Expres ráno /
Celý playlist
Hudba

Otevři své srdce ze skla, je v něm groove: Písně o nejdůležitějším lidském orgánu mají v diskografii Madonna, Blondie, Bruce Springsteen i Nirvana

Avatar photo Pavel Kučera
30. 09. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Srdce je tělesným orgánem, jemuž je věnováno nejvíce písní, konkurovat by mu mohly snad jen oči. A jelikož jsme včera slavili Mezinárodní den srdce, vybrali jsme pro vás ty nejzásadnější „srdeční písně“.

Svalovec s country legendou, Pán temnot s popovou princeznou nebo operní pěvec naroubovaný k rockerům: Duety, které překvapily fanoušky i odborníky

Pavel Kučera / 19. 09. 2024

Pet Shop Boys – Heart

Tahle písnička, kterou Pet Shop Boys zařadili na své druhé album Acutally (1987) má vlastně jednoduchou zápletku a říká „pokaždé, když tě vidím, moje srdce ztrácí svůj tep“. Jde o celkem tradiční text na kapelu, která je jinak proslulá mimořádným pozorovacím talentem a schopností lapidární zkratky. Asi aby to nebylo tak fádní, k písni vznikl celkem vtipný videoklip, ve kterém posunutím do upírské tématiky text nabírá trochu jiný podtón. Ostatně hraběte Draculu si v něm zahrál Ian McKellen, známý mimo jiné i z Pána prstenů. Natáčelo se na hradě Mokrice ve Slovinsku.

Ve dvou se to lépe táhne: V nejužší možné sestavě si vystačili Daft Punk, The Black Keys, Erasure i Pet Shop Boys

Pavel Kučera / 28. 06. 2024

Bonnie Tyler – Total Eclipse Of The Heart

V 80. letech to byla jedna z nejslavnějších balad tehdy nesmírně populární velšské zpěvačky Bonnie Tyler. A do oběhu se tato skvěla napsaná balada vrátila v posledních letech zásluhou animáku Trollové, kde zní v jedné z nejdramatičtějších scén tohoto jinak vtipného a milého filmu. Píseň vyšla v roce 1983 na desce Faster Than The Speed Of Night a z Bonnie Tyler učinila jednu z neodmyslitelných reálií celé dekády. Napsal ji americký skladatel Jim Steinman, který skládal balady i pro jiné interprety a stojí například i za hitem I’d Do Anything For Love, kterou proslavil Meat Loaf.

Bruce Springsteen – Hungry Heart

O „hladovém srdci“ pojednává jedna z nejslavnějších a také patrně hudebně nejveselejších písní, kterou napsal americký písničkář a rocker, přezdívaný kolegy The Boss. Dá se říct, že právě tato skladba dostala Springsteena definitivně mezi americkou první ligu hudebníků, protože i její zásluhou se deska The River z roku 1980, na níž vyšla, vyšvihla (pro Springsteena poprvé) až na první místo americké albové hitparády. Je pozoruhodné, že k písni nikdy nebylo natočeno video, existuje ale několik oficiálních koncertních záznamů.

Za neobyčejné hity o radostech a trápeních obyčejných lidí získal dvacet Grammy i Oscara: Bruce Springsteen slaví 75. narozeniny

Soňa Pokorná / 23. 09. 2024

The Blondie – Heart Of Glass

Na samotném konci 70. let, kdy vrcholily vlny diska i punku, se oba tyto žánry poměrně přirozeně prolnuly v repertoáru newyorské skupiny The Blondie, jíž vévodí půvabná zpěvačka Debbie Harry. V roce pak 1979 vydali třetí desku Parallel Lines, na níž byla i píseň o „srdci ze skla“, která se stala vlajkovým hitem této skupiny a díky němu The Blondie dosáhli svého vůbec nejvyššího hitparádového umístění, šestého místa amerického albového žebříčku. 

Neil Young – Heart Of Gold

Srdce má v názvu i jedna z nejslavnějších písní původem kanadského, ovšem v Kalifornii usazeného rockera Neila Younga, která dnes patří do základního zpěvníku nezávislého country rocku. Za jejím vznikem však není tak úplně srdce, jako spíš záda. Deska vyšla na albu Harvest z roku 1971 a patří mezi několik dalších spíše akustických písní, které Young napsal a nahrál během rekonvalescence po úrazu páteře. Jelikož Young v té době nevydržel dlouho stát s kytarou na krku, vrátil se k akustické kytaře, na kterou se mu dobře hrálo i vsedě. A vznikl mimo jiné i tento klenot, který dobyl americkou i kanadskou hitparádu. Mimochodem, doprovodné vokály v něm zpívají James Taylor a Linda Ronstadt.

Kryštof  – Srdce

Ani na české interprety nemůžeme v tomto výčtu zapomenout. Kupříkladu skupina Kryštof vydala hned dvě populární skladby, které mají srdce v názvu. Nejdříve na desce Mikrokosmos, kterou pro ně produkoval Jan P. Muchow, natočili píseň Srdce. O jedenáct let později se pak k tématu vrátili na desce, která má v názvu česko-anglický dvojsmysl Srdcebeat. Která se vám líbí víc, je čistě na vás. My sázíme spíš na tu umírněnější první.

Jan P. Muchow: Není zdravé, aby byl 40 let nejpopulárnější jeden zpěvák, to je prostě nesmysl

Miloš Pokorný / 13. 12. 2022

Elvis Presley – Heartbreak Hotel

O hotelu U Zlomených srdcí pojednává jeden z první hitů krále Rock’n’Rollu. Byla to první píseň, kterou nahrál v roce 1957 po svém příchodu k vydavatelství RCA. Navíc je to jedna z mála písní, u níž je uváděno, že se na ní Presley osobně podílel i skladatelsky. Ačkoliv jeho vkladatelský vliv byl nejspíš omezený, zapsání mezi autory mu zaručovalo příjmy z tantiém. Text písně byl inspirován novinovým článkem o osamělém muži, který spáchal sebevraždu skokem z hotelového okna. Časopis Rolling Stone píseň zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Deee-Lite – Groove Is In The Heart

Báječný hit, který přetrvává dodnes, natočila v roce 1990 newyorská trojice, kterou založili japonský DJ Towa Tei, ruský DJ Dmitri a americká zpěvačka Lady Miss Kier. Vyšla na jejich slavné debutové desce World Clique a stojí na samplu několika klasických jazzových a funky skladeb jako Bring Down The Birds od Herbieho Hancocka a pak Get Up od Vernona Burche. Ve skladbě pak hostuje i basák Bootsy Collins, který tu ovšem nehraje na basu, ale mluví, a rapper Q-Tip z A Tribe Called Quest. O téhle písni se říká, že definovala léto roku 1990. Protože „groove je přece v srdci“.

Madonna – Open Your Heart

Madonnino třetí album, které v roce 1986 vydala pod názvem True Blue, je dost možná její nejlepší deskou vůbec. Zpěvačka ho věnovala svému manželovi, herci Seanu Pennovi, s nímž měla velmi bouřlivý vztah. Na desce, která byla ovlivněná latino hudbou, vyšly hity La Isla Bonita, Papa Don’t Preach a Open Your Heart. Zajímavé je, že píseň vznikla pod názvem Follow Your Heart, byl to rock’n’roll a její autoři, Gardner Cole a Peter Rafelson, ji původně složili pro Cindy Lauper, která byla tehdy Madonninou velkou konkurentkou. Madonna ji se svým skladatelem Patrickem Leonardem přetavila v popový hit a následně dostala na první místo americké hitparády.

Skandály, hity i nekonečné proměny: Královna popu Madonna vždy formovala showbyznys a udávala trendy

Soňa Pokorná / 16. 08. 2024

Nirvana – Heart Shaped Box

Kurt Cobain tuto skladbu pro skupinu Nirvana napsal v bytě, ve kterém tehdy bydlel se svojí ženou Courtney Love. Ta později vzpomínala, že byla u toho, když píseň vznikala. Kurt se tou dobou často s kytarou zavíral do velké skříně, kde skládal, hrál na kytaru a přál si nebýt rušen. „Byl to jediný případ, kdy jsem ho požádala o riff do některé ze svých písní. Měli jsme takovou obrovskou skříň a já ho slyšela, jak tam pracoval na něčem, co pak bylo Heart-Shaped Box. Udělal to tak za pět minut. Tak na něj ťukám a otevřu dveře. On na to: Co chceš? Ptám se: Potřebuješ ten riff, nebo si ho můžu vzít? Nasrat!, zařval a zase práskl dveřma“, vzpomínala na to později se smíchem Courtney. Skladba vyšla na poslední studiové desce Nirvany s názvem In Utero, která byla vydaná jen pár měsíců před Cobainovým dobrovolným odchodem z tohoto světa. 

30 let bez hlasu generace X: Sebevraždu plánoval už ve škole, průlomové album napsal jako bezdomovec a málem vstoupil do armády

Pavel Kučera / 05. 04. 2024

Jak nenaletět při koupi vstupenek na koncert: Pozor na přeprodejce, falešné kopie i podvodné servery

Barbara Hacsi / 13. 09. 2024

Vzhůru ke hvězdám: Příběhy průlomových hitů Adele, Guns N’ Roses, Pearl Jam nebo The Doors

Soňa Pokorná / 10. 09. 2024

Kdo je autorem největšího hitu Sinéad O’Connor a v kterém městě startovalo poslední turné Michaela Jacksona? Ukažte své znalosti hudby 90. let v kvízu

Michal Plšek / 06. 09. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM