Expres ráno /
Celý playlist
Kalendář

Ve stínu starší a slavnější sestry: Solange Knowles slaví narozeniny

Avatar photo Radek Honc
24. 06. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

24. červen je 176. dnem letošního roku, do jehož konce zbývá 190 dní. Svátek slaví Jan a Danuta. V roce 1991 se v Praze konal koncert Adieu Soviet Army jako tečka za okupací Československa sovětskou armádou. Vystoupil na něm i Frank Zappa, bylo to poslední veřejné vystoupení legendárního hudebníka. 

Krvavá sovětská okupace ’68: Tři tragické příběhy z Prahy, které nesmí zapadnout

Václav Šilpoch / 19. 08. 2022

Narodili se

Solange Knowles, americká zpěvačka (1986)

Ani jeden z jejich uměleckých počinů, ať už z oblasti hudby – vydala čtyři alba – nebo filmu, se nestal tak mediálně vděčným a slavným, jako záznam z bezpečnostní kamery umístěné ve výtahu hotelu Standard v New Yorku. Ve virálním videu je vidět dodnes nevysvětlený fyzický útok na manžela slavnější sestry Beyoncé, rappera Jay-Z.

Helena Vondráčková, česká zpěvačka (1947)

Svou hudební kariéru odstartovala v roce 1964 vítězstvím v pěvecké soutěži Hledáme nové talenty, která se konala v pražské Lucerně. Pozdější Šíleně smutná princezna zazpívala klasiky George Gershwina, Summertime a The Man I Love You.

Jeff Beck, britský muzikant (1944)

Stejně jako Eric Clapton a Jimmy Page i Jeff Beck začínal svou kariéru v bluesových (a později psychedelicky orientovaných) Yardbirds. Magazín Rolling Stone ho zařadil mezi nejvlivnější rockové kytaristy vůbec. Jeff Beck zemřel 10. ledna 2023.

Nejlepší kytaristi: Kariéru Steve Ray Vaughana utnula tragédie, John Frusciante je pro Red Hot Chili Peppers rozdílovým hráčem

Pavel Kučera / 23. 05. 2023

Juan Manuel Fangio, argentinský závodník, pětinásobný šampion Formule 1 (1911-1995)
Jan Kubiš,
český voják, jeden z atentátníků na Reinharda Heydricha (1913-1942)
Ilja Racek, český herec (1930-2018)
Petra Němcová, česká topmodelka a filantropka (1979)
Lionel Messi, argentinský fotbalista, mistr světa a olympijský šampion, osminásobný držitel ceny Zlatý míč (1987)

Dívka s kolem, sokolové i montér: Nenápadní hrdinové, kteří přispěli k likvidaci Heydricha

Václav Šilpoch / 30. 05. 2022

Stalo se

2022

V kinech měl premiéru autobiografický film Elvis. Soundtrack obsahoval mimo jiné nový singl Eminema, King and I nebo zpěvačky Doja Cat. Zazněly taky původní verze písní Krále Rock’n’Rollu, ale i jejich předělávky v podání Kacey Musgraves či Italů Måneskin.

Co všechno bylo v Elvisovi špatně: Okradení Beatles, žádné kolotoče ani teatrální vyhazov

Pavel Kučera / 14. 10. 2022

2016

Kanadský rapper Drake vytvořil rekord britské hitparády. Singl One Dance, na kterém s ním spolupracovali Wizkid a Kyla, díky 11 týdnům na vrcholu žebříčku stanovil nové maximum digitální éry, tedy statistik se započtením stažení a streamů. Píseň pocházející z alba Views dobyla hitparády v dalších 15 zemích včetně USA, Austrálie a rodné Kanady. 

2014

Irský elektronický mág Aphex Twin prodal na eBay jednu kopii z celkového počtu pěti kusů alba Caustic Window. Šťastným majitelem je Marcus Person, autor hry Minecraft. Za desku zaplatil 46 tisíc dolarů. 

2008

Americký blogger dospěl k názoru, že bude dobrý nápad sdílet některé hotové písně Guns N’ Roses z očekávané desky Chinese Democracy na internet. Agenti FBI, kteří ho během pár dní navštívili, si to ovšem nemysleli.

2003

Beyoncé vydala svůj sólový debut Crazy in Love. Ve stejnojmenném singlu hostuje její budoucí manžel Jay-Z. V jejich svatební den o pět let poději byl právě tenhle song jejich prvním novomanželským.

Kocovina a špatné šaty jako inspirace: Před 20 lety vyšel hit Crazy In Love, Beyoncé jím odtajnila vztah s hvězdným rapperem

Pavel Kučera / 14. 05. 2023

1991

14letá kolumbijská zpěvačka Shakira vydala svůj debut Magia. Přestože prodej alba nebyl úplně nejlepší, směs španělsky zpívaných popových songů položila základ pozdější obrovské zpěvaččiny popularity v rodné zemi. 

Miley Cyrus řeší rodinné problémy: Otec s matkou si nemohou přijít na jméno, sourozenci se rozdělili

Michaela Dočkalová / 20. 06. 2024

Nová hudba: Neúnavný Fred Again spojil síly s hvězdným rapperem, David Žbirka zpívá v novém singlu s přítelkyní

Radek Bureš / 19. 06. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM