Expres ráno /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: Na koncertu Charli XCX proběhly zásnuby, tanečnímu hitu léta pomohl ostře sledovaný pár

Avatar photo Václav Mašinda
23. 06. 2024

To že je neděle, neznamená automaticky nějakou depku z toho, že se zítra musí za povinnostmi. Protože třeba teď je tu další hodina na Expres FM, která je vyhrazená na hudební zábavu v podobě nejhranějších songů v našem éteru, které doplňuje pět novinek. Opět jsme si dali záležet na tom, aby laťka byla nastavená na nejvyšší příčce. To konec konců můžete posoudit právě teď.

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: Confidence Man – I Can’t Lose You

Australská čtveřice Confidence Man se před časem usídlila v Londýně, kde se zároveň zavřela do studia, abychom měli v následujících měsících co poslouchat. Na 18. října si dali plán, že bude nová deska. Ta dostala název 3AM (La La La). Abychom byli nabuzení napříč všemi pohlavími, s pilotním songem I Can’t Lose You je tu i videoklip, ve kterém si dva členové kapely usmyslili, že nejlepší oděv do helikoptéry je žádný. A tak se ve vrtulníku prohánějí nad Londýnem, jak je pánbůh stvořil. Iinkriminovaná místa jsou samozřejmě rozpixelovaná. Ale jinak song je to přesně takový, jaký nastupující léto potřebuje.

10. Annabelle – Flowers On My Eyes

Annabelle na hudebních cenách Anděl v roce 2021 obdržela ocenění Objev roku za singl Runnin’ Out of F* Time. Rok na to se pokoušela proniknout do Eurovize, což nakonec nedopadlo, ale i tak se o téhle zpěvačce dozvěděl český lid. Nyní sídlí v Londýně. Skladbu, která je dnes na desátém místě naší Expres Top, ale napsala v Praze. 

Novinka: Sunnbrella – Kiss On Credit

Za druhou novinkou je David Žbirka. Syn, který se nesnaží vyjít ze stínu svého otce. On jde úplně jinou cestou. Shoegazový projekt Sunnbrella má za sebou nedávný koncert v pražském Paláci Akropolis a taky nový singl Kiss On Kredit. Mimochodem na Expres FM byl nedávno David Žbirka na krátký rozhovor, který najdete na našem webu. Dozvíte se i to, jak jeho tvorbu hodnotil otec Meky Žbirka.

David Žbirka: S příjmením Žbirka se žije dobře, když lidé nemají blbé otázky

Petr Novák / 13. 06. 2024

9. Romy – Always Forever

Pro mnohé z vás je tenhle hit od zpěvačky Romy vzpomínkou na léto 1996. Apro někoho to byl třeba i impuls najít si originál od Donny Lewis. Romy je členkou kapely The xx. Kdy se tato formace opět setká ve studiu, je ve hvězdách, protože Jamie xx připravuje další sólovou desku, Oliver Sim taky něco kutí. A Romy? Těžko říct, zda je toto jen samostatný song na turné, nebo má roztočené nové album. 

Novinka: Good Neighbours – Keep It Up

Duo z východního Londýna, Scott Verrill a Oli Fox, spolu možná začalo dělat hudbu teprve minulý rok, ale 14,8 milionu měsíčních posluchačů na Spotify naznačuje, že jejich úspěch není náhoda. Po výtečném singlu Home jsou tu Good Neighbours s nostalgickou hitovkou Keep It Up. Tuto skladbu napsali asi 20 minut poté, co byl Oli vyhozen z jedné ze čtyř jeho tehdejších prací na částečný úvazek. Byla to pochmurná doba, ale tohle byla píseň, kterou potřebovali slyšet, aby si dodali trochu radosti a optimismu. 

8. James Blake – Thrown Around

Dvě Grammy z devíti nominací. Ze dvou nominací na Mercury Prize jedna proměněná. Řeč je o rodákovi z londýnského Enfieldu Jamesi Blakeovi. Za svoji kariéru si může do životopisu připsat tvorbu pro Beyoncé, Kendricka Lamara, Travise Scotta a další. Loni se mu podařilo vydat skvělé album Playing Robots Into Heaven. A dnes je tu s novinkou Thrown Around.

Novinka: Hinds & Beck – Boom Boom Back

Pod čtvrtou novinkou je  podepsané španělské indirockové duo Hinds. Původně se jmenovalo jinak, ale hrozila žaloba od kapely The Dears, tak vznikly Hinds neboli laně. Na podzim vyjde děvčatům čtvrtá deska Viva Hinds a bude to poprvé, co na albu zazpívají ve svém rodném jazyce. Na desce se objeví Grian Chatten z Fountains D.C., ale také Beck, který kývl na nabídku hostování ve skladbě Boom Boom Back.

7. Billie Eilish – Lunch

Kdo by nešel s trochou obav na oběd s Billie Eilish, když vám slibuje, že si vás dá na posezení. Jde o úplně jiný význam a navíc musíte být holka. Billie v září vyráží na své Hit Me Hard And Soft Tour s českou epizodou 1. června v pražské O2 Areně. Zajímavostí je, že podium bude uprostřed haly, takže všichni uvidí a není nutné být hned v první řadě. 

Novinka: Fred Again & Anderson Paak & Chika – Places To Be

Poslední novinka je od producenta a dje, kterému by se snad každý kolega z branže chtěl podívat do jeho hudební kuchyně. Fred Again už víc než rok postupně doplňuje svůj USB mixtape, se kterým je připraven vyrazit na své turné. Naposledy se u něj ve studiu zastavil na slovíčko Anderson Paak,  respektive mu půjčil dosud nevydaný sampl. Je z toho neskutečná breakbetová pecka Places To Be, další track z kategorie Musíš slyšet! 

6. Raye – Genesis, pt. II

Šestá pozice je na zpěvačce, která svojí přítomností a hlasem včera ozdobila pražský festival Metronome. Raye se zapsala do historie Brit Awards, ještě nikomu se totiž nepodařilo získat za jednu sezonu šest cen. A jen song Escapism měl 700 milionů přehrání na TikToku. Nyní je tu s velmi čerstvým songem Genesis. 

Opustila velké vydavatelství a šla si za svým snem: Příběh nové vládkyně britské hudby je námětem pro dramatický film

Michal Plšek / 04. 03. 2024

5. Role Model – Deeply Still In Love

Touto skladbou anoncuje Role Model svou druhou desku Kansas Anymore. Vyjde 19. července. Zatímco jeho debutové album Rx z roku 2022 bylo o lásce, Kansas Anymore je inspirováno steskem po domově a zlomeným srdcem… To napovídá i skladba na pátém místě Deeply Still In Love.

4. Chappell Roan – Good Luck, Babe!

Chappel Roan navzdory tomu, že se stala jedou z čelních zástupkyň queer komunity, před pár dny odmítla nabídku na vystoupení na White House Pride. Tam by jako v jiných případech vystupovala v převleku Sochy svobody, ale nestalo se tak.

3. Myles Smith – Stargazing

Poté, co opustil Myles Smith Prahu, pokračuje na své evropsko-britské tour. Následně na podzim pojede i do Států, kde už má po klubech  víceméně vyprodáno. Po úspěchu jeho debutového EP You Promised A Lifetime a singlu Home se mu daří i s novým hudebním příspěvkem Stargazing. 

2. Disclosure – She’s Gone, Dance On

Stříbrnou pozici v Expres Top si zajistila rodinná dvojka Disclosure. Letní track, který sampluje píseň zesnulého italského skladatele Ennia Morriconeho z roku 1978, se poprvé objevil na internetu, když ho na Coachelle do svého setu zařadil dj Dom Dolla a na videu byli zachyceni Taylor Swift a Travis Kelce, jak na něj paří. A není divu, protože je to pro mnohé letní hit číslo 1. 

1. Charli XCX – 360

Ačkoli se to na první dobrou nemusí zdát, u dnešního prvního místa jsou slyšet svatební zvony. Nebo se minimálně blyští diamanty zásnubních prstenů. Během koncertu Charlie XCX totiž nejspíš došlo k zasnoubení zpěváka Matta Healyho z The 1975 s americkou modelkou a zpěvačkou Gabbriette. Postovala na sociální sítě fotku se zásnubním prstenem ze záchodů se vzkazem „Marrying the 1975 is very brat“. A Brat je poslední album Charlie XCX. Kruh uzavřeme známou informací, že Charlie XCX je zasnoubená s bubeníkem The 1975. 

/

/
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM