Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kalendář

Hudební šlechta: V tento den The Beatles dostali tituly od královny a urazili válečné veterány

Avatar photo Michal Plšek
26. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

26. říjen je 300. den roku, ze kterého zbývá 66 dní. Svátek slaví Erik, Erich a Dimitrij. V roce 2013 se na zámku v Lánech sešli spiklenci z ČSSD s Michalem Haškem v čele s tehdejším prezidentem Zemanem s cílem obejít budoucího premiéra Bohuslava Sobotku. Účast později popírali, schůzka bývá označována jako Lánský puč.

Konec v přímém přenosu: Blikanec před kamerami udělal tečku za kariérou Haškovi, Nixonovi i Janet Jackson

Carlito Brigante / 26. 08. 2023

Narodili se

Keith Urban, australsko-americký hudebník (1967)

Zatímco country hudbou nepolíbení Evropani znají rodáka z Austrálie, který se v 24 letech přesunul do země country zaslíbené, jako manžela Nicole Kidman, pro fanoušky žánru je modlou. A oceňují ho i odborníci, Keith je držitelem čtyř Grammy, 15 Academy Of Country Music Awards, 13 Country Music Association Awards a šesti australských cen ARIA. Prodeje jeho alb činí bezmála 21 milionů kusů. 

Keith Strickland, americký hudebník (1953)

Kytarista, klávesista, bubeník a vokalista kapely The B-52’s, která zaujala hned debutovým singlem Rock Lobster v roce 1978. O 7 let později zemřel na AIDS jeden ze zakladatelů skupiny, Rick Wilson, načež se Keith z bubeníka stal hlavním kytaristou. V roce 1990 jejich singl Love Shack zabodoval v ostrovní i zámořské hitparádě. Kapela si vysloužila tři nominace na cenu Grammy. 

Bootsy Collins, americký hudebník (1951)

William Earl Collins zvaný Bootsy se proslavil v kapele Jamese Browna zkraje 70. let, později se připojil ke kolektivu hudebníků z kapel Parliament a Funkadelic George Clintona. Bootsy e považován za jednoho z průkopníků a inovátorů funku. Má i svou kapelu Bootsy’s Rubber Band. Jeho vliv sahá i do taneční hudby, hostoval mimo jiné v písni Groove Is In The Heart od Deee-Lite nebo Weapon Of Choice Fatboy Slima. Nebojí se ani metalu a jiných žánrů. V poslední době jeho jméno média skloňovala v souvislosti s projektem Silk Sonic, dokonce prý Bruno Marsovi a Andersonu Paakovi poradil i název. V roce 2020 jej magazín Rolling Stone zařadil na čtvrté místo svého přehledu 50 nejlepších baskytaristů všech dob. 

Bob Hoskins, anglický herec (1942-2014)
Hillary Clinton,
americká politička (1947)
Rita Wilson, americká herečka (1956)
Seth MacFarlane, americký herec, animátor a režisér (1973)

Jde to i v showbyznysu: Manželské páry, jejichž láska přežila desítky let

Michaela Dočkalová / 12. 02. 2023

Stalo se

2008

AC/DC se vyhoupli na nejvyšší příčku britské hitparády s albem Black Ice. Pro australskou kapelu to bylo patnácté prvenství v ostrovním žebříčku. Deska triumfovala v dalších 29 zemích světa včetně USA, Česka a domovské Austrálie. 

2004

Firma Apple uvedla na trh speciální edici přehrávače iPod v barvách kapely U2. V jeho paměti  bylo připravené místo na 5 tisíc písní, ovládací kolečko bylo vyvedeno v červené barvě a na těle přehrávače byly vygravírovány podpisy irské čtveřice. Přehrávač byl představen současně s albem How To Dismantle An Atomic Bomb, které v něm bylo samozřejmě nahrané. 

Žádné nudné tiskovky: Prince přidal cédéčko k novinám, U2 do iPodu a Wu-Tang Clan jedinou kopii vystavili v galerii

Radek Honc / 07. 09. 2023

1985

Whitney Houston poprvé ve své kariéře dobyla americký žebříček se singlem Saving All My Love For You. Stejný úspěch píseň zaznamenala i v britské hitparádě. V zámořské hitparádě pak fenomenální zpěvačka přidala dalších 10 No.1 hitů, na Ostrovech triumfovala už jen třikrát. 

Úžasný hlas a nezapomenutelné hity: Whitney Houston by oslavila šedesátiny

Pavel Kučera / 09. 08. 2023

1965

Královna Alžběta II. udělila tituly MBE (Člen Řádu Britského impéria) členům kapely Beatles. Podle vzpomínek Johna Lennona Brouci v jedné z koupelen Buckinghamského paláce kouřili marihuanu, aby zmírnili svou nervozitu. Mnoho předchozích držitelů na protest proti vyznamenání kapely své tituly vrátilo, na což John zareagoval po svém: „Hodně z nich dostalo své tituly za hrdinství ve válce, za zabíjení lidí. My je dostali, protože jsme lidi bavili. Zasloužíme si naše MBE víc!“

Hudební šlechta: Titul od královny mají členové Beatles, Elton i Bono, David Bowie jej odmítnul

Pavel Kučera / 23. 09. 2022

ADHD jako superschopnost: Paris Hilton se diagnózu dozvěděla až v dospělosti, žene ji dopředu

Michaela Dočkalová / 24. 10. 2024

Nová hudba: K-popová hvězda ulovila Bruno Marse, australská čtveřice vzdává hold taneční scéně, singly lákají na nové desky The Wombats nebo FKA Twigs

Radek Bureš / 23. 10. 2024

Zdroje: Wikipedia, onthisday.com, thisdayinmusic.com

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM