Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

Za neobyčejné hity o radostech a trápeních obyčejných lidí získal dvacet Grammy i Oscara: Bruce Springsteen slaví 75. narozeniny

Soňa Pokorná
23. 09. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Legenda amerického rocku právě slaví své 75. narozeniny, což je příležitost ohlédnout se za jeho kariérou. Se svým nezaměnitelným hlasem, strhujícími příběhy a ikonickými vystoupeními se stal symbolem naděje, boje a svobody a jeho hudba stále rezonuje napříč generacemi a připomíná, že skutečné umění nestárne.

Bruce Frederick Joseph Springsteen se narodil 23. září 1949 ve městě Freehold v americkém státě New Jersey do dělnické rodiny, což ovlivnilo jeho pohled na svět i celou jeho tvorbu. Kytaru poprvé vzal do ruky poté, co viděl v televizní show Elvise Presleyho. Tehdy se rozhodl, že chce být muzikantem. Už v 60. letech hrál Springsteen v několika lokálních kapelách a postupně si získal pověst talentovaného kytaristy a charismatického frontmana. Na počátku 70. let se zaměřil na sólovou kariéru. Podepsal smlouvu s hudebním vydavatelstvím, díky čemuž vydal své debutové album Greetings From Asbury Park, N.J., které sice nezaznamenalo komerční úspěch, ale kritici už tehdy ocenili jeho písničkářské schopnosti a lyrický talent. Ve stejném duchu byla vnímaná i jeho druhá deska The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Zlom přišel až s třetím albem Born To Run, které mu zajistilo respekt americké rockové scény i komerční úspěch.

Svalovec s country legendou, Pán temnot s popovou princeznou nebo operní pěvec naroubovaný k rockerům: Duety, které překvapily fanoušky i odborníky

Pavel Kučera / 19. 09. 2024

Born To Run (1975)

Titulní skladba alba se stala hymnou generace toužící po útěku a volnosti. Vznikla v období, kdy Springsteen čelil tlaku, aby vydal komerčně úspěšné album. Jeho natáčení trvalo dlouhé měsíce, než byl Bruce s výsledkem spokojen. A právě tento song byl tím, který jeho kariéru nastartoval tím správným směrem.

Thunder Road (1975)

Další hit z alba Born To Run zachycuje optimismus mládí a touhu po lepším životě a nových začátcích. Springsteen ji často hraje jako úvodní skladbu na svých koncertech, což podtrhuje její význam v jeho kariéře.

Nenávidím Taylor Swift: Donald Trump se pustil do popové hvězdy kvůli podpoře Kamaly Harris

Klára Kišová / 16. 09. 2024

Badlands (1978)

Album Darkness On The Edge Of Town vznikalo v době, kdy Springsteen bojoval s temnějšími stránkami úspěchu a čelil právním sporům s bývalým manažerem. Skladba Badlands je o pocitech frustrace a snaze uniknout z těžkých podmínek, které život často přináší. Obsahuje taky silnou kritiku systému, který nepodporuje běžné lidi.

Atlantic City (1982)

Rok 1982 přinesl vydání nového alba Nebraska v době, kdy se Amerika potýkala s ekonomickými a společenskými problémy, jako byla rostoucí nezaměstnanost a sociální nespravedlnost. Celé album bylo nahráno ve Springsteenově domácím studiu na jednoduchý čtyřstopý magnetofon. Původně plánoval natočit plnohodnotné verze těchto písní s E Street Bandem, ale nakonec se rozhodl vydat originální demoverze bez dalších úprav. I když Atlantic City nepatří mezi komerční hity, stala se jednou z nejuznávanějších Springsteenových skladeb. Kritici ji chválili pro její upřímnost, syrovou emocionální sílu a odvážné sociální komentáře. Text Atlantic City je příběhem muže, který je nucen uchýlit se k nelegálním aktivitám. Píseň začíná zmínkou o vraždě mafie a pokračuje líčením zoufalé situace hlavního hrdiny, který odjíždí do Atlantic City s nadějí, že tam najde lepší život. „Everything dies, baby, that’s a fact / But maybe everything that dies someday comes back“ („Všechno umírá, zlato, to je fakt / Ale možná všechno, co jednou zemře, se vrátí“), zpívá Springsteen, čímž odkazuje na pomíjivost života, ale také na naději v nový začátek.

Vzhůru ke hvězdám: Příběhy průlomových hitů Adele, Guns N’ Roses, Pearl Jam nebo The Doors

Soňa Pokorná / 10. 09. 2024

Dancing In The Dark (1984)

Jeden z jeho největších hitů vůbec pochází z legendárního alba Born In The U.S.A. Tato skladba byla vytvořena na žádost labelu o hitový singl a přinesla obrovský komerční úspěch. Text písně reflektuje autorovy osobní frustrace, včetně pocitů vyhoření, nejistoty a vnitřního boje. Přestože má velmi chytlavý a taneční rytmus, její text je o boji s vlastním pocitem odcizení, osamělosti a neklidu. Kombinace textové hloubky s taneční hudbou vytvořila jedinečný kontrast, který posluchače oslovil. Videoklip k Dancing In The Dark je jedním z nejznámějších videí 80. let a významně přispěl k úspěchu písně. Natáčelo se v Minnesotě během Springsteenova koncertu. Klíčovým momentem klipu je scéna, kdy zpěvák vytáhne na pódium fanynku z publika, aby si s ním zatančila. Tou fanynkou byla tehdy neznámá Courteney Cox, která se později proslavila v seriálu Přátelé.  Videoklip se stal obrovským hitem na MTV a Dancing In The Dark je jedním z milníků v Springsteenově kariéře. 

Born In The U.S.A. (1984)

Springsteen napsal Born In The U.S.A. už v roce 1982 během nahrávání písní pro album Nebraska. Rozhodl se ale, že ji použije později, protože její silné politické a sociální téma se k charakteru alba nehodilo. Píseň byla následně přepracována do energičtější verze s použitím syntezátorů a výrazných bicích, což jí dodalo monumentální zvuk. Skladba je často chápaná jako patriotická píseň, ale pravda je taková, že byla inspirována zážitky veteránů z války ve Vietnamu a jejich těžkostmi při návratu do civilního života. Springsteen čerpal z osobních příběhů lidí, které potkal během svého života, i z toho, jak veteráni po návratu z války často čelili nezaměstnanosti, sociálním problémům a nedostatku podpory ze strany vlády.

Springsteen potěšil vlastence, The Beatles vsadili na své oblíbence a Pink Floyd na čistotu: Příběhy slavných obalů

Radek Honc / 31. 05. 2023

Streets Of Philadelphia (1993)

Skladba byla napsaná pro film Philadelphia, který se zabýval tématem AIDS a homofobie. Okamžitě po svém vydání vzbudila nadšení jak u fanoušků, tak u kritiky, stala se mezinárodním hitem a získala i řadu prestižních ocenění, včetně Oscara za nejlepší původní píseň a několika Grammy.

Stingův Angličan v New Yorku, The Clash volající z Londýna i Bruce Springsteen v ulicích Philadelphie aneb Názvy měst ve slavných písních

Pavel Kučera / 26. 09. 2022

The Rising (2002)

Inspirací pro napsání The Rising byly útoky 11. září 2001. Springsteen čerpal z příběhů hasičů, záchranářů a obyčejných lidí, kteří čelili následkům katastrofy. Text písně je psán z pohledu hasiče, který spěchá do padajících věží Světového obchodního centra. Jeho cesta však končí smrtí, text vypráví o jeho vzestupu do nebe. Stejnojmenné album získalo tři ceny Grammy a po několika letech stagnace vrátilo legendárního Bosse na vrchol popularity. Mimochodem, na Grammy byl nominován jednapadesátkrát a je majitelem dvaceti zlatých gramofonků.   

Den, kdy se změnil svět: Před 21 lety zaútočili teroristi na symboly svobodné společnosti

Václav Šilpoch / 11. 09. 2022

Rozvodem k nové desce: Bruce Springsteen – Tunnel Of Love

Redakce / 03. 08. 2021

Jeho doménou jsou písně o lásce, dostal za ně Grammy, Oscara i Zlatý glóbus: Lionel Richie slaví 75. narozeniny

Soňa Pokorná / 19. 06. 2024

Už mu, lásko, není dvacet let: Hitmaker Albert Hammond slaví osmdesátiny

Radek Kolínský / 18. 05. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM