Víkend na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Prokopat se z bahna ven: Uměleckou reinkarnaci prožili Nicolas Cage, Zac Efron i Ben Affleck

Avatar photo Carlito Brigante
30. 05. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Cesty páně bývají nevyzpytatelné a stejné je to i s hereckými kariérami, které často naplňují známé „jednou dole, jednou nahoře“. Pojďme si připomenout přehlížené, proklínané a zatracované hollywoodské figury, na které odborníci koukali skrz prsty a diváci o ně ztratili zájem. Cesta zpátky bývá často složitá, ale ne nereálná. Tohle jsou tři nečekaní hrdinové, kterým se povedl comeback jako z hollywoodského spektáklu!

Sheldon a Amy opět spolu: Závěrečná řada seriálu o dětství geniálního vědce přinesla nejedno překvapení

Michaela Dočkalová / 27. 05. 2024

Nicolas Cage

Konec dobrý, všechno dobré? S Nicolasem Cagem to vypadalo v posledních letech zle, ale nakonec se stříbrným plátnem rozloučí asi v nejlepší možné fazoně. Artový hit To se mi snad jen zdá se sice nominace na Oscara překvapivě nedočkal (nechyběl aspoň na shortlistu Zlatých glóbů), ale srdce fanoušků si rozhodně získal. Slibně vypadá i chystaný horor Longlegs, spidemanovský Noir nebo nové dobrodružství Obchodníka se smrtí. Ještě před pár měsíci ale u Nicolase takhle veselo rozhodně nebylo.

To se mi snad zdá: Plešatý Nicolas Cage září ve filmu s milostnou scénou, po které si budete chtít vypíchnout oči

Iva Růžičková / 08. 04. 2024

Přes solidní nezávislé začátky a komerčně veleúspěšný přelom milénia propadl až do nejnižších pater filmové zábavy. A světe div se, mohl si za to sám. Respektive jeho zhýralý život, kvůli kterému se zadlužil, až musel brát doslova každou nabídku nevalné úrovně. Svůj život si však konečně urovnal, vše do dolaru splatil a nyní se chce hlavně bavit a brát umělecky hodnotnější projekty. Byť nedávno pohrozil, že už si ho před kamerou moc dlouho neužijeme.

Chodící meme i herec oscarových kvalit. Čím nás fascinuje oslavenec Nicolas Cage?

Carlito Brigante / 07. 01. 2023
Z nezávislého filmu To se mi snad zdá se stal překvapivý hit

Zac Efron

Hezoun, lamač dívčích srdcí i průšvihář. Zac je samozřejmě nejvíce spojen s rolí v Muzkálu ze střední (High School Musical). Tato role mu přinesla celosvětovou popularitu především u něžného pohlaví, ale také spoustu hejtrů a tlak, se kterým se nebyl schopen vypořádat. Začal střádat kauzy, na kterých se bulvár vždy rád povozil. Do éteru se dostal jeho boj s alkoholem a drogami, ze kterých se musel odborně léčit. Jeho impulzivní povaha se pak projevila například bitkou s bezdomovcem. Na chuť mu nemohli dlouho přijít ani kritici, kteří jej měli dlouhé roky zapsaného jako toporného krasavce bez špetky charismatu, který ale v zásadě nic moc neumí.

Zapomeňte na Muzikál ze střední: Zac Efron je hora svalů a pořádný drsňák, ze kterého ženy šílí

Michaela Dočkalová / 21. 07. 2023
Herec v sérii Zac Efron nohama na Zemi

Herce tahle nálepka dlouhodobě štvala a snaží se jí dlouhodobě strhnout. Začal se prezentovat jako dobrodruh a tvrďák, což jej málem stálo život. V roce 2019 prodělal vážnou nemoc podobnou tyfu během natáčení své dobrodružné série Zac Efron nohama na Zemi. Dlouhodobě se proslýchá jeho ambice získat Oscara, kvůli které vzal role v survivalu Zlato, megahitu Největší showman nebo aktuálním wrestlerském dramatu Železní bratři. Jestli na vysněnou metu dosáhne, si předpovědět netroufneme, je ale jasné, že umělecká i divácká obec začaly brát někdejšího nejvysmívanějšího muže Hollywoodu vážně.

Někteří pověsili herectví na hřebík, jiní rozvíjejí zářivou kariéru: Kde skončily a jak dnes vypadají dětské hvězdy přelomu milénia

Kristýna Ševčíková / 16. 12. 2022

Ben Affleck

Jaké to je být v Hollywoodu na vrcholu i na dně, by mohl velmi dobře vyprávět. Během tří dekád v továrně na sny prošel mnohými etapami: Byl odmítaným snaživcem, obletovanou hvězdičkou, pohrdanou postavičkou, uznávaným navrátilcem a nyní se jeho trajektorie mění stejně jako jeho divoký vztah s životní láskou Jennifer Lopez. O Bena Afflecka začal být zájem poté, co se svým nejlepším kamarádem Mattem Damonem získal Oscara za scénář ke krásnému psychologickému dramatu Dobrý Will Hunting z roku 1997. A když se mu komerčně i umělecky zadařilo díky rolím v hitem Zamilovaný Shakespeare nebo Armagedon, zdálo se, že jej nemůže nic zastavit.

Matt Damon, Robin Williams a Ben Affleck v roce 1997 s Oscary za film Dobrý Will Hunting

Z ráje do pekla a zpět na vrchol: Ben Affleck se vrátil na výsluní, pomáhá mu jeho letitý kamarád i staronová láska

Carlito Brigante / 17. 06. 2023

Kritika chtěla Bena vidět jako charakterního herce, místo toho se vrhl do světa romantických komedií, a to až po odpad s názvem Láska s rizikem, kam jej zlákala právě jeho osudová láska. Hloub už klesnout nešlo, ale Ben vzal svůj osud do vlastních rukou. A zvládl to skvěle. Ze suterénu se vyšvihl díky svým scénářům a režii uznávaných snímků Sbohem, baby a Město a oscarového dramatu Argo. Na ně pak navázal povedenými snímky Zúčtování a Zmizelá. Z břídila byl najednou opět hrdina, který se ale ke své smůle upsal do série o Batmanovi. Být nástupcem Christiana Balea nebyla správná volba. Komiksový lid Batflecka nepřijal. Herec – jako už několikrát – propadl alkoholu, který jej provází celý život. S touto etapou se dokázal vyrovnat v silném filmu s autobiografickými prvky Cesta zpátky, na který navázal dalšími povedenými snímky jako Poslední souboj nebo Air, kde se opět vrátil k režii. Fanoušky pak těší, že se stále více vrací k tvorbě s kámošem Mattem Damonem. 

Přátelství se rodí i v Hollywoodu: Kteří herci se znají od dětství a jaká dvojice kamarádů spolu nejdřív randila?

Karin Šnýdrová / 22. 02. 2023
Film o vzestupu značky Nike se stal hitem

Je plachý, kvůli roli začal jíst maso a dlouho hrál druhé housle: Trnitou cestu Cilliana Murphyho na vrchol korunoval Oscar

Carlito Brigante / 25. 05. 2024

Měl stejně blízko k Oscarům jako do vězení: LaKeith Stanfield, nepravděpodobná hvězda

Carlito Brigante / 08. 01. 2023

O skleničku navíc: Nicolas Cage vděčí alkoholu za Oscara, Mickey Rourke se role pijana ujal i v reálném životě

Carlito Brigante / 12. 03. 2024

Zdroje: joblo videos, moviezone.cz, csfd.cz

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM