Expres ráno /
Celý playlist
Kalendář

Den, kdy na Zemi spadl mimozemšťan: Ziggy Stardust způsobil poprask na hudební scéně

Avatar photo Radek Honc
16. 06. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

16. červen je 168. dnem letošního roku, do jehož konce zbývá 198 dní. Svátek slaví Zbyněk, Beno a Kornelius. V roce 1884 byla v newyorském zábavním parku Coney Island v New Yorku otevřena první horská dráha Switchback Railway z dílny LaMarcuse Adnana Thompsona. 

Kylie Minogue chystá dokument: Dlouhý a krvavý boj o práva vyhrál Netflix

Michaela Dočkalová / 14. 06. 2024

Narodili se

John Newman, anglický zpěvák (1990)

Skladatele a zpěváka nejvíce proslavila jeho dekádu stará singlová jednička Love Me Again a společně s Rudimental autorství skladby Feel The Love, do které přispěl i svými vokály. Ve své diskografii zatím má jen dvě alba, Tribute z roku 2013 a dva roky novější Revolve. 

Tupac Shakur, americký rapper (1971)

Jeden z nejtalentovanějších rapperů své doby žil neustále na hraně zákona. Jeho album největších hitů je dodnes mezi nejprodávanějšími deskami v USA. Zemřel 15. září v roce 1996 na následky zranění způsobeného střelbou.

Velká sláva, rychlý konec: Nejzářivější hvězdy, které zemřely předčasně

Kristýna Ševčíková / 16. 06. 2022

MC Ren, americký rapper (1969)

Člen Rock’n’rollové síně slávy byl společně s Dr. Dre, Ice Cubem a dalšími součástí slavných gangstarapových N.W.A. Vlastním jménem Lorenzo Jerald Patterson je taktéž zakladatelem a majitelem nahrávací společnosti Villain Entertainment, která se specializuje právě na gangsta rap. 

Stan Laurel, anglický komik známý z dvojice Laurel & Hardy (1890-1965)
Jan Železný, český atlet, trojnásobný olympijský šampion a vítěz tří světových šampionátů, držitel světového rekordu (1966)
Jürgen Klopp, německý fotbalový trenér (1967)
Daniel Brühl, německý herec (1978)

Sportem ku zdraví a stále nepřekonaným rekordům

Martina Hoblová / 15. 06. 2022

Stalo se

2013

Metalová legenda Black Sabbath ustanovila nový rekord spočívající v délce doby mezi albovými čísly jedna. V případě kapely s Ozzy Osbournem v sestavě šlo o 42 let a 8 měsíců, které dělilo desky Paranoid a 13. 

1997

Anglická kapela The Verve vydala svůj pozdější megahit Bitter Sweet Symphony. Úspěch singlu ovšem poznamenala kauza s nepřiznaným autorstvím dvojici Mick Jagger a Keith Richards.

1980

V americkém Chicagu měl premiéru film Blues Brothers. Adaptaci skečů z legendární komediální show Saturday Night Live televizní stanice NBC napsali John Belushi a Dan Aykroyd. Ve skvělé hudební komedii si střihli role i James Brown, Aretha Franklin nebo Ray Charles.

1972

David Bowie vydal desku, jež se stala jeho signifikantním počinem. The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Koncepční nahrávka vyprávějící příběh bisexuální mimozemské rockové hvězdy se stala jedním z nejlépe hodnocených alb všech dob. Jen ve Velké Británii se prodalo 1,5 milionu kopií, další půlmilion přidali američtí posluchači. 

50 nejlepších alb: Mimozemšťan přinesl Davidu Bowiemu nehynoucí slávu

Redakce / 27. 04. 2022

David Žbirka: S příjmením Žbirka se žije dobře, když lidé nemají blbé otázky

Petr Novák / 13. 06. 2024

Režisérka Jasmina Blažević: Při natáčení seriálu Mozaika jsem se cítila jako v ráji, s Karlem Heřmánkem jsme měli dlouhé námluvy 

Michal Plšek / 12. 06. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM