Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

S debutovým hitem Unbelievable dobyli americkou hitparádu: EMF přestáli rozpad i smrt kytaristy

Soňa Pokorná
02. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Jednou z nejvýraznějších postav britské alternativní hudební scény byli v 90. letech EMF, jejichž hit Unbelievable dobyl světová rádia a stal se nezapomenutelnou hymnou své doby.

Expres Top: Jungle jsou nově trojice, Sabrina Carpenter sbírá chválu, Chappell Roan napsala hymnu pro roztleskávačky

Václav Mašinda / 29. 09. 2024

EMF vznikli v roce 1989 v anglickém městě Cinderford. Název kapely je zkratkou fráze Epsom Mad Funkers, což je odkaz na skupinu fanoušků kapely New Order. Už od počátku si EMF vytvořili originální zvuk – kombinaci rocku, taneční hudby a elektroniky. V roce 1990 vydali svůj debutový singl Unbelievable, který se stal obrovským hitem. Skladba s nezapomenutelným refrénem se vyšplhala na 3. místo v britském žebříčku a dokonce dosáhla 1. příčky v americkém žebříčku Billboard Hot 100.

Velký průlom, hádky a ztracený hlas: Spin Doctors dnes hrají jen pro fanoušky z dob zašlé slávy

Soňa Pokorná / 26. 09. 2024

Debutové album Schubert Dip (1991), na kterém se píseň Unbelievable objevila, zaznamenalo celosvětový úspěch. Kapela následně vydala několik dalších singlů, jako například I Believe a Children, které se také dočkaly úspěchu, ale už ne tak ohromného jako jejich debut.
V roce 1992 vydali druhé album Stigma, které se snažilo představit temnější a experimentálnější zvuk. Přestože bylo kritikou přijaté pozitivně, komerčně se mu zdaleka nedařilo tak dobře jako první desce. 

Požehnání i prokletí: Debutový hit Narcotic vystřelil Liquido ke hvězdám, nikdy ho ale nepřekonali

Soňa Pokorná / 14. 08. 2024

Po vydání dalšího alba Cha Cha Cha (1995) klesla popularita kapely ještě víc. K tomu se přidaly rostoucí neshody mezi členy, a vše dohromady vedlo k tomu, že se EMF rozpadli. Když pak sedm let po tom zemřel na předávkování drogami baskytarista Zac Foley, vypadalo to, že je jejich osud navždy zpečetěn. Navzdory tomu se dali v roce 2007 znovu dohromady, původně jen proto, aby odehráli několik koncertů. Od té doby ale příležitostně vystupují na různých festivalech a po téměř třech dekádách v roce 2022 dokonce vydali nové album s názvem Go Go Sapiens, na které o dva roky později navázala deska The Beauty And The Chaos. Zdá se tedy, že EMF své poslední slovo stále neřekli.

Proslavili se ikonickým hitem osmdesátých let: Europe na svůj Final Countdown už nenavázali

Soňa Pokorná / 04. 09. 2024

Co kdyby bůh byl jedním z nás? Jednoduchá otázka proměnila Joan Osborne ve hvězdu

Soňa Pokorná / 11. 09. 2024

Hit Lemon Tree dodnes zní hokejovými halami: Fools Garden se jeho úspěchu nikdy nepřiblížili

Soňa Pokorná / 18. 09. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM