Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Požehnání i prokletí: Debutový hit Narcotic vystřelil Liquido ke hvězdám, nikdy ho ale nepřekonali

Soňa Pokorná
14. 08. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Německá kapela Liquido se v roce 1998 zapsala do hudebních dějin díky svému megahitu Narcotic. Tato skladba nejenže definovala jejich kariéru, ale také se stala neodmyslitelnou součástí konce 90. let. Přestože kapela již dávno ukončila svou činnost, jejich jediný hit stále rezonuje.

Fenomenální Taylor Swift se loučí s Evropou: Nechává za sebou peníze, slzy štěstí i deprese

Barbara Hacsi / 19. 08. 2024

Liquido vznikli v roce 1996 v německém městě Sinsheim. Čtveřice přátel se rozhodla, že společně vytvoří kapelu, která přinese něco nového na tehdejší hudební scénu. Inspirováni různými hudebními styly spojili své síly a experimentovali se zvuky, což vedlo k vytvoření jejich nejslavnější písně Narcotic. Skladba byla zpočátku jen jedním z mnoha nápadů, ale její úspěch zaskočil nejen členy kapely, ale i hudební průmysl. Rychle se stala hitem, který prorazil nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech. Její nezapomenutelný klávesový riff a chytlavý refrén zajistily, že se stala hymnou konce 90. let.

Nejotravnější písně: Kočka s duhou u zadku, šílený žabák nebo sovětský baryton aneb Poslech jen na vlastní nebezpečí

Pavel Kučera / 08. 08. 2024

Ačkoliv se Liquido snažili zopakovat úspěch Narcotic s dalšími skladbami, jako například Play Some Rock nebo Doubledecker, nikdy se jim už nepodařilo dosáhnout stejného komerčního úspěchu. Jejich další alba se sice těšila určité oblibě, ale zůstala ve stínu debutového hitu. Po vydání pěti studiových alb se kapela rozhodla v roce 2009 ukončit svou činnost. Někteří členové se vydali na sólovou dráhu nebo začali pracovat na jiných hudebních projektech, zatímco další se rozhodli věnovat se naprosto odlišným oborům. Hit Narcotic stále žije svým vlastním životem. Je to jedna z těch písní, která se stala klasikou, přestože její tvůrci nikdy nevystoupili ze stínu jejího úspěchu. Liquido jsou tak typickým příkladem kapely jednoho hitu, ale jejich přínos k hudebnímu světu je nezpochybnitelný – stačila jim k tomu jedna geniální píseň, která si našla cestu do srdcí milionů posluchačů.

Anarchisté na vlně nechtěného úspěchu: Jediný hit kapely Chumbawamba zastínil její poselství

Soňa Pokorná / 17. 07. 2024

Crash Test Dummies: Kapela jednoho hitu, která dosud nezmizela ze scény

Soňa Pokorná / 24. 07. 2024

Stvořil megahit a rozhodl se zmizet: Gotye na svůj úspěch nenavázal dobrovolně

Soňa Pokorná / 31. 07. 2024

Recese, která se stala globálním fenoménem: Norská dvojice zkoumala hlasy zvířat

Soňa Pokorná / 07. 08. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM