Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Proslavili se ikonickým hitem osmdesátých let: Europe na svůj Final Countdown už nenavázali

Soňa Pokorná
04. 09. 2024

Když se řekne Europe, většina z nás si okamžitě vybaví skladbu The Final Countdown, která se stala jedním z největších hitů 80. let. Jak ale vznikla, co kapelu inspirovalo k vytvoření této nesmrtelné melodie a jak se vyvíjela jejich kariéra po tomto masivním úspěchu?

Švédský hitmaker, který se vyhýbá publicitě: Max Martin v počtu hitparádových triumfů dohnal Johna Lennona

Soňa Pokorná / 03. 09. 2024

Kapela Europe vznikla v roce 1979 ve švédském městě Upplands Väsby pod názvem Force. Zpočátku hrála hard rock a heavy metal, a přestože v této rané fázi nebyla příliš známá, vytrvalostí a talentem si postupně získávala pozornost. V roce 1982 se pánové přejmenovali na Europe a brzy poté vyhráli prestižní soutěž Rock-SM, která jim pomohla k prvnímu nahrávacímu kontraktu.

Největší zlom v kariéře Europe přišel s albem The Final Countdown z roku 1986. Titulní skladba vznikla z jednoduchého klávesového riffu, který Joey Tempest napsal už v roce 1981. Píseň byla původně zamýšlena jako úvodní znělka pro koncerty, ale když byla později rozpracována do plnohodnotné skladby, stala se okamžitým hitem. Text písně je inspirovaný vědeckofantastickým filmem a pojednává o odchodu lidstva ze Země do neznámého vesmíru. I když je text poměrně jednoduchý, jeho atmosféra a chytlavý syntezátorový riff učinily z této písně jednu z nejznámějších a nejhranějších skladeb 80. let.

Největší letní hity 2024 podle Expres FM: Espresso, Pedro nebo vykradený Morricone

Klára Kišová / 30. 08. 2024

Skladba The Final Countdown se stala mezinárodním hitem, který ovládl hitparády po celém světě, včetně USA, Velké Británie a mnoha dalších zemí. Album se prodalo v milionových nákladech a Europe se stali hvězdami první velikosti. Nicméně, navzdory dalším úspěšným albům, jako bylo Out Of This World (1988), kapela nedokázala úspěch The Final Countdown zopakovat. V 90. letech došlo k poklesu jejich popularity a kapela se v roce 1992 rozpadla. O 11 let se ale pánové znovu sešli a od té doby pokračují v aktivní hudební kariéře. Vydali několik nových alb, která se víc přiklání k hard rocku. I když už nedosahují masového úspěchu jako dřív, stále mají silnou fanouškovskou základnu a pravidelně koncertují. 

Jeho hvězda září už jen v rodné zemi: První vítěz globální Superstar televizní slávu nezužitkoval

Soňa Pokorná / 28. 08. 2024

Recese, která se stala globálním fenoménem: Norská dvojice zkoumala hlasy zvířat

Soňa Pokorná / 07. 08. 2024

Jejich velký hit přežil věky: Co se ale stalo s 4 Non Blondes?

Soňa Pokorná / 21. 08. 2024

Požehnání i prokletí: Debutový hit Narcotic vystřelil Liquido ke hvězdám, nikdy ho ale nepřekonali

Soňa Pokorná / 14. 08. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM