Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Spaceman je katapultoval do hitparád: Babylon Zoo vzlétli a pak rychle zmizeli

Soňa Pokorná
16. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Vzpomínáte na 90. léta a futuristické tóny hitu Spaceman? Babylon Zoo na krátkou dobu doslova dobyli svět. Víte ale, co se s kapelou stalo pak?

Vidí zvuky jako barvy: Biografický film Pharrella Williamse přináší pohled na synestezii

Klára Kišová / 15. 10. 2024

Tuto britskou kapelu založil v roce 1992 zpěvák a frontman Jas Mann. Soustředili se na kombinaci alternativního rocku s prvky elektroniky, což se v té době těšilo oblibě. Mann byl hlavním tvůrcem písní a ve své tvorbě se inspiroval sci-fi estetikou a futurismem. Průlom přišel čtyři roky po vzniku kapely, kdy se jejich píseň Spaceman objevila v reklamě na značku Levi’s, což ji okamžitě katapultovalo na první příčky britských hitparád. Skladba se stala jedním z nejprodávanějších singlů v historii Británie s více než 400 tisíci prodaných kopií během prvního týdne. Úspěch slavila i v dalších zemích včetně Austrálie a Německa.

Nová spolupráce v nostalgickém stylu: Beyoncé pro krále denimu oživila ikonickou reklamu z 80. let

Klára Kišová / 02. 10. 2024

Spaceman je bezpochyby největším hitem kapely. Píseň byla okamžitě rozpoznatelná díky svému zrychlenému elektronickému úvodu (který vznikl experimentováním s různými vokálními efekty a syntetizátory) a následnému přechodu do temnější rockové části. Tento futuristický mix se stal symbolem 90. let. První album The Boy With The X-Ray Eyes v roce 1996 dosáhlo komerčního úspěchu, ten byl však z velké části poháněn právě popularitou největšího hitu.

Přestože se očekávalo, že kapela naváže na úspěch, Babylon Zoo se s žádnou další písní nepodařilo znovu dosáhnout podobného úspěchu. Další singly a alba jako All The Money’s Gone nebo King Kong Groover fanoušky ani kritiku nezaujaly. Kapela Babylon Zoo se de facto rozpadla kolem roku 2000, kdy Jas Mann ukončil hudební kariéru. Oficiálně sice nebyl rozpad nikdy oznámen, ale kapela od té doby nevydala žádné nové písně ani alba. Jas Mann se poté stáhl do ústraní a zaměřil se na filmovou produkci.

Hit Lemon Tree dodnes zní hokejovými halami: Fools Garden se jeho úspěchu nikdy nepřiblížili

Soňa Pokorná / 18. 09. 2024

Velký průlom, hádky a ztracený hlas: Spin Doctors dnes hrají jen pro fanoušky z dob zašlé slávy

Soňa Pokorná / 26. 09. 2024

S debutovým hitem Unbelievable dobyli americkou hitparádu: EMF přestáli rozpad i smrt kytaristy

Soňa Pokorná / 02. 10. 2024

Zdroj: nme.com, rollingstone.com 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM