Na podobné výrazy v nápojovém lístku zřejmě nenarazíte, ale nemusíte být profesionální barmani, abyste si tyhle legendární koktejly zvládli připravit sami. Jednoduchou recepturu a levné přísady ocenili chudí studenti i starší štamgasti, výsledek ovšem zřídkakdy přinesl odvážným konzumentům pozitivní chuťový zážitek. Ostatně od peprmintky s mlékem, zelené v pivě či rumu s octem nemůžete čekat žádnou gurmánskou explozi. Často se pily z hecu a doprovázely je pořádné opice. Troufli byste si vyzkoušet následující plejádu retro drinků, nebo vám postačí představa žabího hlenu na ex a ochutnávku raději zavrhnete?
Královnou tekutých přísad byla nejen pro svou nezaměnitelnou barvu, ale hosty lákala také její sympatická cena. Přidávala se téměř do všeho. Pokud jste spustili panák zelené (společně se sklenkou) do půllitru světlého piva, vznikl drink magický voko, který si mimochodem užil svou chvilku slávy i v československé komedii Bony a klid (1987). Jakmile jste zelenou smíchali s mlékem či smetanou do kávy, měli jste vodníkova sperma. Mléko se do panáka s peprmintkou muselo přidávat opatrně tak, aby stékalo po kraji skleničky a obě tekutiny se nespojily. Kombinaci zelené s vaječňákem se říkalo žabí hlen, a když jste mátový likér doplnili stejným poměrem fernetu, mohli jste si pochutnat na koktejlu cikán v jeteli.
Zelená figurovala i v populární hospodské hře Cesta do lesa a zpět. Každý si objedná pivo, a jakmile z něj upije, musí sklenici doplnit peprmintkou, a to až po okraj! Jakmile se obsah nádoby zbarví do odstínu anglického trávníku, máte půlku za sebou: jste v lese. Abyste se dostali ven, ředíte zelenou naopak pivem. Tahle zábava ovšem hraničí s hazardem, a přestože se jí někteří fajnšmekři oddávají i dnes, něco podobného rozhodně nemůžeme doporučit. Ostatně podívejte se na video, jak můžete dopadnout.
Mezi oblíbené long drinky devadesátek patřila houba. Červené víno s colou se ředilo v poměru 1:1 či 2:3 a rozhodně nešlo o nějaký výběr z hroznů. Většinou jste dostali ten nejlevnější krabičák. Nesmíme zapomenout ani na bílého medvěda, tedy šampaňské s vodkou. Tento zabiják se podával s jahodami a představoval velmi rychlou cestu k opilosti. Dalším populárním nápojem byl beton neboli becherovka s tonikem a ten má stejně jako Houba řadu příznivců i dnes. A jinak tomu není ani u bavoráku, tedy fernetu s tonikem.
Co se týče panáků, ženy milovaly hopsinky či jablíčko aneb broskvovou vodku či jablečný Berenzen. Muži ujížděli na zelené, Boženě (Božkov) a ti nejostřejší si objednávali drátěnku. Rum s octem obsahoval špetku pepře a leckdy i nalámané párátko. Vypít tento výmysl znamenalo opravdovou výzvu a velkou dávku soustředění.
Tento článek je pouze informativní a rozhodně není nabádáním k alkoholismu. Mějte také na paměti, že alkohol smí konzumovat v České republice pouze lidé nad 18 let.
Úvodní foto: Profimedia