Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Den, kdy poprvé zazářili Blondie: Jejich debutový koncert proběhl před 50 lety v kultovním klubu

Avatar photo Michal Plšek
12. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

12. říjen je 286. den roku, ze kterého zbývá 80 dní. Svátek slaví Marcel, Mariola a Serafín. V roce 1968 československý premiér Oldřich Černík a jeho sovětský protějšek Alexej Kosygin podepsali dohodu o pobytu sovětských vojsk, následným urychleným schválením Národním shromážděním tak legalizovali okupaci Československa.  

Krvavá sovětská okupace ’68: Tři tragické příběhy z Prahy, které nesmí zapadnout

Václav Šilpoch / 19. 08. 2022

Narodili se

Karel Černoch, český hudebník (1943)

Zpěvák, kytarista, muzikálový herec, hudební skladatel, komik a moderátor začínal v rock’n’rollových a bigbítových kapelách, postupem své kariéry ale zpíval i pop a country. Jako herec vystupoval s Šimkem a Grossmanem nebo Jiřím Wimmerem, muzikáloví diváci si ho mohou pamatovat z Draculy, Evity nebo Bídníků. V jeho diskografii najdeme desítky hitů, mezi největší patří Zrcadlo, Ona se brání nebo Píseň pro mou zemi. V jeho hudebních šlépějích kráčí dcera Tereza.

Luciano Pavarotti, italský pěvec (1935)

Syn pekaře prošel scénami v Amsterdamu, Vídni, Curychu, Londýně a USA. V roce 1972 zažil fenomenální úspěch, když v newyorské Metropolitní opeře zazpíval v představení La Fille du Regiment devětkrát dvoučárkované C. Nadšení diváci si jej následně sedmnáctkrát vyžádali před oponu. Největší popularitu mu přinesl projekt Tři tenoři s José Carrerasem a Plácidem Domingem. Mimo jiné společně vystoupili na fotbalovém mistrovství světa v roce 1990. Spolupracoval i se Stingem, U2 nebo Bryanem Adamsem. Luciano Pavarotti se intenzivně věnoval také charitě, především pomoci uprchlíkům a Červenému kříži. Zemřel 6. září 2007 ve věku 71 let. 

Jaroslav Drobný, český tenista a lední hokejista (1921-2001)
Vladimír Körner,
český spisovatel a scenárista (1939)
Hugh Jackman, australský herec oceněný Zlatým glóbem (1968)
Bode Miller, americký lyžař, olympijský šampion a čtyřnásobný mistr světa (1977)

Hugh Jackman slaví 55 let: Září v divadle i před kamerou, jen v lásce se mu přestalo dařit

Michaela Dočkalová / 12. 10. 2023

Stalo se

2014

George Ezra vystřelil se svým debutovým albem na nejvyšší příčku UK Album Chart. Titul alba zní Wanted On Voyage, což je nápis ze samolepky na kufru medvídka Paddingtona, zpěvákova dětského hrdiny. Přinesl mu štěstí, za celý rok 2014 si sympatický britský písničkář připsal třetí místo v prodejnosti. Nad jeho síly byli jen Ed Sheeran a Sam Smith. 

1997

Jeden z nejúspěšnějších písničkářů všech dob, John Denver, zemřel za kniplem letadla vlastní konstrukce u Monerey Bay v americké Kalifornii. Bylo mu 53 let. Autor a interpret stovky písní se proslavil především hity ze 70. let, jako Take Me Home, Country Roads nebo Sunshine On My Shoulders. Dlouhodobý rezident Colorada byl jmenován tamním  básníkem a jeho hit Rocky Mountain High je jedním ze dvou oficiálních songů tohoto amerického státu. 

1991

Simply Red se svým čtvrtým albem Stars poprvé vystoupali na první místo britského žebříčku. Později se na vrchol ještě čtyřikrát vrátili a celkem strávili v hitparádě 134 týdnů. Desky, která si vysloužila i nominaci na Mercury Prize, se celosvětově prodalo více než devět milionů kopií. 

1974

Debbie Harry, Fred Smith, Billy O’Connor a Chris Stein poprvé vystoupili živě. Premiéra kapely Blondie proběhla v později kultovním klubu CBGB. Nová formace v srpnu téhož roku vystupovala jako Angel And The Snake, nakonec ale inspiraci k názvu pro svou kapelu čtveřice získala od řidičů kamionů, kteří na platinově blonďatou zpěvačku pokřikovali „Hey, Blondie!“

Charli XCX je nově herečkou: Popová hvězda potají natočila ve Varšavě film

Klára Kišová / 10. 10. 2024

Hvězda z titulní strany Vogue: Billie Eilish se upřímně rozpovídala pro prestižní magazín

Klára Kišová / 09. 10. 2024

Jejich hit zahájil éru MTV: Kapela hvězdného producenta zažila rychlý vzestup a strmý pád

Soňa Pokorná / 09. 10. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM