Expres ráno /
Celý playlist
Hudba

Bahno ve Woodstocku a mléko zdarma na Glastonbury: Některé ikonické festivaly můžete navštívit dodnes

Soňa Pokorná
12. 06. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Ostré slunce, bahnitý terén a nekončící davy lidí. Tyto a další nástrahy nás na hudebních festivalech málokdy minou, stejně nás ale neodradí a další rok za (nejen) hudebními zážitky vyrážíme znovu. Pojďme si teď připomenout nejlegendárnější světové hudební festivaly, na které už se bohužel vypravit nemůžeme, ale i ty, kam je stále možné vyrazit a užít si zde nezapomenutelné chvíle.

Doma hvězdy, v USA nikdo: Pořádně prorazit za mořem nezvládli britpopoví rivalové, Robbie Williams ani Pet Shop Boys

Pavel Kučera / 06. 06. 2024

Monterey Pop Festival (1967)

Festival, který se konal v červnu roku 1967 v kalifornském Monterey, je jakousi kolébkou rockových hudebních festivalů. Vystoupili zde Jimi Hendrix, The Who, Janis Joplin a Otis Redding. Festival se stal zlomovým bodem pro mnoho umělců a Hendrixovo zapálení kytary na pódiu se stalo ikonickým momentem v historii rocku.

Woodstock (1969)

Nejikoničtější festival v dějinách populární hudby se konal v srpnu 1969 na farmě Maxe Yasgura v Bethelu v americkém státě New York. Očekávalo se, že festival navštíví asi 50 tisíc lidí. Nakonec se však návštěvníků sešel osminásobek, což způsobilo značné problémy. Naprosto zkolabovala doprava, absolutně selhalo zásobování, takže na festivalu chybělo jídlo, průběh navíc komplikoval i hustý déšť a všudypřítomné bláto. Festival přilákal mnoho významných hudebních osobností té doby, za zmínku stojí Carlos Santana, Janis Joplin, kapela The Who nebo Jimi Hendrix, jehož velmi neortodoxní interpretace americké hymny se stala legendou.

Přes všechny komplikace se jedná o nejslavnější festival všech dob, který je zachycen i ve stejnojmenném filmu, jež dostal v roce 1970 Oscara za nejlepší dokument. Na jeho úspěch se pokusilo navázat několik dalších ročníků. U příležitosti 25. výročí původního festivalu se konal Woodstock 94, který byl také poznamenán silným deštěm. Festivalové pole proměnil v bahnitou plochu, což vedlo k masivní „bahenní bitvě“, jejímž terčem se stala kapela Green Day. Diváci na její členy začali ve velkém házet všudypřítomné bláto, což kapela vzala kupodivu s humorem. Celkově se dá říct, že si festival uchoval ducha míru, lásky a hudby, který definoval jeho legendární předchůdce. To už se bohužel nepodařilo při dalším ročníku v roce 1999. Ten je známý pro mnoho problémů včetně násilí, požárů a sexuálních napadení. U příležitosti 50 let od legendárního Woodstocku se měl v roce 2019 konat čtvrtý ročník, který se ale kvůli řadě sporů a problémů s organizací nakonec neuskutečnil.

Psycholožka Daniela Koubková: Pořadatelé festivalů se tváří, že u nich drogy neexistují, nejhorší je kombinace psychedelik s alkoholem

Vladimír Pavlík / 25. 07. 2022

Isle of Wight Festival (1968-1970)

Tento evropský ekvivalent Woodstocku pořádaný v Anglii byl jedním z největších hudebních festivalů své doby. V roce 1970 přilákal přes 600 tisíc lidí. Vystoupili zde The Who, Jimi Hendrix, The Who, Leonard Cohen nebo The Doors, kteří zde odehráli jedno z posledních velkých vystoupení  s Jimem Morrisonem.

Glastonbury (1970-dodnes)

Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, který se koná v Piltonu v Anglii, přitahuje návštěvníky od roku 1970. První ročník přitom navštívilo pouhých 1.500 osob, vstup byl tehdy volný a každý příchozí dostal láhev mléka zdarma. V průběhu let zde vystoupily desítky tisíc účinkujících, z nichž  za zmínku rozhodně stojí The Rolling Stones, David Bowie, Paul McCartney, The Cure, U2, Coldplay, Beyoncé nebo Radiohead. Nejmladší hlavní hvězdou festivalu se stala v roce 2022 Billie Eilish, jejíž vystoupení bylo skvěle přijato. V roce 2015 zde způsobil rozruch Kanye West, když se bez ostychu prohlásil za „největšího rockového umělce na planetě“. Festival je známý svým důrazem na ekologii a udržitelnost a byl například průkopníkem v zákazu jednorázových plastových kelímků. Často navíc láká na tajné nebo překvapivé headlinery, což mu podle mnoha fanoušků přidává na atraktivitě.

Rock For People startuje: Jak se obléct na hudební festival?

Karin Šnýdrová / 15. 06. 2022

Live Aid (1985)

Hlavním cílem tohoto globálního hudebního festivalu bylo vybrat peníze na pomoc lidem v Etiopii během hladomoru, který způsobila sucha a občanská válka v zemi. Live Aid byl jedním z nejambicióznějších a nejznámějších charitativních koncertů. Konal se současně v Londýně a ve Philadelphii a mezi hlavní vystupující patřili Queen, U2, David Bowie, Led Zeppelin, Madonna, Elton John, Phil Collins, The Who nebo Mick Jagger. Koncert byl přenášen živě do více než 150 zemí a na televizních obrazovkách ho vidělo přes 1,5 miliardy lidí.  Tento obrovský počet diváků z Live Aid udělal jednu z nejsledovanějších událostí v historii televize. Vybrat se díky tomu podařilo 250 milionů dolarů.

Coachella (1999-dodnes)

Jeden z nejslavnějších hudebních festivalů současnosti se koná pravidelně každý rok v dubnu v Sonorské poušti v Coachella Valley. Zakladatelé chtěli vytvořit akci, která by podporovala nejen mainstreamové umělce, ale také alternativní a nezávislou hudební scénu. V 90. letech hudební průmysl procházel významnými změnami, včetně růstu nezávislých labelů. Festival Coachella měl reflektovat tyto změny a nabídnout pestrý a inovativní hudební program. Aby vyhověla rostoucí poptávce, postupně se Coachella  rozrostla na dva víkend. Oba víkendy nabízejí stejný line-up, což umožňuje dopřát festivalové zážitky většímu počtu lidí. Vystupují zde hudebníci mnoha hudebních žánrů, například Rage Against The Machine, Morrissey, Beck, The Chemical Brothers, Fatboy Slim, Iggy Pop, Björk, Coldplay, Madonna nebo Billie Eilish. Součástí festivalu jsou také umělecké instalace a sochy. Coachella je známá také pro svou festivalovou módu. Návštěvníci často nosí extravagantní a boho-chic oblečení, což z festivalu činí nejen hudební, ale i módní událost.

Sezóna hudebních festivalů je tu: Tyhle módní kousky si rozhodně zabalte s sebou

Andrea Machajdíková / 09. 06. 2023

Průvodce festivalovou sezónou: Na své si přijdou milovníci kytar, tance i filmové hudby

Petr Novák / 28. 05. 2024

Sziget (1993-dodnes)

Coachellou Evropy se každoročně v srpnu stává Sziget Festival v maďarské Budapešti, a to na Óbudai-sziget, což je ostrov na Dunaji o rozloze 108 hektarů. Po pádu železné opony a konci komunistického režimu v Maďarsku vznikla potřeba nových kulturních platforem, které by reflektovaly svobodu a otevřenost nové éry. Sziget měl poskytnout prostor pro setkávání mladých lidí, kulturní výměnu a svobodu uměleckého vyjádření. Festival trvá šest dní a šest nocí a odehraje se na něm více než tisícovka koncertů. V minulosti na něm zazářily hvězdy jako například Ed Sheeran, Foo Fighters, Muse, David Bowie, Robbie Williams, Eminem nebo Rihanna.

Rock in Rio (1985-dodnes)

Tento festival vznikl z touhy přinést do Brazílie velký mezinárodní hudební festival, který by přilákal světové hvězdy a posílil brazilskou hudební scénu. V 80. letech jihoamerická země totiž neměla žádný festival, který by mohl konkurovat těm největším mezinárodním akcím. To znamenalo, že brazilští fanoušci neměli příležitost vidět živá vystoupení světových hvězd na domácí půdě. Organizátoři chtěli vytvořit prostor, kde by brazilští hudebníci mohli vystupovat vedle největších světových hvězd. Byli inspirováni úspěchem velkých mezinárodních festivalů jako Woodstock nebo Glastonbury a chtěli vytvořit něco podobného v Latinské Americe. To se povedlo už na prvním ročníku festivalu, kde vystoupili AC/DC, Rod Stewart, Iron Maiden nebo Queen. Kytarista kapely Queen Brian May následně prohlásil, že tento koncert byl jedním z největších momentů kariéry kapely. V následujících letech se festival kromě Ria konal i v Lisabonu, Madridu a Las Vegas a mezi účinkující každoročně patřily hvězdy první kategorie jako například INXS, Guns N’ Roses, New Kids On The Block, Prince, George Michael, R.E.M., Oasis, Katy Perry, Rihanna nebo Beyoncé.

Michal Thomes: Rock for People má nejlepší festivalové publikum, cesta k největším jménům je složitější 

Markéta Žilinská / 18. 04. 2024

David Gaydečka: Festival Metronome je těžké ufinancovat, Sting chtěl jen jógu, čaj, zázvor a citron

Veronika Koloušková / 23. 05. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM