Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Ostatní

Máte strach, že se bude opakovat okupace? Čtyři důvody, proč to nehrozí

Redakce
V kontextu událostí posledních týdnů se občas objevují názory, že invaze Ruské federace na Ukrajinu je jen začátek a na řadě je Pobaltí nebo dokonce i střední Evropa a s ní i Česká republika. Zde je několik důvodů, proč jsou tyto obavy zbytečné.
14. 03. 2022

Severoatlantická aliance

Naše země patří do nejmocnější vojenské aliance světa a útok na jejího člena je útokem na celou alianci. To si ruský prezident Vladimir Putin samozřejmě uvědomuje a poslední, co by potřeboval, je konflikt s NATO. Mezi členy této aliance patří například USA, Francie, Německo nebo Turecko. Tyto země disponují moderními a silnými armádami s velkými bojovými zkušenostmi z různých novodobých konfliktů. NATO navíc pořádá pravidelná cvičení, takže i koordinace mezi jednotlivými zeměmi je na vysoké úrovni. Mezi námi a Ruskou federací se nachází velké množství zemí, mimo jiné i poslední dobou silně zbrojící Polsko, které je rovněž členem NATO.

Čtěte také: Vladimír Putin a jeho kariéra u tajné služby

Drahá válka

Vedení války je velice nákladná záležitost a Rusko není zrovna známé silnou ekonomikou. Ruská ekonomika je přibližně na úrovni Španělska a rozhodně nemá prostředky na dlouhodobý válečný konflikt. Rusko vždy bylo a rozhodně i v současnosti je dobré v obraně a obranných technologiích, ale v těch útočných, jako jsou třeba letadlové lodě nebo drony, doposud zaostává. Také ve vedení moderního elektronického boje je daleko za našimi západními spojenci. Události dnešních dnů nám navíc ukazují, že ruská armáda má navzdory své velikosti a poměrně zdařilé modernizaci stále co dohánět, a to i v základních aspektech vedení války jako je komunikace, koordinace nebo logistika.

Válka na Ukrajině očima astrologa: Jaký je podle horoskopu Putin a co čeká svět

Sankce

Ruská invaze na Ukrajinu měla za následek to, co pravděpodobně ruská generalita a politická elita neočekávala – sjednocení Západu, a to na takové úrovni, která za poslední desítky let nemá obdoby. Ačkoliv většina zemí rezolutně odmítla přímé vojenské zapojení v konfliktu, podpora Ukrajiny a sankce, které byly na Rusko uvaleny, jsou pro už tak nevelkou Ruskou ekonomiku opravdu zdrcující. Odchod mnoha soukromých firem z Ruské federace, bojkot ruských výrobků nebo diplomatická izolace Ruska jsou rozhodně těžkou ranou, ze které se bude největší země světa ještě dlouho vzpamatovávat.

Veřejné mínění

Popularita prezidenta Putina byla v Rusku vždy poměrně vysoká. To ale neznamená, že je jeho podpora bezbřehá. Vzrůstá počet demonstrací a protestů proti režimu a nespokojenost s invazí je opravdu vysoká. I v autokratické zemi, jako je Rusko, je veřejné mínění značnou silou, kterou nelze potlačovat donekonečna. Část ruské veřejnosti je navíc znepokojena vysokými ztrátami na životech, ke kterým v bojích na Ukrajině s Ruskem došlo a představa další vyčerpávající války, navíc s vojenským gigantem jako je NATO, by téměř jistě vedla k masivním protestům, a to v mnohem větším měřítku, než teď.

Úvodní foto: Profimedia
Zdroje:
Instagram

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM