Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Encyklopedie hudby: Soul vyjadřuje radost, bolest i naději

Soňa Pokorná
11. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Soul vznikl v polovině 50. let, kdy umělci začali kombinovat emocionální sílu gospelu s moderními hudebními styly, jako je R’n’B. Soulová hudba je hluboce prožitková, plná výrazných vokálů a intenzivních emocí a afroamerickým komunitám poskytovala formu emocionálního vyjádření a úniku.

Hvězda z titulní strany Vogue: Billie Eilish se upřímně rozpovídala pro prestižní magazín

Klára Kišová / 09. 10. 2024

Mezi průkopníky soulu patří Ray Charles. Vytvořil úplně nový zvuk a do svých skladeb dokázal vnést nesmírnou emocionální hloubku, která oslovovala posluchače na mnoha úrovních. Jeho hlas měl schopnost vyjadřovat radost, bolest i naději, což je v tomto hudebním žánru klíčové.

Encyklopedie hudby: Revoluční rock’n’roll změnil svět a dodnes mu vládne

Soňa Pokorná / 04. 10. 2024

Hit královny soulu Arethy Franklin Respect se stal nejen hudební klasikou, ale i hymnou hnutí za občanská práva. Mezi další ikony soulu patří Sam Cooke, u kterého nesmíme opomenout skladbu A Change Is Gonna Come. Ta vyšla až po jeho smrti a byla inspirovaná jeho vlastním zážitkem s rasovou diskriminací.

50 nejlepších alb: Královnou soulu na desátý pokus

Redakce / 23. 09. 2021

I další představitel soulu Otis Redding se na absolutním vrcholu slávy ocitl až po své tragické smrti, kdy byla vydaná skladba (Sittin’ On) The Dock Of The Bay. Píseň se stala obrovským hitem a stala se jednou z nejvýznamnějších skladeb v historii soulu. 

Nejslavnější éra soulu sice skončila v 70. letech, kdy postupně uvolnil místo funku, disco music a později hip-hopu, nikdy však z hudební mapy úplně nevymizel. Soulové prvky do své tvorby začleňovali a stále začleňují současní umělci jako Amy Winehouse, Adele, John Legend nebo Leon Bridges.

Krásný hlas, fenomenální úspěch, divoký a krátký život: Amy Winehouse by oslavila čtyřicetiny

Pavel Kučera / 14. 09. 2023

Encyklopedie hudby: Swing rozhýbal svět a bavil vojáky na frontách druhé světové války

Soňa Pokorná / 20. 09. 2024

Encyklopedie hudby: Jazz změnil svět, symbolizoval svobodu a je základem dalších stylů

Soňa Pokorná / 13. 09. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM