Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Hymna všech odhodlaných původně měla být tklivou baladou: Disco hit Glorie Gaynor se dočkal řady předělávek

Avatar photo Pavel Kučera
23. 05. 2024

I Will Survive od Glorie Gaynor je jednou z nejsilnějších písní o vnitřní síle a odhodlanosti, která vzešla z éry disko hudby. Původně byla nahrána pouze jako B-strana singlu Substitute z roku 1978. Stálo za ní autorské duo Dino Fekaris a Freddie Perren a původně ji napsali jako baladu. 

Mezi africkými šelmami našla lásku i smrt: Rodačku z Opavy Joy Adamson proslavila lvice Elsa

Václav Šilpoch / 22. 05. 2024

Gloria Gaynor – I Will Survive (1978)

Později se autorský tandem však rozhodl přepsat píseň do rytmu disco music. Měl na to prý vliv úspěch skladby Rock The Boat od skupiny Hues Corporation. Nahrávání probíhalo v kalifornském studiu Mommason v roce 1978. A Gloria Gaynor se svým silným a emotivním hlasem dokázala do skladby vnést velkou dávku emocí. Její text, který vyjadřuje sílu ženy a schopnost překonat rozchod, selhání či problémy, oslovil mnoho lidí bez ohledu na jejich pohlaví či situaci. Právě to ze skladby udělalo nesmrtelnou klasiku.

Když byla skladba I Will Survive v roce 1978 vydána jako samostatný singl, stala se okamžitým hitem. Dosáhla prvního místa v žebříčku Billboard Hot 100 a udržela se tam po několik týdnů. Jen v USA získal singl díky prodejům přesahujícím dva miliony kopií platinovou certifikaci, další statisíce se prodaly ve zbytku světa. Skladba získala mnoho ocenění včetně Grammy v kategorii Nejlepší disco nahrávka a stala se součástí mnoha žebříčků nejlepších tanečních písní všech dob. Od doby vzniku různí umělci vytvořili více či méně zdařilé předělávky. Akordový postup i slavnou smyčcovou mezihru si pak do hitu Supreme vypůjčil i Robbie Williams.

Vyhodili je z večírku, napsali o tom hymnu disco music: Bez kapely Chic by konec 70. let nebyl úplný

Pavel Kučera / 17. 05. 2024

Největší hit Bee Gees vznikl rychle: Refrén napadl jednoho z autorů při běhání na pláži

Pavel Kučera / 10. 05. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM