Expres Drive /
Celý playlist
Kalendář

Úspěchy sbírala s kapelou i sólo: Gwen Stefani slaví půlkulatiny

Avatar photo Michal Plšek
03. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

3. říjen je 276. dnem roku, do jeho konce zbývá 89 dní. Svátek slaví Bohumil, Bohuslav, Bohuš, Amadeus, Evald a Dionýsos. V roce 1787 přijel podruhé do Prahy Wolfgang Amadeus Mozart, aby zde nastudoval svou operu Don Giovanni, která měla premiéru 29. října téhož roku v Nosticově (dnes Stavovském) divadle. 

Zázračné dítě, jehož předčasná smrt je nevyřešenou záhadou: Wolfgang Amadeus Mozart zanechal v hudbě nesmazatelnou stopu

Kristýna Ševčíková / 27. 08. 2023

Narodili se

A$AP Rocky, americký rapper (1988)

Narodil se jako Rakim Athelaston Mayers v Harlemu, v roce 2011 jeho singl Peso unikl na internet a během pár týdnů se začal pravidelně objevovat v rozhlasovém éteru. Debutové album Long. Live. A$AP v roce 2013 debutovalo na prvním místě amerického žebříčku, průlomový singl Fuckin’ Problems byl nominován v kategorii Nejlepší rapový song na cenu Grammy. Stejné úspěchy zaznamenaly druhé album At. Long. Last. A$AP. a singl L$D (jen se změnila kategorie na Nejlepší hudební video). Třetí album Testing dobylo vrchol v pěti zemích, opět i v USA. Rapper je samozřejmě také v hledáčku bulvárních médií, neboť je partnerem neméně slavné Rihanny, mají spolu dvě děti. 

Barbora Poláková, česká herečka a zpěvačka (1983)

Nafrněná. Kráva. Po válce. Ty a mnohé další hity má na kontě rodačka z Kolína. Absolventka DAMU si zahrála ve filmech Krajina ve stínu, Kvarteto nebo František je děvkař. Eponymní debutové album vydala v roce 2015, pilotní singl Nafrněná byl odměněn Andělem v kategorii Skladba roku, Barbora se stala Objevem roku. Dalšími položkami v diskografii jsou alba Ze.Mě (2018) a On/Off (2023). 

Bára Poláková: Na kolik nástrojů hraješ, tolikrát jsi člověkem

Redakce / 08. 06. 2022

Kevin Richardson, americký zpěvák (1971)

Společně s kolegy z boybandu Backstreet Boys v roce 1997 zabodoval se singlem Quit Playing Games With My Heart a o dva roky později s písní I Want It That Way. Jeho pozdější sólová kariéra byla o poznání méně úspěšná, věnoval se i modelingu pro Versace, Vogue a TAG Heuer. 

Hvězdy 90. let: Jejich oplodňováky milovaly snad všechny dívky, Backstreet Boys ale dojeli na rozepře

Pavel Kučera / 02. 10. 2023

Gwen Stefani, americká zpěvačka (1969)

Jako frontwoman No Doubt měla obří podíl na úspěchu singlu Don’t Speak i alba Tragic Kingdom, na kterém se objevil. Úspěchy slavila i sólo, singl Hollaback Girl byl první v americké hitparádě, album Love, Angel, Music, Baby pak bylo mezi celosvětově nejprodávanějšími v roce 2004. 

Stevie Ray Vaughan, americký hudebník (1954)

Oceňovaný kytarista, zpěvák a skladatel hrál i na albu Davida Bowieho Let’s Dance, byl ale vzýván především fanoušky blues. Zemřel při nehodě vrtulníku v roce 1990 v pouhých 35 letech. Jeho pozůstalí zažalovali operátora společnosti, který vyslal nekvalifikovaného pilota do mlhy a vysoudili dva miliony dolarů. 

Nejlepší kytaristi: Kariéru Steve Ray Vaughana utnula tragédie, John Frusciante je pro Red Hot Chili Peppers rozdílovým hráčem

Pavel Kučera / 23. 05. 2023

Jean Lefebvre, francouzský herec (1919-2004)
Jan Kačer, český herec a režisér (1936-2024)
Clive Owen, anglický herec oceněný Zlatým glóbem (1964)
Seann William Scott, americký herec, doživotní Stiffler (1976)
Zlatan Ibrahimović, švédský fotbalista (1981)
Alicia Vikander, švédská herečka, držitelka Oscara (1988)
Noah Schnapp, americký herec (2004)

Je mu teprve 18, za epizdou bral až 250 tisíc dolarů a nutellu miluje tak, že založil konkurenci: Hvězda seriálového hitu Stranger Things Noah Schnapp

Karin Šnýdrová / 03. 10. 2022

Stalo se

2019

Liam Gallagher se svým druhým sólovým albem Why Me? Why Not debutoval na vrcholu prodejní hitparády ve Velké Británii. Napodobil tak dva roky starý úspěch desky As You Were (a v roce 2022 ho zopakoval s třetím albem C’mon You Know). Pilotní singl Shockwave je jedním z největších Liamových sólových hitů, stal se nejprodávanější písní na vinylu za rok 2019 na Ostrovech. 

Liam Gallagher exkluzivně: I když na lidi kydám h**na, nikdy to tak vlastně nemyslím

Petr Novák / 27. 07. 2022

2004

Joss Stone se v 17 letech stala nejmladší umělkyní, která stanula na vrcholu britské hitparády. Povedlo se jí to s deskou Mind Body & Soul a o tento titul připravila dosavadní vládkyni Avril Lavigne. V zámoří si zpěvačka vysloužila nominace na tři ceny Grammy. 

2000

Muž, jehož rukou zemřel John Lennon, neúspěšně požádal o propuštění z vězení po 20 letech. Po 50minutovém pohovoru s propouštěcí komisí bylo vydáno zamítavé stanovisko, protože členové komise se obávali, že vrahovo propuštění by mohlo vést k podceňování závažnosti trestného činu.

Slavné oběti psychopatů: Lennonova smrt rozpoutala debatu o držení zbraní, mladou zpěvačku vrah zastřelil na autogramiádě

Martina Hoblová / 21. 01. 2023

1999

59letý Tom Jones se stal nejstarším umělcem, který obsadil vrchol britské albové hitparády s novými nahrávkami. Deska Reload byla plná duetů s mladšími kolegy (Robbie Williams, Portishead, The Cardigans, Stereophonics) i vrstevníky (The Pretenders, Zucchero, Van Morrison). Pochází z něj i největší hit Tygra z Walesu za posledních 30 let, Sexbomb v produkci Mousse T. Na Ostrovech brali bronz v singlové hitparádě, o slávě písně svědčí i fakt, že se objevila v jedné z epizod seriálu Simpsonovi. 

1992

Sinead O’Connor předvedla jedno z nejikoničtějších a nejnezapomenutelnějších vystoupení v historii pořadu Saturday Night Live. Kontroverze pomáhala tvořit kariéru irské zpěvačky a zpěv písně War z repertoáru Boba Marleyho, v níž slovo „racism“ – tedy „rasismus“ – zaměnila za „child abuse“ – „zneužívání dětí“ patří k jejím vrcholům. Během vystoupení pak roztrhala fotku papeže Jana Pavla II. Diváci ve studiu byli jako zmražení a režie zařadila reklamy. Stanice NBC za incident dostala pokutu 2,5 milionu dolarů od Federální komise pro vysílání. 

Dvě slzy Sinéad O’Connor: V klipu svého největšího hitu vzpomínala na svou matku

Veronika Koloušková / 26. 07. 2023

Nová hudba: Olympiáda vrátila do hry hit z filmu Drive, kanadská dívčí kapela se vyrovnává se syndromem podvodníka, naděje britské hudby vzývá naději

Radek Bureš / 02. 10. 2024

Producentka Snídaně s Novou Samira Al Aliová: Český divák je výjimečný, má nás jako příjemného parťáka

Michal Plšek / 02. 10. 2024

Crystal Fighters: Naší hudbou malujeme barevná graffiti na šedé zdi

Veronika Koloušková / 01. 10. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM