Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Nejdrsnější věznice světa: Bory šumí na Netflixu, vstupní prohlídka je drsnější než v Indonésii

Iva Růžičková
29. 09. 2023

Nejnovější – v pořádí už sedmá – série Nejdrsnější věznice světa na Netflixu zavádí v jednom díle svého protagonistu Raphaela Rowea v jedné ze čtyř epizod do české věznice na Borech v Plzni.

Zdeněk Pohlreich explicitně běsnil hrůzou z toho, do jaké díry ho zase štáb poslal. Naproti tomu Raphael Rowe se po několik sérií nechává umístit do těžkých káznic po celém světě a uvědomuje si evidentně až příliš dobře, co tyto jeho mise znamenají. Důležitý zde není jen divácký ohlas a úspěch přinášející streamovací platformě. Podstata je zároveň kladená na osudy a životní podmínky těch, o kterých by společnost nejradši už nikdy neslyšela. Pro mnoho vězňů v méně osvícených státech je zájem britského novináře často jediným způsobem, jak o sobě dát vědět.

Hodně Velké nic: Klusákův dokument hraje na city, dává prostor i dezinformátorce

Iva Růžičková / 14. 04. 2023

Host s filmovým štábem v cele

Sám Raphael Rowe neshlíží na odsouzené jako nějaký návštěvník z toho slušného světa na vězně nebo jako akademický vědec na vyloučenou komunitu – sám má až příliš osobní zkušenost. V roce 1990 byl nespravedlivě odsouzen na doživotí za vraždu a sérii loupežných přepadení a takřka dvanáct let trvalo, než vyšla pravda najevo. To ale ví každý, kdo se podíval na jediný příběh Nejdrsnějších věznic světa, protože tak praví vždy úvodní text každého dílu.

V sedmé sérii diváci navštíví i finskou věznici Kylmäkoski plnou odsouzených násilníků

Čtyři různé lokality

Sedmá série staví divákovi před oči ke srovnání podmínky ve vězení ve Finsku, Indonésii a Šalamounových ostrovech. Pro české diváky bude jistě nejatraktivnější návštěva věznice na Borech v Plzni. Zkuste uhodnout, kde jsou při vstupní prohlídce nejdůkladnější a vězeň si musí i nadzvednout varlata? Správně, je to u nás na Borech. Zatímco ve Finsku je práce či studium pro vězně dobrovolné a jeden z nich si svým řemeslem – tkaním koberců – dokáže vydělat až 100 euro měsíčně, v Česku je maximem výdělku 8.500 korun.

Vstupní prohlídka v Česku byla – minimálně v sedmé sérii – nejdrsnější

Čest českých vařičů

Ovšem ani ve finském vězení by člověk sedět rozhodně nechtěl. V osudu většiny odsouzených Na Borech hraje nějakou roli drogový problém, drogou číslo jedna je česká specialita pervitin. Na otázku, jestli jeden z Raphaelových českých spoluvězňů přijímá zodpovědnost za svou trestnou činnost výroby pervitinu v řádu kilogramů, dostane odpověď: Prý se vždy mohl pochlubit, že vyráběl velmi čistý perník, žádný takový, který kazí zuby.

Rozprava s odsouzencem na Borech

Jak se z vraha stane celebrita: Za co byl Jiří Kajínek odsouzen a co dnes dělá

Martina Hoblová / 27. 11. 2022

Čistota, půl trestu

Na Borech kromě rekvalifikací a terapeutických sezení jako by panoval princip disciplíny a každodenního drilu úklidem. Mimochodem transport předmětů i vzkazů z cely na celu pomocí provázků se ve vězeňském žargonu nazývá koňování. Mimo pervitin je ve věznici možné získat cokoliv a v případě některých léčiv je tu ta výhoda, že je není možné zachytit rozborem moči. Jeden z mladých vězňů připouští, že zbavit se ve vězení závislosti je poměrně těžké.

Tenhle pohled na plzeňskou věznici si určitě každý z nás osobně nechá ujít

Tam, kde lidská práva neexistují

Existují však vězení, do kterých by žádný filmový štáb nebyl vpuštěn a které si s nohama v teple na Netflixu nikdy neprohlédneme. Těmi nejbrutálnějšími mají být například věznice v Rusku, jmenujme ještě z mnoha nejtrýznivějších Bolívii, Rwandu a Severní Koreu.

Ve věznici s maximální ostrahou v Rove si spousta vězňů odpykává trest za sexuální trestné činy

Matematika zločinu odhaluje pokřivenost české justice: V seriálu podle skutečnosti je Jiří Bartoška za zlouna

Iva Růžičková / 12. 09. 2023

Bývalý detektiv Karel Tichý: Krejčířův návrat si nepřejí zločinci ani svědci, převoz z Afriky by stál desítky milionů

Iva Růžičková / 11. 05. 2023
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM