Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

První producentský počin proměnil ve sbírku Grammy: Finneas O'Connell zazářil po boku sestry Billie Eilish

Soňa Pokorná
15. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Finneas O’Connell možná začínal jako bratr Billie Eilish, dnes ale patří k vlivným producentům a skladatelům. Jeho citlivý přístup k tvorbě a schopnost experimentovat se zvuky ho vynesly na vrchol hudebního průmyslu.

Soud bude v květnu: Diddy obvinil americkou vládu z úniku videa, na kterém napadl přítelkyni

Klára Kišová / 11. 10. 2024

Finneas se narodil v roce 1997 v Los Angeles do umělecké rodiny a už od dětství měl blízko k hudbě. Největší průlom v jeho kariéře přišel, když začal spolupracovat se svou sestrou Billie Eilish. Společně tvořili hudbu doma v dětském pokoji a jejich práce vyústila v sestřino debutové album nazvané When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Nahrávka sklidila obrovský úspěch a získala hned několik cen Grammy včetně té v kategorii Producent roku pro Finnease. Ten album nejen produkoval, ale podílel se i na psaní skladeb, což mu vyneslo uznání jako producentovi, ale i jako skladateli.

Týmový hráč s jménem tajného agenta: Producent Danger Mouse pracoval pro Gorillaz, Becka, U2 i vlastní projekt Gnarls Barkley

Soňa Pokorná / 08. 10. 2024

Na rozdíl od producentů, kteří využívají plné kapely a složité aranže, Finneas pracuje s menším množstvím prvků, ale dbá na každý detail. Jeho produkce je intimní, citlivá a často využívá neobvyklé zvuky – například ty z domácího prostředí, které přetváří do originálních kompozic. Tato unikátní zvuková paleta dala Billie Eilish její specifický styl, který oslovil miliony fanoušků po celém světě.

I když je Finneas nejvíc známý díky práci se svou sestrou, spolupracoval i s mnoha dalšími umělci. Například Selenou Gomez, Nicki Minaj, Tate McRae nebo Kid Cudim. Kromě práce pro jiné umělce vydává i svou vlastní hudbu. Jeho sólová tvorba ukazuje, že je nejen talentovaný producent, ale i zpěvák a skladatel. Jeho debutové album Optimist z roku 2021 představuje jeho osobní a intimní styl, který dokazuje, že Finneas zdaleka není jen „bratr slavné Billie“.

Billie Eilish a Finneas proti extremistům: Slavní sourozenci posílají lidi k volbám, podpořili Kamalu Harris

Klára Kišová / 23. 09. 2024

Zvukový inženýr, který se odmítal nazývat producentem: Steve Albini pomohl k lepšímu zvuku Nirvaně, Pixies nebo PJ Harvey

Soňa Pokorná / 01. 10. 2024

Z undergroundu k hitmakerovi světových rozměrů: Diplo tvoří pro slavné kolegy i své vlastní projekty

Soňa Pokorná / 24. 09. 2024

Zvládá jazz, pop i rock: Greg Kurstin má doma devět zlatých gramofonků

Soňa Pokorná / 16. 09. 2024

Zdroj: grammy.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM