Jejím předchůdcem byl sníh či led s medem, současná zmrzlina má ingrediencí ovšem mnohem víc. Máte chuť na točenou vanilkovou, tradiční kopečkovou nebo snad pravé italské gelato? Představíme vám podniky, kde vám naservírují ty nejlepší!
V sezoně od dubna do října zavírají půl hodiny před půlnocí, takže si autentickou italskou zmrzlinu můžete vychutnat třeba cestou z večírku. Gelaterii Grom najdete na Václavském náměstí a nově i v galerii Mánes v Praze. Ve svém menu má spoustu dobrot, kterým nelze odolat. Kromě gelata v kornoutku či kelímku nabízí také sorbety na dřívku, ledové tříště i sušenky meliga. A to všechno bez použití umělých aromat, barviv i éček. Trpíte alergií na lepek? Nezdráhejte přijít na návštěvu, protože garantujeme, že budete mít z čeho vybírat.
Ale co by to bylo za byznys, kdyby v něm neexistovala konkurence? Crème de la Crème je další vyhlášenou pražskou zmrzlinárnou, která se specializuje na italské gelato. A ani tady nepracují s chemickými přísadami. Téměř všechny zmrzliny jsou bezlepkové a objednat v pěti pobočkách si mohou i ti, kteří upřednostňují rostlinnou stravu. Veganská řada zahrnuje příchutě jako kokos, vlašský ořech, pistácie, slaný arašíd a hořká čokoláda.
Teď už ale pryč z hlavního města. Na luxusní točenou to chce výlet do Jaroměře. Zmrzlina Mája sice na první pohled nevypadá jako pětihvězdičkový podnik, jeho nabídka by si ovšem zasloužila minimálně jednu michelinskou hvězdu. Fantastické zmrzliny budou rájem pro vaše chuťové pohárky. Pravidelná obměna sladkého menu vám vždycky dodá důvod k další návštěvě. Vyzkoušíte třeba hit Instagramu ve fotogenické černé barvě?
Zmrzlinárnu 2AD v Kačici na Kladensku poznáte podle toho, že je před ní dlouhá fronta. Ostatně porcí tu jsou schopni vydat až dva tisíce denně. Za unikátními recepty stojí majitel Darek Hrivňák se synem a obsluhu má zas na starosti jeho manželka s dcerou. Výborné smetanové i ovocné zmrzliny připravují z těch nejkvalitnějších surovin a je vidět, že právě to je klíčem k úspěchu. Mimochodem, na objednávku vám tu dokážou připravit i zmrzlinový dort.
Ve Stráži pod Ralskem nabízela 400 druhů zmrzlin, dnes působí Ivana Jablonovská v Mimoni. Vážíte-li sem cestu, měli byste vyzkoušet některou z jejích specialit. Klasické příchutě jsou vám k dispozici samozřejmě také, ale lákavější jsou ty, které jen tak nepotkáte. Jestliže jste plnoletí, ochutnejte zmrzlinu s alkoholem, případně si kupte kornout svíčkové, hořčicové či koprovky.
Úvodní fotografie: Profimedia