Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Je třeba zabít rodiče: Seriál o bratrech Menendezových vám ulepí mozek, nedává však jasné odpovědi

Iva Růžičková
14. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Podle jedné anekdoty je tou osobností z řad LGBT, která nejsilněji zasáhla svět, Jeffrey Dahmer. Poté, co jeho příběh uchopili tvůrci Ryan Murphy a Ian Brennan a vznikl desetidílný opus, děsivost jeho nutkavého vraždění zahrnujícího mučení, kanibalismus a nekrofilii znovu zarezonovala. Na tuto loňskou podívanou, která se stala pro svou vysokou úroveň senzací, navazuje nedávno uvedený seriál Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových.

Případ dvou bratrů, kteří  v roce 1989 chladnokrevně zastřelili své rodiče sedící pokojně na gauči ve svém domě v Beverly Hills, otřásl veřejností ve Spojených státech, a ta se polarizovala v několik let trvajícím soudním procesu, který se konal dokonce dvakrát. Po zhlédnutí pak nedostáváme jasnou odpověď, jak si celý příběh vyložit. Obhajoba byla postavená na verzi zabití v sebeobraně ze strachu o život po psychickém, fyzickém teroru a sexuálním zneužívání trvajícím od útlého dětství. Vyznění série se nepřiklání ani na jednu stranu. Dlužno dodat, že dnes 53letý Erik Menendez se proti způsobu zachycení sebe a svého bratra veřejně ohradil a neměl radost.

Vzhůru do Tanečních: Novému seriálu dominuje Saša Rašilov

Michal Plšek / 07. 10. 2024

Každý vrah si potřebuje popovídat

Herectví Coopera Kocha a Nicholase Alexandera Chaveze, kteří ztvárnili Erika a Lylea, jsme si zatím neměli možnost příliš vychutnat. Jejich otec má tvář Javiera Bardema a matka Chloë Sevigny, na niž s dojetím pamatujeme jako na oddanou sekretářku psychopata z Amerického psycha. Zachovala si křehkost projevu, ale dokáže působit jako matka mimořádně tvrdě. Tímto příběhem nejsme tak silně vyděšeni, jako s námi dokázal otřást Dahmer. Stejně však jsme během sledování nepříjemně ulepení na mozku. 

Matku Kitty Menendez ztvárnila Chloë Sevigny, jejího manžela Joseho Javier Bardem

Odporně bohatí hlupáci

Nebylo by ani normální, aby se tvůrci snažili na sílu trumfnout odporné návyky protagonisty první série. V příběhu Erika a Lylea Menendezových si však přece jen užijeme nechutností až až. Incestní vztah obou bratrů, sexuální zneužívání a nebetyčná hloupost, se kterou bratři vykládají o zločinu psychoterapeutovi, protože jsou navyklí požívat nekonečnou loajalitu jen proto, že jsou odporně bohatí, by samy o sobě stačily. Výživná je však také rovina seriálu, která se přibližuje k jiné tvůrčí větvi Ryana Murphyho, American Crime Story, v níž se můžeme podívat na některé z nejslavnějších soudních procesů.

Nicholas Chavez jako Lyle, Cooper Koch v roli Erika

Zdánlivě dokonalá matka, která si vybije frustraci na otravné sousedce: Jessica Biel exceluje v thrilleru Candy

Iva Růžičková / 20. 01. 2023

Sláva jako vedlejší produkt vraždy

V tomto smyslu se tvůrci ve dvou momentech dotkli svých vlastních dřívějších vyprávěcích opusů – a to právě Dahmerova případu, k němuž veřejnost oba bratry přirovnávala, přestože své rodiče nesnědli, ale jenom několikrát střelili brokovnicí, když se dívali na televizi. V jednom momentu se objeví i zmínka o případu O.J. Simpsona, který zastínil jejich svého druhu slávu a který zpracovávala série American Crime Story Lid versus O.J. Simpson.

Oscarový Javier Bardem hraje Jose Menendeze

Vrah, nebo oběť? Petr Kramný dostal prostor v dokumentu a dál popírá svou vinu

Iva Růžičková / 19. 08. 2024

Ne všichni své rodiče zavraždí 

Z původní stáje American Horror Story, odkud Murphy čerpal hereckou škálu, se v Příběhu Erika a Lylea Menendezových objeví jen Leslie Grossman v roli nepříliš bystré milenky psychiatra obou bratrů. Spletitým právnickým soubojem a celkem dvěma procesy provází diváka reportér Dominick Dunne, sám otec zavražděné dívky Dominique, kterou známe jako slibnou herečku z Poltergeist z roku 1982. Dunne mimo jiné k argumentaci obhajoby jednáním v sebeobraně podotýká, že existuje bezpočet těch, kteří byli emocionálně a fyzicky týráni svými rodiči, kteří jimi byli sexuálně zneužíváni, nebo byli nuceni trpět, protože rodiče svým přehlížením sexuální zneužívání dopustili – ne všichni však proti nim obrátí zbraň.

A hlavně ten kokain

Impérium Menendezovy rodiny stálo na filmovém a hudebním průmyslu 80. let. Tento popkulturní kolorit pochopitelně bratrům Erikovi a Lyleovi mimořádně sluší. Zlatá mládež tou dobou utrácela čas a peníze především stylově a máme pochopení pro to, že nejlépe se nad ztrátou rodičů truchlí s rolexkami na ruce, za volantem Porsche a s kokainem v sobě. Pokud však divákům budou chybět opravdu žaludek obracející způsoby nakládání s mrtvými oběťmi, můžou se těšit na zpracování zločinů Eda Gaina, které budou předmětem zájmu třetí série Monstrum. 

Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových (The Lyle And Erik Menendez Story)
Režie: Carl Franklin, Paris Barclay, Michael Uppendahl, Max Winkler, Ian Brennan
Scénář: Ryan Murphy, Ian Brennan, David McMillan, Reilly Smith, Todd Kubrak
Hrají: Cooper Koch, Nicholas Alexander Chavez, Javier Bardem, Chloë Sevigny, Dallas Roberts, Jason Butler Harner, Leslie Grossman

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022

Jedenáctá série American Horror Story sbírá vlažná hodnocení: Jsme až moc otrlí, nebo je to vážně nuda?

Iva Růžičková / 13. 01. 2023

Metoda Markovič: Za hustým cigaretovým dýmem najdeme slaboduchého vraha, který děsí i vyvolává lítost

Iva Růžičková / 05. 02. 2024

Vraždící hezoun počtvrté: Seriál Ty se přenesl přes oceán do Londýna

Iva Růžičková / 07. 04. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM