysu, Troye Sivan se převtělil do ženské kůže

Avatar photo Václav Mašinda
21. 01. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Je tu neděle, den ve znamení návratů z víkendu, příprav na týden další a také bilancování, jaký byl ten uplynulý týden. My to děláme v rámci našeho playlistu. A tak se v Expres Top dozvíte, co nového je v hudbě a co se u nás nejvíc hrálo v třetím týdnu roku 2024.

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: The Black Keys – Beautiful People (Stay High)

První novinka je od dvojice Dan Auerbach a Patrik Carney, tedy The Black Keys. Je součástí dalšího alba, které následuje dva roky starou nahrávku Dropout Boogie. Dostalo název Ohio Players, vyjde na začátku dubna a jsou na něm hosté jako Noel Gallagher, Greg Kurstin nebo Beck. Podle kapely nikdy tak tvrdě na žádné desce nepracovali, protože chtěli vytvořit skladby, které většina kapel za 20 let své kariéry nikdy nenatočí. Tedy aby byly dobré a ještě k tomu zábavné. Je pravda, že pilotní singl Beautiful People (Stay High) to splňuje měrou vrchovatou.

10. Chase & Status & Stefflon Don – Selecta

Desáté místo si vyrotovali v našem playlistu Chase & Status. Ti vloni vydali opravdu našlápnuté album 2 Ruff vol. 1. Ze to pochází i singl Selecta, která vám rozvibrovala hladinu nedělního horkého čaje ve vašem hrnku. Hostem byla rapperka Stefflon Don.

Novinka: Lil Nas X – J Christ

Zpěvák, rapper a influencer Lil Nas X minulý pátek vydal singl J Christ. Opatřil ho videem s biblickou tématikou, za který okamžitě dostal od křesťanů sprchu hejtů. Sám Lil Nas X k tomu hned poslal vzkaz: „Tohle nebylo: Do p****e, lidi, s**u na křesťany. To nebylo ono. Bylo to: Jsem zpět jako Ježíš!’’

Nová hudba: The Black Keys se vrací s dvanáctou deskou, Lil Nas X vydal biblický singl, Lost Frequencies dorazí do Ostravy

Radek Bureš / 17. 01. 2024

9. Tate McRae – Exes

Titul Think Later má druhé album kanadské zpěvačky Tate McRae. Pokud se budeme dívat na tento song optikou úspěšnosti ve světových hitparádách, tak poměrně dost zaostává za prvním singlem Greedy. Ale je těžké měřit se s nejstreamovanějším singlem roku. 

Novinka: NewDad – Nightmares

Třetí novinku jsme našli v irské altindierockové kapele NewDad. Skupina název vybrala z generátoru náhodných jmen v roce 2020 poté, co se dala dohromady na hudební praxi ve škole jako součást projektu posledního ročníku. Kapela napsala své debutové album v rodném městě Galway. Album dostalo název Madra (v Irsku je to výraz pro psa) a vyjde příští pátek. Třetí singl z něj se jmenuje Nightmares.

8. Amaarae – Co-Star

Ghansko-americká zpěvačka Amaarae na letošek naplánovala a nahrála druhé album Fountain Baby. Po singlu Reckles and Sweet na desku láká písní Co-Star. V klipu jsou ty hvězdy znázorněné zvěrokruhem. Amaarae je osmou nejhranější skladbou Expres FM za třetí týden roku 2024. 

Novinka: Lost Frequencies & Bastille – Head Down

Mezi novinky jsme pro tento týden zařadili belgického dje a producenta s aliasem Lost Frequencies. Není to ani dva měsíce, co vydal své album All Stand Together a už je tu s novinkou Head Down. V ní se spojil s kapelou Bastille. Pokud byste si chtěli na tuhle hudbu zatančit, naplánujte si v červenci cestu do Dolních Vítkovic, Lost Frequencies bude jednou z hvězd letošních festivalu Beats for Love. 

7. Troye Sivan – One Of Your Girls

„Spousta z těch kluků, o kterých zpívám, by mě pravděpodobně na střední šikanovala, ale teď mi věnují spoustu pozornosti. Takže i za cenu vlastního ponížení se na ně trochu bezhlavě vrhám a oni toho pak začnou využívat, což popravdě není nejlepší pocit, jaký znám,“ řekl časopisu People Troye Sivan. Obzvlášť to platí i pro klip k songu One Of Your Girls, pro který se Sivan poprvé převtělil do opačného pohlaví. 

Novinka: The Vaccines – Lunar Eclipse

A poslední novinkou jsou Vaccines, kteří už za měsíc přijedou do pražského klubu Roxy, aby podpořili svoji novou desku Pick-Up Full Of Pink Carnations. Song Lunar Eclipse napsali na výletě do pouště Joshua Tree v květnu 2022. Frontman Justin Young o něm řekl: „Líbí se mi myšlenka být vždy na otevřené silnici, kde nikdy pořádně nevíte, jestli se díváte na silnici před sebou, nebo je to to, co je ve zpětném zrcátku.“ Zrcátko je i na přebalu alba.

6. Eliza Rose & Calvin Harris – Body Moving

Jsme u šestého místa, kde jsou šampioni minulého kola. Dva djové, jejichž spolupráci odstartovalo hraní na stejných festivalech, až si dali společný set na Ibize a následně společný song Body Moving. Většina z vás už ví, že jde o Elizu Rose a čerstvého čtyřicátníka Calvina Harrise.

Rád zpíval a do první ligy mu pomohla Kylie Minogue: Calvin Harris je jedním z nebohatších tanečních producentů

Pavel Kučera / 17. 01. 2024

5. Romy – She’s On My Mind

8. září loňského roku vydala členka souboru The xx Romy Madley Croft debutové album Mid Air, které popsala jako sbírku písní oslavujících lásku, ztráty a nálezy lidského směřování a indentity. Album má úspěch a Romy je čekatelkou na ocenění Grammy. Skladba She’s On My Mind má i videoklip, který režírovala její manželka Maisie Williams. 

4. Fred Again & Baby Keem – Leavemealone

A kdo pomáhal Romy s deskou Mid Air? Fred Again. Anglický producent taky figuruje v aktuálním seznamu nejhranějších skladeb Expres FM. Singl Leavemealone je jeho posledním producentským počinem, do kterého vlákal i amerického rappera, bratrance Kendricka Lamara Baby Keema.

3. Olivia Rodrigo – Bad Idea Right?

Není to tak dávno, co Olivia Rodrigo prozradila, že zpívání je sice fajn, ale jejím aktuálním snem je role ve filmu. Budeme jí fandit, protože sny se mají plnit. Zatím jsme ale rádi, že Olivia Rodrigo dělá hudbu. Na třetím místě aktuální Expres Top je s energickým trackem z alba Guts Bad Idea Right?

Expres Top 2023: Třicet nejhranějších hitů ve vysílání rádia Expres FM za uplynulý rok

Václav Mašinda / 01. 01. 2024

2. The Killers – Spirit

The Killers bilancují 20 let v showbyznysu kompilací Rebel Diamonds. Na albu jsou i nové skladby, které odkazují na hudbu 90. let, kterou jako teenageři poslouchali. I v aktuálním singlu Spirit je inspirace tehdejším synthpopem jasně patrná. Pokud byste chtěli jejich největší hity slyšet i živě, na začátku léta vyrazte  na koncerty, které ale nejsou zrovna za humny. Tři proběhnou v Dublinu a Glasgow, čtyři v Manchesteru a šest v Londýně.

1. Kenya Grace – Paris

Zpěvačka Kenya Grace se narodila na jihu Afriky, ale vyrůstala v Southamptonu. Jako malá hrála hokej, ale taky se začala zabývat hudbou. Vše se přiklonilo na stranu hudby, když dostala své první klávesy Yamaha z druhé ruky. Vystudovala současnou hudbu a první song složila poté, co se opilá poprala na ulici. A pak už to šlo jako po másle. Dnes je Kenya Grace díky singlu Strangers jednou z neposlouchanějších umělkyň loňského roku. Na svůj megahit navazuje písní Paris. 

Dává sbohem toxickému hudebnímu byznysu: Britney Spears bude zřejmě psát písně pro jiné

Michaela Dočkalová / 17. 01. 2024

Christina Aguilera vypadá dokonale: Fanynkám prozradila tajemství své proměny

Michaela Dočkalová / 18. 01. 2024

Bubny do průlomového hitu Nirvany vykradl z osmdesátkového diska a k nejtvrdší vypalovačce Foo Fighters ho inspirovala dětská píseň: Dave Grohl slaví 55

Pavel Kučera / 15. 01. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM