Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

Encyklopedie hudby: Rytmus funku rozhýbal svět, parketům vládne dodnes

Soňa Pokorná
18. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Funk je hudební žánr, který přinesl světu nový rytmus a styl, jenž se stal základem pro mnoho dalších hudebních směrů. Jeho vliv na taneční hudbu je stále cítit a dodnes inspiruje umělce po celém světě.

Nová hudba: The Cure konečně vydají nové album, nejlepší letošní deska dostala speciální verzi, Tom Odell má díky remixu našlápnuto na hit podzimu

Radek Bureš / 16. 10. 2024

Zrodil se ve Spojených státech na začátku 60. let, především z žánrů jako soul a rhythm and blues a stal se rytmičtějším a dravějším stylem oproti soulu, přičemž se zaměřil na silné basové linky, výrazné bicí a ostré kytarové riffy. Jeho průkopníkem byl legendární zpěvák a kapelník James Brown, který je často označován jako Kmotr funku. Za první funkovou nahrávku je často označována jeho Papa’s Got a Brand New Bag z roku 1965. 

Mezi další významná jména tohoto žánru patří například Sly And The Family Stone. Jejich hit Thank You (Falettinme Be Mice Elf Agin) z roku 1970 přinesl originální zvuk a smíchání různých stylů, včetně rocku a psychedelie.

Největší rozmach zažil funk v 70. letech, kdy se stal hlavním žánrem nejen v Americe, ale i jinde ve světě. Funkové rytmy a energie ovlivnily vznik mnoha kapel a daly základ disco hudbě. Funkové prvky se také staly klíčovými pro hip-hop.

Vliv funku je stále velmi patrný. Moderní hudba čerpá z funkových rytmů, ať už v hip-hopu, popu nebo elektronické hudbě. Funkové prvky ve svých skladbách využívají i současní umělci. Jedním příkladem za všechny je třeba megahit Uptown Funk z roku 2014.

Encyklopedie hudby: Soul vyjadřuje radost, bolest i naději

Soňa Pokorná / 11. 10. 2024

Encyklopedie hudby: Revoluční rock’n’roll změnil svět a dodnes mu vládne

Soňa Pokorná / 04. 10. 2024

Encyklopedie hudby: Nadčasové a inspirativní blues má v názvu smutek, ale bojuje proti němu

Soňa Pokorná / 27. 09. 2024

Encyklopedie hudby: Swing rozhýbal svět a bavil vojáky na frontách druhé světové války

Soňa Pokorná / 20. 09. 2024

Zdroj: rollingstone.com, wikipedia.com 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM