Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Před životem v bídě ji zachránily krása a talent: Sophia Loren slaví 90. narozeniny

Kristýna Ševčíková
20. 09. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Ikona televizních obrazovek, jejíž dechberoucí krása a charisma zanechaly trvalou stopu v evropských a amerických filmech. To je Sophia Loren, symbol věčné ženské krásy a národní poklad rodné Itálie. Nyní slaví tato elegantní dáma své 90. narozeniny.

Narodila se jako Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone v Římě 20. září 1934. Její otec Riccardo byl ženatý s jinou ženou a odmítl si vzít její matku Romildu Villani, přestože spolu měli Sophii a její mladší sestru Mariu. S matkou během druhé světové války žily v chudinských čtvrtích na předměstí Neapole. Jako dítě prý Sophia byla dokonce tak hubená, že ji děti v jejím sousedství říkaly Párátko. Její život nabral nečekaný obrat k lepšímu, když se v 16 letech přihlásila do soutěže krásy a umístila se mezi finalistkami. Navíc se přihlásila do kurzů herectví. Právě zde Sophia upoutala pozornost o 22 let staršího filmového producenta Carla Pontiho, za kterého se také později provdala. Díky němu získala smlouvu a objevila se jako komparzistka v deseti filmech, než se vypracovala do vedlejších rolí. V těchto raných filmech byla uváděna jako Sofia Lazzaro, protože lidé vtipkovali, že její krása může z mrtvých vzkřísit Lazzara.

Svalovec s country legendou, Pán temnot s popovou princeznou nebo operní pěvec naroubovaný k rockerům: Duety, které překvapily fanoušky i odborníky

Pavel Kučera / 19. 09. 2024

Cesta do Ameriky

Ke konci dospívání hrála Sophia hlavní role v mnoha italských filmech jako La favorita a Aida. V roce 1957 se vydala za hereckou kariérou do Spojených států. Americké studio jí dalo hned hlavní roli ve filmu Pýcha a vášeň podle románu C.S. Forestera. Tady se seznámila se svým kolegou Carym Grantem, který ji velmi přitahoval, jeho náklonost k Sophii byla stejná. V tu dobu jí bylo pouhých 22 let a měla vztah s Pontim. Grantovi bylo 53 let a opakovaně ji prosil, aby si ho vzala. Ve své autobiografické knize Yesterday, Today, Tomorrow: My Life o tomto flirtu píše, ale zdůrazňuje, že svému snoubenci zůstala věrná. Hrála mimo jiné i ve filmech Klíč, Černá orchidej, za kterou na filmovém festivalu v Benátkách získala cenu pro nejlepší herečku, Farma pod jilmy, Začalo to v Neapoli, Ďáblice v růžovém trikotu a The Millionairess. Po úspěšném období v Továrně na sny se vrátila do Itálie, aby si zahrála ve filmu Horalka. 

Horalka byla její životní rolí, v 80. letech si ji zahrála i v televizním zpracování

Sbohem, Raquel! Role, které zajistily nejkrásnější herečce 20. století věčnou slávu

Michaela Dočkalová / 17. 02. 2023

Horalka ji změnila

Role ženy ve válkou zmítané Itálii, která je znásilněna ve snaze ochránit svou malou dceru, byla pro Sophiu rolí životní. Zcela se v ní ponořila do svých nepříjemných vzpomínek z dětství a závěrečnou scénou excelovala jako úplně nová herečka. Získala několik cen včetně Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli. Mimochodem její konkurentkou byla Audrey Hepburn za Snídani u Tiffanyho. Jak Sophia sama říkala, strach jí ani nedovolil zúčastnit se ceremoniálu. Byl to právě Cary Grant, kdo jí telefonicky sdělil, že Oscara získala.

„Úspěch, jak jsem poznala, leží kdesi v člověku samotném. Úspěch je seberealizace a radost ze života.“

Hvězda na obou březích Atlantiku 

Sophia zůstala během šedesátých a sedmdesátých let mezinárodní filmovou hvězdou a natáčela filmy na obou březích Atlantiku. Zahrála si po boku takových velikánů jako Paul Newman, Marlon Brando, Gregory Peck a Charlton Heston. Respekt si získala i svými italskými filmy, zejména snímkem Manželství po italsku, Včera, dnes a zítra nebo Zvláštní den, ve všech po boku Marcella Mastroianniho. Během těchto let získala druhou nominaci na Oscara za Manželství po italsku.

Sophia se svými syny Edoardem (vlevo) a Carlem juniorem v roce 2014

Rebel, drsňák, dříč, klaun i milovník: Jedinečný Jean-Paul Belmondo se narodil před 90 lety

Kristýna Ševčíková / 09. 04. 2023

Nová životní role

Od osmdesátých let se Sophia objevovala na filmovém plátně velmi zřídka. Většinu času raději věnovala výchově synů Carla juniora ( 1968) a Edoarda (1973), po kterých dlouho toužila. Pustila se do podnikání a stala se první herečkou, která uvedla na trh vlastní vůni nebo design brýlí. V roce 1991 získala Sophia čestnou cenu Akademie za své celoživotní dílo a byla prohlášena za jeden z největších pokladů světové kinematografie. V současnosti Sophia sídlí ve Švýcarsku, ale často cestuje do Států, aby trávila čas se svými syny a jejich rodinami. Sophia Loren zůstává jednou z nejoblíbenějších a nejznámějších postav mezinárodního filmového světa.

Ikona druhé poloviny 20. století slaví 85: Claudia Cardinale je dodnes miláčkem mužů po celém světě

Kristýna Ševčíková / 15. 04. 2023

Jeho narozeniny jsou státním svátkem: Precizní Louis de Funès začal s herectvím pozdě a zemřel brzy

Kristýna Ševčíková / 31. 07. 2024

Zdroje: čsfd.cz, imdb.com, smh.com.au, theguardian.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM