Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Do hitparád mu pomohl duet s popovou divou: Pán temnot Nick Cave slaví narozeniny

Avatar photo Michal Plšek
22. 09. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

22. září je 266. den roku, do jeho konce zbývá 100 dní. Svátek slaví Darina, Gerda, Mořic, Justýna a Damián. V roce 2017 začal v Praze první historický ročník tenisového Laver Cupu, který má ambici být každoročním turnajem Evropy proti zbytku světa. 

Jak nenaletět při koupi vstupenek na koncert: Pozor na přeprodejce, falešné kopie i podvodné servery

Barbara Hacsi / 13. 09. 2024

Narodili se

Joan Jett, americká hudebnice (1958)

Kytaristka, zpěvačka, skladatelka a producentka je zakládající členkou kapely The Runaways. Se svou skupinou Joan Jett & The Blackhearts zabodovala v roce 1982 v americké hitparádě se singlem I Love Rock’n’Roll, na Britských ostrovech to se svým největším hitem dotáhla na bramborovou medaili. Často je označována jako Pramáti punku.

Nick Cave, australský hudebník (1957)

Zpěvák, hudební skladatel, textař, herec a spisovatel se hudbě začal věnovat počátkem sedmdesátých let, kdy spolu s multiinstrumentalistou Mickem Harveyem založil postpunkovou skupinu, jejíž název se po několika změnách ustálil na The Birthday Party. Už 40 let vystupuje s uskupením The Bad Seeds, v roce 2006 navíc založil rockovou kapelu Grinderman. Jeho hudba není určena k bourání hitparád, proto není divu, že největší komerční ohlas má duet s australskou popovou divou Kylie Minogue Where The Wild Roses Grow. 

Svalovec s country legendou, Pán temnot s popovou princeznou nebo operní pěvec naroubovaný k rockerům: Duety, které překvapily fanoušky i odborníky

Pavel Kučera / 19. 09. 2024

Richard Fairbrass, anglický zpěvák (1953)

Ještě než s bratrem Fredem založil skupinu Right Said Fred, spolupracoval s Boy Georgem nebo Davidem Bowiem. Největší úspěch slavil v roce 1991 singl I’m Too Sexy (americké číslo 1, britské číslo 2), o dva roky později pak ovládli ostrovní žebříček s albem Up. V posledních letech je Richard propírán médii jako odpírač proticovidových opatření (přestože byl s onemocněním hospitalizován) a zastánce teroristického režimu Vladimira Putina. 

David Coverdale, anglický zpěvák (1951)

Společně s kapelou Whitesnake, v jejímž čele už více než 45 let stojí, v roce 1987 ovládli americkou hitparádu s písní Here I Go Again. Ještě před založením Whitesnake byl Coverdale zpěvákem Deep Purple (1973-1976).

Arnošt Goldflam, český herec, režisér a spisovatel (1946)
Erdoğan Atalay, německý herec, Semir ze seriálu Kobra 11 (1966)
Thiago Silva, brazilský fotbalista (1984)
Tom Felton, anglický herec, známý jako Draco Malfoy v sérii filmů o Harry Potterovi (1987)

Jak velký fanoušek Harryho Pottera jste? Ukažte své znalosti v kvízu!

Kristýna Ševčíková / 04. 08. 2022

Stalo se

1991

Bryan Adams přepsal historické statistiky, když jeho hit (Everything I Do), I Do It For You strávil šestnáct týdnů na vrcholu britského singlového žebříčku. Dodnes je to rekord v nepřetržité vládě ostrovní hitparádě.

1958

Král rock’n’rollu Elvis Presley narukoval do americké armády. V té době byl považován za nejznámější jméno ve světě zábavy. Během dva roky trvající služby byl Elvisův život ovlivněn mnoha způsoby. Nedlouho předtím, než byl převezen do Německa, zemřela jeho matka Gladys Presley ve věku 46 let na infarkt. Zatímco žil v Bad Nauheimu, potkal svou budoucí manželku Priscillu. Stal se také závislým na barbiturátech a stimulantech, což ho stálo nejen manželství, ale také život (zemřel ve věku 42 let v roce 1977). Po svém propuštění ze služby našel nové, starší fanoušky – částečně díky své armádní zkušenosti, částečně díky zklidnění své hudby. 

Útěk před kriminálem, záchrana před gangem i pomoc rodině: Slavní hudebníci v armádě

Pavel Kučera / 06. 09. 2022

Encyklopedie hudby: Swing rozhýbal svět a bavil vojáky na frontách druhé světové války

Soňa Pokorná / 20. 09. 2024

Před životem v bídě ji zachránily krása a talent: Sophia Loren slaví 90. narozeniny

Kristýna Ševčíková / 20. 09. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM