Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Vidí zvuky jako barvy: Biografický film Pharrella Williamse přináší pohled na synestezii

Klára Kišová
15. 10. 2024
Nechce se vám číst? Článek si můžete i poslechnout

Do kin vstoupil film Život v kostce (Piece By Piece), biografický dokumentární film o hudebním producentovi Pharrellu Williamsovi. Tento unikátní snímek, natočený ve formě Lego animace, přináší divákům nejen pohled na Pharrellův život a kariéru, ale také na jeho jedinečný způsob vnímání světa skrze synestezii.

Soud bude v květnu: Diddy obvinil americkou vládu z úniku videa, na kterém napadl přítelkyni

Klára Kišová / 11. 10. 2024

Synestezie, kterou Pharrell popisuje jako schopnost vidět zvuky jako barvy, je centrálním tématem filmu. Režisér Morgan Neville spolupracoval s animátorkou Michelle Gagné, aby tuto neobvyklou zkušenost převedl na plátno co nejvěrněji. Ve filmu jsou například zachyceny momenty, kdy Pharrell mluví o barvách jednotlivých písní, jako je skladba Alright od Kendricka Lamara. 

První producentský počin proměnil ve sbírku Grammy: Finneas O’Connell zazářil po boku sestry Billie Eilish

Soňa Pokorná / 15. 10. 2024

Kromě vizuálně bohatých scén se film věnuje i složitým momentům jeho kariéry, včetně období, kdy byl vystaven tlaku hudebního průmyslu. Ve filmu otevřeně mluví o tom, jak umělecká svoboda bývá často omezena komerčními zájmy, a jak se proti tomu vždy snažil bojovat.

Život v kostce je filmem, který nahlíží nejen na hudební fenomén Pharrella Williamse, ale také na širší otázky kreativního procesu a vlivu hudebního průmyslu na umělce. Diváci si tak mohou užít jak vizuální ztvárnění synestezie, tak hlubší vhled do Pharrellova života.
Jeho příběh ukazuje, jak se snaha o uměleckou svobodu a inovace může setkat s překážkami, ale také jak důležité je mít vize a přesvědčení, aby bylo možné tyto překážky překonat. Jestli uvidíme Život v kostce i v českých kinech, zatím není jasné, ale do jiných evropských zemí přijde až v lednu 2025. 

Největší hitmakeři: Pharrell Williams má za sebou řadu obřích hitů, ale i kaňku v podobě plagiátu

Pavel Kučera / 08. 09. 2022

Justin Timberlake není jen zpěvák: Poznejte všechny tváře hvězdného oslavence

Pavel Kučera / 31. 01. 2023

Jednou jako pán kožichů, jindy v županu ke kalhotám s puky: Takhle to kontroverzní rapper Snoop Dogg umí s módou

Karin Šnýdrová / 20. 10. 2022

Zdroj: complex.com 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM