Expres ráno /
Celý playlist
Rozhovory

Dagmar Honsová: Svou práci obhajovat nebudu, extrémy počasí ovlivňují náš každodenní život

Avatar photo Michal Plšek
25. 09. 2024

V pořadu Expres Star se zpravidla objevují hosté, kteří se drží spíše v pozadí a studiová světla na ně nesvítí. To ale není dnešní případ, protože pozvání na Expres FM přijala Dagmar Honsová. S Michalem Plškem probrali nejen aktuální extrémy počasí, ale také úspěšnost předpovědí nebo knihu, kterou Dagmar o počasí napsala. 

Už při studiu České zemědělské univerzity se Dagmar Honsová specializovala na biometeorologii. Brzy se její jméno začalo objevovat v televizi, novinách a internetu, pracovala i na kabelové Meteo TV. Na své alma mater učila na Katedře agroekologie a biometeorologie, aktuálně hlásí počasí na obrazovkách televize Nova, kde působí i jako vedoucí redakce počasí.

Další díly (26)

Těžko můžeme začít něčím jiným než aktuálním vývojem počasí. Máme za sebou velmi horké léto s minimem srážek, zakončené extrémními srážkami a ničívými povodněmi. Je to důkaz globálních změn klimatu?
Z pohledu meteorologického hlediska je to dáno rozložením tlakových útvarů nad starým kontinentem, ale to obrovské množství srážek a těch několik takových těch perliček z letního období, kdy třeba ještě na začátku září bylo přes 35 °C nebo potom 24hodinové srážkové úhrny i v nižších nadmořských výškách v Moravskoslezském a Olomouckém kraji přes 200 mm, to už plně můžeme svést na klimatickou změnu. Respektive na výrazně teplotně nadprůměrné Středomoří, které je v těchto dnech v porovnání s dlouhodobým normálem až o 5 stupňů teplejší a tím pádem ty jednotlivé projevy oblasti nízkého tlaku vzduchu, která k nám přinášela extrémní srážky, jsou daleko intenzivnější.

Jak je podle vás možné, že přes tající ledovce a extrémy počasí, které nás aktuálně potkaly, se najdou ještě popírači klimatických změn?
Na to neumím odpovědět. Možná žijí někde jinde, nebo žijí v noci, když to řeknu s nadsázkou. Počasí ovlivňuje náš každodenní život, naše každodenní aktivity a lidé musí vidět, že nás jednotlivé extrémy počasí v posledních desítkách let velmi výrazně ovlivňují a výrazně stěžují i naši každodenní činnost, naší koncentraci, spánek, zdraví.

Máte raději termín globální oteplování nebo globální změny klimatu?
Rozhodně globální změny klimatu, protože v těchto dnech už to není jenom o nárůstu teplot vzduchu nebo o počtu tropických dnů a tropických nocí, ale je to i o ostatních extrémech, které s sebou přináší.

Milan Štěrba: Při přenosech téměř nejím, největší pochvalou byla věta „Nova už neku*ví fotbal“

Michal Plšek / 18. 09. 2024

Jak jste se vlastně k počasí dostala?
S troškou nadsázky říkám, že to byla moje doména od střední školy, kdy jsem chodila na přírodovědné gymnázium a chytly mě přírodní vědy. Matematika, fyzika, chemie vždycky patřily k mým vášním. A pak jsem dál pokračovala tím přírodním směrem, vybrala jsem si právě obor biometeorologie, to znamená vliv počasí a jednotlivých atmosférických jevů na naši každodenní činnost, na přírodu a na zvířata kolem nás. Byla jsem ovlivněna i americkou meteorologickou školou, kde počasí pojímají trochu jinak, více se věnují projevům počasí a lidské činnosti, využívají indexy v počasí nebo pocitovou teplotu. Ale samozřejmě jsem začínala od píky, to znamená synoptickou meteorologií a každodenními předpověďmi počasí. Teď mohu říct, že po těch 20 letech už jsem sklouzla zase zpátky do biometrologie. Uplatnila jsem všechny svoje malé výzkumy, které jsem během těch 20 let prováděla, jak počasí ovlivňuje lidi, lidskou činnost, ale třeba i chutě k jídlu.

Jak na vás vlastně tenkrát poprvé přišli novináři?
Začala jsem pracovat pro firmu Meteopress, každý den jsem tam připravovala předpovědi počasí a scénáře pro rosničky na televize Nova, Prima, Barrandov i pro slovenské televize.  Mojí každodenní činností bylo sestavit předpovědí počasí a k tomu jsem začala spolupracovat se zpravodajskými relacemi televize Nova a televize Prima. Šlo to postupně.

Neměla jste trému poprvé před kamerou?
Ježišmarja, tu mám stále!

Dlouho jste byla takzvanou mluvící hlavou, kdy jste odpovídala na dotazy reportérů, ale potom jste se vlastně přesunula i do studia a stala jste se takzvanou rosničkou. Jak velký zlom to byl?
Řekla bych, že jsem především posledních 20 let tím člověkem, který sedí za výstupy numerických modelů, za radarovými a družicovými snímky, který každý den sestavuje předpověď počasí pro území České republiky, pro střední Evropu a vlastně i pro celý svět. A to 98 % času stráveného prací, kterou vlastně nikdo nevidí…

A my vidíme vrcholek toho tajícího ledovce…
Přesně tak. Musím říct, že to je ta práce, která mě nabíjí, která mě baví. A pak jsou ta dvě procenta, kdy je člověk před kamerou a je vidět. A to jsou ta dvě procenta, kde se mám stále co učit, co zdokonalovat, kde jsem musela překročit svůj standardní každodenní pracovní rytmus. Na začátku mě to stálo strašně moc energie, možná i odříkání. Ale jsem za to velmi ráda. 

S Dagmar Honsovou si povídal Michal Plšek

Když si na Wikipedii najdu heslo Dagmar Honsová, píše se tam, že řada odborných meteorologů vás za kolegyni nepovažuje z toho důvodu, že jste meteorologii nevystudovala a býváte kritizovaná pro nespolehlivost počasí. Jak to vidíte vy?
Já jsem svou práci nikdy neobhajovala, nikdy obhajovat nebudu. Mám za sebou 20 let práce a každý si může svůj obrázek udělat sám.

A co ta spolehlivost předpovědí?
Úspěšnost předpovědí počasí je v České republice i celoevropsky na vysokých hodnotách. Den dopředu je to 95 a více procent. Moje firma si počítá svůj vlastní numerický model a úspěšnosti předpovědí máme hodně vysoké. Samozřejmě záleží hodně na tom, jaká je synoptická situace, co nás ovlivňuje, jaký je měsíc v roce. Nižší úspěšnost předpovědí počasí bude ve chvíli, kdy nás ovlivňuje brázda nízkého tlaku vzduchu, a jiná, když nás ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu. Ale úspěšnosti předpovědí počasí máme hodně vysoké. Občas se s nimi i „chlubíme“ na našich sociálních sítích. Moc to neříkám, ale za předpovědí počasí, kterou vidíte na televizi Nova, stojí můj numerický model, který znám, který počítám 15 let a který mi ukazuje data hodinu po hodině. A předpověď počasí, jak ji sestavím se svými kolegy, to, co mi ukazuje numerický model, v České republice nemá nikdo. 

Jak se Dagmar Honsová stala autorkou knihy Předpovídej počasí? Povídá si s manželem, hydrologem Janem Daňhelkou, často o práci? A „nakazili“ svou prací i jejich dcery? 
To se dozvíte, když si přehrajete celý rozhovor v úvodu článku!

Archiv rozhovorů Expres Star najdete v sekci Podcasty, v aplikaci Expres FM, na webu Podcasty.cz a v aplikacích Spotify a Apple Podcasts

Rey Koranteng: Jsem stydlín, který se spíš drží v ústraní, s rasismem jsem se nesetkal, Česko bylo vždycky v pohodě

Michal Plšek / 05. 06. 2024

Moderátorka Bára Divišová: S politiky bych na kávu klidně šla, lidé z mého okolí mi řekli, že jsem na facku

Michal Plšek / 29. 05. 2024

Scenáristé Kriminálky Anděl Andrea Fuglíková a Dušan Brunclík: Skutečný život kriminalisty je nudný, v dnešních seriálech chybí lidskost  

Michal Plšek / 04. 09. 2024

Producent Hell’s Kitchen Tomáš Fišer: Diváci dostanou větší porci drsných výrazů, než jsou zvyklí

Michal Plšek / 28. 08. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM