Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kalendář

Zrodila se hvězda: V tento den vyšlo debutové album Amy Winehouse pojmenované po Franku Sinatrovi

Avatar photo Michal Plšek
20. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

20. říjen je 294. den roku, do jeho konce zbývá 72 dní. Svátek slaví Vendelín a Eunika. V roce 1973 byla otevřena ikonická budova Opery v australském Sydney. 

Jaká socha zdobí Kodaň a v kterém městě najdeme ikonickou Operu? Ukažte své zeměpisné znalosti v kvízu

Michal Plšek / 18. 07. 2024

Narodili se

Jess Glynne, anglická zpěvačka (1989)

Rodačka z Londýna se do povědomí hudebních fanoušků dostala vokály v hitu skupiny Clean Bandit Rather Be a a spoluprací s producentem Route 94 na singlu My Love. Oba v roce 2014 obsadily nejvyšší příčku v UK Singles Chart. O rok později vyšlo debutové album I Cry When I Laugh, které okamžitě vystřelilo na vrchol ostrovní hitparády. Stejný úspěch zopakovala druhá deska Always In Between z roku 2018, letošní album Jess to dotáhlo na 6. příčku. Zpěvačka je rekordmankou britského žebříčku, jiné ženě se nepovedlo dobýt jeho singlovou část osmkrát. Ve sbírce ocenění se vyjímá cena Grammy a tři Ivor Novello Awards, z devíti nominací na Brit Award neproměnila ale ani jednu. 

Snoop Dogg, americký rapper a herec (1971)

Cordozar Calvin Broadus se může pochlubit 16 nominacemi na cenu Grammy, z nichž ovšem neproměnil žádnou. Jeho nahrávky – mezi nimi 19 alb, čtyři soundtracky a 175 singlů – dosáhly celosvětově prodeje přes 37 milionů kusů. První tři alba obsadila nejvyšší příčku americké hitparády. Propagátor marihuany se krom hudby věnuje i herectví, asi největší prostor dostal v krimikomedii Starsky & Hutch po boku Bena Stillera a Owena Wilsona. 

Jednou jako pán kožichů, jindy v županu ke kalhotám s puky: Takhle to kontroverzní rapper Snoop Dogg umí s módou

Karin Šnýdrová / 20. 10. 2022

Tom Petty, americký hudebník (1950)

Zpěvák a skladatel po čtyři dekády plnil diskografii kapely Heartbreakers hity jako Learning To Fly, American Girl, Breakdown, Don’t Do Me Like That nebo Refugee, od roku 1987 i sólovou díky singlům Free Fallin’ a I Won’t Back Down, které se dostaly i na vrchol americké rockové hitparády. O rok později se připojil k superkapele Travelling Wilburys, ve které společně s ním hráli Roy Orbison, George Harrison, Jeff Lynne a Bob Dylan. Zemřel necelé tři týdny před svými 67. narozeninami, 2. října 2017. 

Hana Hegerová, slovensko-česká zpěvačka (1931-2021)
Josef Váňa,
český žokej a trenér, osminásobný vítěz Velké pardubické (1952)
Danny Boyle, anglický režisér oceněný Oscarem a Zlatým glóbem (1956)
Viggo Mortensen, americký herec (1958)
Kamala Harris, viceprezidentka a kandidátka na prezidentku USA (1964)
John Krasinski, americký herec, režisér a scenárista (1979)

Vyhraje „Bezdětná kočka“ Kamale Harris volby? Taylor Swift podpořila demokratickou kandidátku

Klára Kišová / 11. 09. 2024

Stalo se

2003

Amy Winehouse vydala své debutové album Frank. Titul alba odkazuje na legendu svěové hudby Franka Sinatru. V britské hitparádě Amy obsadila třinácté místo, dobře si vedla i v Řecku, Polsku a Rakousku, kde se vešla do Top 5. Po zpěvaččině úmrtí v roce 2011 se album do ostrovní hitparády vrátilo a dostalo se na třetí místo. Celosvětové prodeje činí dva miliony kopií.

Krásný hlas, fenomenální úspěch, divoký a krátký život: Amy Winehouse by oslavila čtyřicetiny

Pavel Kučera / 14. 09. 2023

1984

Wham! se na tři týdny usadili na vrcholu britské hitparády se singlem Freedom. Pro duo to bylo druhé číslo 1 v domácím žebříčku. Píseň byla s pozměněným textem použita v japonské reklamě na kazety značky Maxell.

Kamarádi ze základky, kteří se rozhodli dobýt svět popu: Před 40 lety vyšlo debutové album dvojice Wham

Pavel Kučera / 01. 07. 2023

1977

Část kapely Lynyrd Skynyrd zemřela při leteckém neštěstí. Cestou z koncertu v Greenville na další vystoupení v Baton Rouge letadlu došel benzín a piloti se neúspěšně pokusili o nouzové přistání. Hlavní zpěvák Ronnie Van Zant, kytarista Steve Gaines, jeho sestra, vokalistka Cassie Gaines a road manager Dean Kilpatrick (společně s piloty) zemřeli, zbylí členové utrpěli vážná zranění. Nehoda se stala jen tři dny po vydání páté desky Street Survivors. V roce 1987 se kapela po desetileté pauze vrátila na pódia s Ronnieho mladším bratrem Johnnym za mikrofonem a funguje dodnes. 

1973

The Rolling Stones zaznamenali svůj sedmý triumf v americké hitparádě. Pomohl jim k tomu hit Angie. V ostrovním žebříčku do dotáhl jen na pátou příčku. Podle různých zdrojů opěvoval Mick Jagger partnerku kolegy Davida Bowieho. 

Mick Jagger slaví 80: Jeden z největších hitů prodal Bilu Gatesovi, opěvoval i manželku kolegy Bowieho

Pavel Kučera / 26. 07. 2023

Dojemné vyznání na koncertě: Justin Timberlake a Jessica Biel oslavili výročí, jejich lásku nezničila ani údajná nevěra

Michaela Dočkalová / 17. 10. 2024

Nová hudba: The Cure konečně vydají nové album, nejlepší letošní deska dostala speciální verzi, Tom Odell má díky remixu našlápnuto na hit podzimu

Radek Bureš / 16. 10. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM