Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: The Weeknd zlomil další rekord, Jamie xx míří do Česka, irští pankáči sklízejí chválu za nové album

Avatar photo Michal Plšek
13. 10. 2024

Ještě než se rozprchnete užívat si poslední zbytky jednačtyřicátého letošního víkendu, jsme tu proto, abychom vám na cestu dali to nejlepší ze sebe. Děláme to vždy ve stejném čase, kdy mapujeme, co se u nás hraje nejvíc a jakou novou hudbu najdete v našem playlistu. 

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: Blossoms – Perfect Me

„Poslední, co bychom chtěli, je, abychom napodobovali, to co jsme natočili předtím.“ Tak hovořili hned po vydání svého pátého alba Blossoms. Tahle pětice v čele se zpěvákem Tomem Odgenem s Garym, jak své album nazvali, se okamžitě umístila na prvním místě britského albového žebříčku. Vlna úspěchu bude kulminovat ve chvíli, kdy se potvrdí, že Blossom budou jednou z kapel, která bude hrát před vyprodaným návratovým koncertním turné Oasis. Tam by podle všeho měli být společně s Kasabian. Na potvrzení těchto spekulací ještě budeme čekat. 

10. Pawsa – Too Cool To Be Careless

Britský dj Pawsa se rozhodl, že si do posledního tracku vypůjčí starý hit Don’t Look Any Further, kterou nazpívali Dennis Edwards & Sideah Garrett. Udělal to po svém a je třeba říct, že to vyšlo. Málokdo by poznal singl z roku 1993, který předělala na své album Elegant Slumming kapela M People. 

Novinka: Sophie & Cecile Believe – My Forever

Druhá novinka je od anglické producentky a zpěvačky Sophie Xeon, kterou známe spíš jen jako Sophie. Bohužel již není na tomto světě, protože nešťastnou náhodou spadla ze střechy. Stalo se tak v roce 2021, kdy s bratrem Benny Longem pracovala na novém albu. Ten se dlouho nemohl dostat k tomu, aby otevřel rozpracované album. Až se nakonec odhodlal a je tu posmrtné album Sophie. V singlu My Forever hostuje kanadská zpěvačka Cecile Believe. 

9. Lola Young – Flicker Of Light

Před pár lety byla Lola Young zalistována na seznam BBC Sound, tedy přehled těch nejzajímavějších nových umělců na Britských ostrovech. Sice skončila na čtvrtém místě, ale už jen ten fakt, že jste ve společnosti Pink Pantheress, Wet Leg nebo Mimy Webb a lidi o vás mluví, stojí za to. Lola letos vydala svou druhou desku This Wasn’t Meant For You Anyway, ale teď už boduje s novým songem Flicker Of Light, který na albu nenajdete. 

Novinka: Nimino – I Only Smoke When I Drink

Další novinka se – jak už to posledních pět let bývá – nejdříve etablovala na TikToku. Stojí za ní 20letý producent a dj Milo Evans alias Nimino. Ted je jako správný kůň zaparkovaný ve stáji Ninja Tunes, a to díky tracku I Only Smoke When I Drink.

8. Oden & Fatzo & Poppy Baskcomb – Tell Me What You Want

Minula byla takhle „trans-lamanšská“ spolupráce na vrcholu Expres Top. Oden & Fatzo byli společně s Poppy Baskcomb a singlem Tell Me What You Want nejhranější. Dnes mají osmé místo.

Novinka: Andy Čermák – Empty Cinema

Tuhle novinku najdete na druhém sólovém albu frontmana Sunflower Caravan Andyho Čermáka. Před dvěma roky vydal dlouho odkládaný debut Secret December. Zatímco první deska byla melancholická s pianem, další bude o mnoho víc elektronická. O tom se můžete přesvědčit v novince Empty Cinema. A taky na vlastní oči i uši 5. listopadu, kdy bude singl křtít v pražském klubu Café v lese. Předpokládáme, že zazní ještě nevydané skladby. 

Andy Cermak: Moje hudba funguje líp v zahraničí, důležité je i to, co dělám tady

Miloš Pokorný / 01. 12. 2023

7. The Beaches – Jocelyn

Kanadská dívčí kapela The Beaches vysvětluje dívce jménem Jocelyn, že na hudební hvězdy a idoly se má koukat střízlivě a ne jako na modly. Častokrát je to jediné, co umí, hrát a zpívat, přitom Jocelyn má doktorát z politologie. 

Novinka: Rudimental & Mystic Marley & Flowdan – Ram Pam

Rudimental jsou jedním z nejúspěšnějších britských tanečních počinů poslední dekády a tradičně nasazují ostatním laťku hodně vysoko. Díky mnoha zápisům v hitparádách po celém světě, pěti miliardám streamů, úspěšným světovým turné, platinovým singlům a množství ocenění upevnily svou pozici průkopníků s impozantní reputací v produkci hitových desek. Rudimental se letos v létě objevili na několika festivalech, včetně Parklife, Glastonbury, BBC Radio 1’s Big Weekend  nebo tuzemského Let It Roll. Vrátili se i na Ibizu, aby vystoupili na party labelu Defected mezi bazény hotelu Ushuaia. Nyní jsou tu s vnučkou Bobby Marleyho Mystic a rapperem Flowdanem. Jejich společné počin se jmenuje Ram Pam. 

6. Kavinsky & Angèle & Phoenix – Nightcall

Píseň Nightcall vydal Kavinsky už v roce 2010 s vokály brazilské dračice Lovefoxxx, ftontwoman CSS. A jelikož se letos v jeho rodné Francii konaly olympijské hry, rozhodl se tenhle hit, jehož slávu znásobilo užití ve filmu Drive s Ryanem Goslingem, oprášit. Oslovil krajany z kapely Phoenix a belgickou zpěvačku Angèle. Jejich provedení na závěrečném ceremoniálu mělo takový ohlas, že nakonec vyšlo jako nový singl. 

5. The Blessed Madonna & Kylie Minogue – Edge Of Saturday Night

The Blessed Madonna i Kylie Minogue si track Edge Of The Saturday Night umístí na svá nová alba. Čili dělba práce, peněz a slávy. I když té má australská diva na rozdávání. 

Kylie Minogue chystá dokument: Dlouhý a krvavý boj o práva vyhrál Netflix

Michaela Dočkalová / 14. 06. 2024

4. Lisa & Rosalía – New Woman

Další dvojice žen v Expres Top na sebe nenechává dlouho čekat. Thajská zpěvačka a členka Blackpink Lisa ve svém prvním sólovém projektu spojila síly se španělskou zpěvačkou Rosalíou, aby upekly tenhle hit. Jmenuje se New Woman a pro tento týden je čtvrtým nejhranějším na Expres FM. 

Korejský vývozní artikl, který vzniká s podporou vlády: K–pop pomalu ovládá svět

Carlito Brigante / 15. 09. 2023

3. Jamie xx & Romy & Oliver Sim – Waited All Night

Jamie Smith je chlapík, který umí elektronickými stroji pracovat jako málokdo. I proto ho jeho talent katapultoval mezi hudební elitu. Po devíti letech se konečně objevil s druhým albel In Waves. Na něm pracoval celkem čtyři roky a některé dílčí úspěchy už tady na Expres FM známe. Jako například singl Baddy On The Floor s americkou djkou Honey Dijon. Nebo píseň Life se švédskou hvězdou Robyn. Naživo je uslyšíme i v Praze, konkrétně 17. března v hale Forum Karlín. A zkušenosti hovoří, že vstupenky rychle mizí, stejně jako když tu byl se svou kapelou The xx. Ta se sešla kompletní v singlu Waited All Night.

2. Fontaines D.C. – Here’s The Thing

Dublinští Fontaines D.C. s deskou Romance, z níž pochází i skladba Here’s The Thing, udělali díru do světa. Na serveru Metacritic, který shromažďuje hodnocení od mnoha předních periodik, svítí souhrnné skóre 89. Absolutní hodnocení dostala irská pětice od prestižních médií s NME a The Guardian v čele, na druhou stranu takový Rolling Stone je ocenil „jen“ 80 %. V celkovém pořadí letošních desek, kterému vévodí asi nesestřelitelná Charli XCX s albem Brat, je deska Romance na sdíleném šestém místě s dalšími sedmi alby včetně nahrávek od Nick Cave & The Bad Seeds nebo Billie Eilish. 

1. The Weeknd – Dancing In The Flames

Na jeden týden bude mít propůjčený titul Expres Top Kanaďan The Weeknd. Hned po albu Dawn FM, které mělo evokovat radiové vysílání, se dal do sestavování alba dalšího. Prý ještě letos ho najdeme na pultech obchodů a především streamovacích platformách pod názvem Hurry Up Tomorrow. Singl Dancing In The Flames se může pochlubit videoklipem s největší premiérovou sledovaností. To když se stal součástí natáčení a představení nového modelu  iPhone. 

Tajemný vzkaz fanouškům: The Weeknd odtajnil název nového alba, datum vydání je ve hvězdách

Klára Kišová / 06. 09. 2024

/

/
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM