Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Jeho hvězda září už jen v rodné zemi: První vítěz globální Superstar televizní slávu nezužitkoval

Soňa Pokorná
28. 08. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Norský zpěvák, který uchvátil svět svou vítěznou interpretací písně She’s So High na World Idol, je skutečným příkladem hvězdy jednoho hitu, která se dokázala prosadit v mezinárodní hudební scéně. I když jeho sláva mimo Norsko postupně pohasla, doma na něj fanoušci nezanevřeli.

Od Arethy Franklin po Whitney Houston: Nejvlivnější ženské ikony hudební historie

Soňa Pokorná / 27. 08. 2024

Kurt Nilsen začal svou hudební kariéru jako zpěvák a kytarista. Než se proslavil, hrál v několika kapelách a pracoval jako instalatér.  V roce 2003 se přihlásil do norské verze soutěže Pop Idol, u nás známé jako Superstar, kterou se mu podařilo vyhrát. Následovala účast ve World Idol, speciální verzi soutěže, ve které se utkali vítězové jednotlivých národních verzí pěvecké reality show. Nilsen zde porazil hvězdy jako Kelly Clarkson a Will Young, což mu přineslo značnou pozornost i mimo Norsko. V té době se jeho hit She’s So High stal úspěšným nejen v jeho rodné zemi, ale i v dalších, zejména evropských, státech. Tato píseň je ve skutečnosti coververzí originálu kanadského zpěváka Tala Bacha, který tuto píseň vydal v roce 1999. I jemu se podařilo dosáhnout vysokých pozic v hitparádách a získat nominaci na několik hudebních cen.

Stvořil megahit a rozhodl se zmizet: Gotye na svůj úspěch nenavázal dobrovolně

Soňa Pokorná / 31. 07. 2024

Kurt Nilsen se nicméně nikdy nestal trvalou mezinárodní hvězdou. Zatímco v Norsku zůstává oblíbeným a úspěšným hudebníkem, jeho popularita mimo rodnou zemi postupně klesala. Po počátečním úspěchu se mu nepodařilo výrazněji proniknout na trhy mimo Skandinávii, a i když měl věrné fanoušky v některých dalších evropských zemích, nedosáhl globálního úspěchu na úrovni popových hvězd. V současnosti je na norské scéně stále aktivní, jeho koncerty jsou dobře navštěvované a jeho alba se pravidelně umisťují na předních příčkách tamního žebříčku. Mimo severskou domovinu už však většinou jen čerpá z nostalgických vzpomínek na úspěch ve World Idol. Je tak příkladem umělce, který dosáhl krátkodobé mezinárodní slávy, ale nakonec se jeho kariéra stabilizovala jen na domácím trhu.

Recese, která se stala globálním fenoménem: Norská dvojice zkoumala hlasy zvířat

Soňa Pokorná / 07. 08. 2024

Jejich velký hit přežil věky: Co se ale stalo s 4 Non Blondes?

Soňa Pokorná / 21. 08. 2024

Crash Test Dummies: Kapela jednoho hitu, která dosud nezmizela ze scény

Soňa Pokorná / 24. 07. 2024

Požehnání i prokletí: Debutový hit Narcotic vystřelil Liquido ke hvězdám, nikdy ho ale nepřekonali

Soňa Pokorná / 14. 08. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM