Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Hudba

Expres Top: Fontaines D.C. válcují hitparády s novou deskou, The Weeknd završí trilogii, slavná djka musela na operaci

Avatar photo Václav Mašinda
20. 10. 2024

Nedělní program je na Expres FM pevně stanovený a nepohne s tím absolutně nic. S pátou hodinou vysíláme Expres Top, žebříček, který sestavujeme týden co týden podle toho, jak často u nás slyšíte jednotlivé skladby. A přidáváme pět novinek. 

Neděle
17:00 – 18:00
Expres TOP
10 nejhranějších songů Expres FM + 5 novinek.
Václav Mašinda

Novinka: Andy C & Becky Hill – Indestructible

 Andy C je pionýrem drum’n’bassu. Možná vám ještě po páteční noci duní v hlavě, tedy v případě, že jste byli v pražském klubu Roxy na jeho show. A i v tomto případě platí to, že některé věci jsou takzvaně šuplíkové, kde potichu spí a čekají na svou příležitost. V případě tracku Indestructible to trvalo pěkných devět let, než základ dostal patřičný tvar. Hlasem je pak zpěvačka Becky Hill, která je v tomhle žánru jako doma a nepochybně patří nejobsazovanější hlasy drum’n’bassu. I přes tento fakt je to jejich první spolupráce. 

10. Andy Čermák – Empty Cinema

Prázdné kino, noční můru všech kinařů nejen v Česku, ztvárnil do hudební podoby Andy Čermák. Právě tenhle singl brzy pokřtí v pražském Café v lese. Stane se tak 5. listopadu. Pravda je, že bychom rádi celé album, ale po zkušenostech s albem prvním víme, že to z Andyho leze jako z chlupaté deky a možná bude ohlašované album několikrát posunovat. Ale třeba překvapí. 

Andy Cermak: Moje hudba funguje líp v zahraničí, důležité je i to, co dělám tady

Miloš Pokorný / 01. 12. 2023

Novinka: The Cure – A Fragile Thing

Hudebním veteránům The Cure už za necelých 14 dní vyjde album, o kterém si mnozí mysleli, že nikdy nebude. Po 16 letech nás čeká deska Songs Of A Lost World. Druhou ochutnávkou je singl A Fragile Thing. U ní by nikdo nevěřil, že šéf téhle kapely Robert Smith v dubnu sfoukl na dortíku 65 svíček. Věk je zkrátka jen číslo.

Depresář, který umí ukázat i veselou stránku: Rozčepýřený zpěvák The Cure slaví 65. narozeniny

Pavel Kučera / 19. 04. 2024

Nová hudba: The Cure konečně vydají nové album, nejlepší letošní deska dostala speciální verzi, Tom Odell má díky remixu našlápnuto na hit podzimu

Radek Bureš / 16. 10. 2024

9. Pawsa – Too Cool To Be Careless

Dj Pawsa je na londýnské taneční scéně již etablovaným jménem, které se čas od času vynoří s nějakým výtečným trackem a pak zase zmizí v temných techno klubech. Už před deseti lety udělal průlomový singl Pilot. Toto je předělávka songu z roku 1984 Don’t Look Any Further, kterou přejmenoval na Too Coo To Be Careless. 

Novinka: Charli XCX & Ariana Grande – Sympathy Is A Knife

Charlie XCX si svoje umělecké jméno přenesla z tehdejšího Messengeru MNS. Dcera Skota a Indky přebarvila léto do Brat zelené a nyní je tu s hudebním nášupem, když přepracovala album do nové podoby s hudebními hosty jako jsou Billie Eilish, Lorde, Troye Sivan The 1975 a v neposlední řadě také Ariana Grande. Z alba Brat And It’s Completely Different But Also Still Brat je tu jejich duet Sympathy Is A Knife. 

8. Rudimental & Mystic Marley & Flowdan – Ram Pam

Seskupení Rudimental za svoji kariéru lehce zeštíhleli, ale to nikdo nepozná, protože se vždy opírali o spolupráce a zpěv spřátelených umělců jako John Newman, Becky Hill, Ella Eyre, Alex Clare, Ed Sheeran, Jess Glyne a desítky dalších. V tomhle singlu se objevili rapper Flowdan a zpěvačka Mystic Marley. 

Novinka: Lost Frequencies & Tom Odell – Black Friday (Pretty Like The Sun)

Základ této skladby vyšel ze šestého alba zpěváka Toma Odella Black Friday. Titulní skladba byla nominována na cenu Ivor Novello za nejlepší text a hudbu. Téhle skladby si všiml i belgický dj a producent Lost Frequencies a použil ji do remixové podoby, která začíná skvěle rotovat i na streamovacích platformách. 

7. Blossoms – Perfect Me

Vzhledem k tomu, že u bratrů Gallagherových nikdy nevíte, příslib pro Blossoms, že by mohli zahrát před Oasis na jejich reunion tour, možná vzal za své. Nové jméno, o kterém se spekuluje, je Richard Ashcroft s kapelou The Cats. Ale zpátky k Blossoms. Jejich singl Perfect Me se objevil na albu Gary, které vyšlo 20. září a kapela němu vyjíždí na turné, které je z 80 procent vyprodané. 

Novinka: Prázdniny – Colorblind

Pátá novinka je od brněnské kapely prázdniny. Ta se nedávno účastnila koncertu na podporu zaplavené Opavy. Poprvé tam naživo zazněl i song Colorblind, u kterého si i zasurfovali na rukách diváků. Možná to samé vyzkouší v pátek 25. října v pražském klubu FAMU. Je to podle jejich slov nejpopovější singl, jehož základy položili už před létem. Finální verze vznikla ve Vídni na letišti, když frontman kapely čekal na zpožděné letadlo několik hodin.

6. Nimino – I Only Smoke When I Drink

Šesté místo obsadil dj a producent Nimino, jehož hudební cesta začala v 11 letech, když začal chodit na bicí. To, že se nikdy žánrově neukotvil,  mu dává příležitosti na různých typech festivalů. Nedávno navíc dostal zakázku na hudbu pro Zalando nebo Lacoste. 

5. The Beaches – Jocelyn

The Beaches pokračují ve vydávání nových singlů po průlomovém úspěchu jejich alba Blame My Ex. Pro jméno do téhle skladby nešla děvčata z The Beaches příliš daleko. Při psaní nové skladby jim jejich kolega Lowell neustále zpíval o jakési Jocelyn, až zašly na své sociální sítě a mezi fanynkami hledaly nějakou Jocelyn. A našly. Dotyčná se pak stala přes noc tématem a hvězdou tohoto songu.

4. The Blessed Madonna & Kylie Minogue – Edge Of Saturday Night

The Blessed Madonna před pár dny absolvovala operaci kvůli přetrvávající anémii. Jak sama řekla, bez zákroku by další turné nedokončila. Tak špatně na tom byla. Když jí bylo 14, propašovala se na svou první rave party a tam našla životní poslání, když už ho jako šikanovaná nenašla ve škole. A tak svět tu má jednu z nejlepších djek světa a producentku, která se do trháku Edge Of Saturday Night spojila s australskou superstar Kylie Minogue. 

3. The Weeknd – Dancing In The Flames

Tohle je první ukázka z poslední části albové trilogie, kterou ohlásil The Weeknd už před čtyřmi roky s albem After Hours. Dvojkou byla deska Dawn FM a do konce roku přijde závěrečná část s názvem Hurry Up Tomorrow. S touto trilogií se Kanaďan Abel Tesfaye nejspíš přestane ukrývat za uměleckým jménem The Weeknd a bude už vystupovat jen pod svým občanským jménem.

2. Jamie xx & Romy & Oliver Sim – Waited All Night

Romy a Oliver Sim se ve službách svého kapelníka z The xx Jamieho xx objevili i na jeho druhé sólové desce In Waves. Připomínáme jarní koncert v pražské hale Forum Karlín, který tuto desku přinese. Zda to bude i s hosty, se musíme nechat překvapit.

1. Fontaines D.C. – Here’s The Thing

Která kapela je na Expres FM nejhranější? Je to parta, která si dala název buď podle ulice, ve které vznikla, nebo podle Johnnyho Fontany, postavy z filmu Kmotr, zpěváka a filmové hvězdy, kmotra Vita Corleoneho. Každý si může vybrat svoji verzi. Ovšem po objevení názvu se zjistilo, že jedni Fontaines už existují v Los Angeles, a tak si přilepili za jméno zkratku Dublin City. A je tedy jasné, že to jsou Fontaines D.C. Song Here’s The Thing pochází z jejich skvělé letošní desky Romance. 

Spaceman je katapultoval do hitparád: Babylon Zoo vzlétli a pak rychle zmizeli

Soňa Pokorná / 16. 10. 2024

Grammy za nejlepší country album může získat popová hvězda: Šanci má Beyoncé i Post Malone

Klára Kišová / 16. 10. 2024

Encyklopedie hudby: Rytmus funku rozhýbal svět, parketům vládne dodnes

Soňa Pokorná / 18. 10. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM