Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Encyklopedie hudby: Country je hudba kovbojů, která dobyla svět

Soňa Pokorná
25. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Když se řekne country, vybaví se nám široké klobouky, kytary a třpytivé kovbojské boty. Tento žánr má však za sebou mnohem zajímavější historii, než si možná myslíte. Jak se stalo, že hudba z amerických farem a salonů pronikla až do moderních hitparád? A proč se z ní stal fenomén, který žije dodnes?

Nová hudba: K-popová hvězda ulovila Bruno Marse, australská čtveřice vzdává hold taneční scéně, singly lákají na nové desky The Wombats nebo FKA Twigs

Radek Bureš / 23. 10. 2024

Country hudba se začala formovat na počátku 20. století ve Spojených státech, především na jihu země v místech jako Tennessee a Texas. Byla ovlivněna evropskými lidovými melodiemi, které do Ameriky přivezli přistěhovalci z Británie a Irska a mísila se s prvky blues a gospelu. První velký průlom přišel s takzvanými Bristol Sessions v roce 1927. Tehdy byly nahrány první skladby, které dnes považujeme za klasické country a zároveň zde byly objeveny první legendy žánru jako Jimmie Rodgers a The Carter Family. Bristol Sessions otevřely dveře desítkám dalších hudebníků a ukázaly, že i venkovská, lidová hudba může být komerčně úspěšná. Nahrávky z těchto sezení se staly základními stavebními kameny pro rozvoj country hudby v USA a stále více nahrávacích společností se pak snažilo najít nové talenty. Dnes je město Bristol označováno za kolébku country hudby.

Encyklopedie hudby: Swing rozhýbal svět a bavil vojáky na frontách druhé světové války

Soňa Pokorná / 20. 09. 2024

Jednoduché melodie, akustické nástroje jako kytara, banjo a housle a příběhy o lásce, ztrátě a životě na venkově. Country se rychle stalo oblíbeným žánrem mezi dělníky, farmáři a horníky, protože vyprávělo o jejich každodenním životě a problémech. V 50. letech se country dostalo do širšího povědomí a objevily se hvězdy jako Johnny Cash, Patsy Cline a Hank Williams. Johnny Cash se svým hlubokým hlasem a černým oblečením přinesl temnější písně jako I Walk The Line a Ring Of Fire, které ho proslavily po celém světě. Hank Williams byl naopak symbolem klasického honky-tonk s písněmi jako Hey, Good Lookin’ a Your Cheatin’ Heart.

Encyklopedie hudby: Nadčasové a inspirativní blues má v názvu smutek, ale bojuje proti němu

Soňa Pokorná / 27. 09. 2024

Vrchol popularity country přišel v 80. a 90. letech, kdy se na scéně objevili umělci jako Garth Brooks, Reba McEntire a Shania Twain. Garth Brooks přinesl do country nové prvky a vystupoval na stadionech jako rocková hvězda. Jeho alba lámala rekordy v prodeji a stal se jedním z nejprodávanějších hudebníků všech dob. Shania Twain přinesla do country popový lesk a hity jako Man! I Feel Like a Woman! a That Don’t Impress Me Much se staly globálními megahity.

Encyklopedie hudby: Soul vyjadřuje radost, bolest i naději

Soňa Pokorná / 11. 10. 2024

Zajímavostí je, že country se postupně rozdělilo na různé podžánry jako country pop, country rock a alt-country, což umožnilo jeho větší rozšíření. Populární se stal i styl známý jako „new country“, který byl modernější a přístupnější pro širší publikum. Country hudba už nebyla jen pro fanoušky z venkova, ale stala se fenoménem po celém světě. I když se do popředí dostávají nové žánry jako hip-hop a elektronická hudba, country si stále drží své místo na výsluní. Jako country zpěvačka začala svou kariéru dnešní megahvězda Taylor Swift a country festivaly po celém světě dodnes přitahují stovky tisíc lidí.

Country hudba našla své místo i u nás. České country má svá specifika a velmi často se věnuje oslavě přírody, má tábornického ducha a reprezentují ho písně s českými texty. První velký boom přišel v 60. letech s kapelami jako Greenhorns a Fešáci. Písně jako Jaro od Greenhornů nebo Červená řeka se staly klasikou a znějí na trampských akcích dodnes.

Encyklopedie hudby: Rytmus funku rozhýbal svět, parketům vládne dodnes

Soňa Pokorná / 18. 10. 2024

Encyklopedie hudby: Revoluční rock’n’roll změnil svět a dodnes mu vládne

Soňa Pokorná / 04. 10. 2024

Encyklopedie hudby: Jazz změnil svět, symbolizoval svobodu a je základem dalších stylů

Soňa Pokorná / 13. 09. 2024
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM